Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-12-2014, 10:37:57

No i chyba juz nie odzyskam tego postu, Trudno, teraz napisze w skrócie. Przeczytałam od pierwszgo do ostatniego postu. Jesteście super, duzo informacji-uczycie, doradzacie i strofujecie. Szkoda tylko ze znikacie(a tak się zzyłam ze starymi forumowiczami-pozdrawiam spine, buraczka, pawika, Janusza i kochanąZosienkę), chociaz akurat oni jeszcze się udzielają. moja przygoda z bólami trwa rok, wreszcie mnie zdiagnozowano. Dyskopatia od c4 do c7, przepukliny, osteofity po obu stronach kręgów i ucisk na nerw c7. w sierpniu wzięłam 4 zastrzyki sterydowe diprohos.Duzo mniej boli, ale przewaznie siedze w domu i tylko lekkie prace domowe wykonuję. Kazde wyjscie z domu to dla mnie bol, z pracy zrezygnowałam. zapomniałam dodać , ze teraz mieszkam w Anglii. Za kilka dni mam mieć zastrzyk w szyję z epiduralu, czyli tzw.blokada okołokorzeniowa. Jak nie pomoze to operacja. Oczywiscie najpierw chcę spróbować rehabilitacji w Polsce. Dobrze wypowiadacie sie o Krojantach(Bognaj dzieki), a teraz była lub jest jeszcze elba1. Nadzieją dla mnie sa dziewczyny, które cały czas się rehabilituja, uwżnie sledzę wasze poczynania. piszcie, piszcie i jeszcze raz piszcie.Moze jest ktos po takiej blokadzie, to proszę niech się odezwie, czy warto?
Początkująca
02-12-2014, 19:46:48

Witaj anulka66- ja miałam taką blokadę w szyję. Pomogła na 4 miesiące. Rehabilitacja z NFZ słabo pomaga. Też mam ucisk na C-7. Mam mieć drugą blokadę. Bolesna pierwsze dwa dni, szyją nie można ruszać prawie, potem ból mija, i nie ma rwy, na jakiś czas.... Pozdrawiam
Początkująca
02-12-2014, 20:05:08

WITAM WSZYSTKICH ! CZYTAŁAM WASZE PROBLEMY Z DYSKOPATJA SZYJNA ! JA JUZ JESTEM PO OPERACJI KREGOSŁUPA SZYJNEGOC3 C4 .C5 SOLIS ! warto sie podac takiej operacji jezeli jest szansa na zycie bez bolu! ja w 2008 miałam operacje na ledzwiowy odcinek jest super mniej odczuwałam skutki po operacji ledzwiowej na tomiast po szyjnym odcinku jest gorzej boli nie jestem jeszcze rechabilitowana bo operacja była w sierpniu tego roku ! mimo to jestem zdolna do pracy rynek otwarty ! czyli orzecznik twierdzi ze w bolu mozna zyc
Początkująca
02-12-2014, 20:43:35

Dzięki Aga, 4 miesiące to niewiele. Muszę się rehabilitować, tylko nie wiem od czego zacząć. Co bardziej by mi pomogło, wyjazd do Krojant, czy jakiś dobry fizjoterapeuta. Muszę nauczyć się jak radzić sobie z bólem dopóki sie da. Te bóle to straszny koszmar, który tu wszyscy znają.
Początkująca
02-12-2014, 21:11:36

Aga a czy tę blokadę miałaś robioną w znieczuleniu?I czy miałaś podawany kontrast, bo w liście napisali mi że moze być podany i czy jestem uczulona na jodynę. Tylko, że ja nie wiem czy jestem uczulona czy nie, pamiętam z czasów dzieciństwa że rany przemywali jodyną i tyle.
Początkująca
03-12-2014, 10:43:39

aga40 2014-12-02 20:46:48
Witaj anulka66- ja miałam taką blokadę w szyję. Pomogła na 4 miesiące. Rehabilitacja z NFZ słabo pomaga. Też mam ucisk na C-7. Mam mieć drugą blokadę. Bolesna pierwsze dwa dni, szyją nie można ruszać prawie, potem ból mija, i nie ma rwy, na jakiś czas.... Pozdrawiam
A jaka jest różnica między rehabilitacją z NFZ a prywatną np. jeśli to ten dam fizjoterapeuta wykonuje?
Nie generalizujcie proszę. Naprawdę można znaleźć dobrych rehabilitantów na NFZ. To nie jest zasada że państwowo to błe.
Początkująca
03-12-2014, 10:47:17

anulka66 2014-12-02 22:11:36
Aga a czy tę blokadę miałaś robioną w znieczuleniu?I czy miałaś podawany kontrast, bo w liście napisali mi że moze być podany i czy jestem uczulona na jodynę. Tylko, że ja nie wiem czy jestem uczulona czy nie, pamiętam z czasów dzieciństwa że rany przemywali jodyną i tyle.
Anulka66 - kontrast może być podany aby zobaczyć czy dobrze się wkłuto do podania leku. Kontrasty zawierają jod (nie jodynę) - więc pytają się czy jesteś na jod uczulona. Jadasz owoce morza? One mają dużo jodu w sobie - więc jeśli nic Ci po nich nie jest to prawdopodobnie nie jesteś uczulona. Ale na 100% będzie wiadomo dopiero kiedy podadzą Ci kontrast. Na szczęście mało kto jest uczulony na jod.
Początkująca
03-12-2014, 11:52:57

Dzięki, sprawdziłam jeszcze raz list i tam jest napisane iodine, więc sama sobie przetłumaczyłam ze to jodyna, a to faktycznie jest jod. Trochę sie boję, ale mam nadzieje, ze zrobi mi to ktoś doswiadczony. Neurochirurg w Polsce przepisując mi diprohos domięśniowo powiedział, ze nie ma potrzeby robic w szyję, bo działanie jest takie samo. A tu lekarz powiedział, ze dziwi się że problem jest na górze, a zastrzyk daja na dole.No i bądż tu mądry człowieku.
Początkująca
03-12-2014, 12:49:46

Odnośnie zabiegów prywatnych się nie wypowiadałam przecież, bo takich nie miałam. Z NFZ chodziło mi, że jonoforeza z fastum, magnetronik słabo mi pomagają. Trzeba dokładniej może czytać posty?
Początkująca
03-12-2014, 12:55:56

Do naulka 66- tak, neurochirurg najpierw znieczulił mi te miejsce, ale nie wiem, czy za krótko odczekał, czy jak... ja w każdym razie czułam ból, ale naprawdę nie aż tak mocny.... każdy ból odczuwa inaczej... ja to robiłam i nadal chodziłam do pracy, nie brałam zwolnienia. Chociaż lekarz mówił, że powinnam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: