Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
20-03-2014, 21:50:41

Ja w mojej karierze kierowcy byłam zawsze przeciwna automatowi, ale teraz uważam że to jest szczyt wygody ! kamerę cofania tez mam ale od kidy mnie wprowadziła raz w błąd jej nie słucham prawda jest taka że każdy z nas musi sobie sprawdzić co jest dla niego wygodne :)
gość
20-03-2014, 21:55:42

dyskobolka 2014-03-20 22:03:06 Dziewczyny(Hinduska, Basiax) dobrze, że dotarłyście do dobrych rehabilitantów to 90 % sukcesu, reszta to odpowiednio dobrana i systematyczna gimnastyka. Prawie 6 lat udawało mi się uciec spod noża. Bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale o operacji nie myślałam.Wtedy była dla mnie czymś nie do przyjęcia.
W waszych opisach nie ma jeszcze ucisku rdzenia, więc macie czas na ratowanie kręgosłupa.
niestety mam ucisk na rdzeń, a nie jestem osoba młoda ( chociaż tak się czuje) i tez mam sie rehabilitowac, takie dostałam wskazania :)
gość
20-03-2014, 21:55:42

dyskobolka 2014-03-20 22:03:06 Dziewczyny(Hinduska, Basiax) dobrze, że dotarłyście do dobrych rehabilitantów to 90 % sukcesu, reszta to odpowiednio dobrana i systematyczna gimnastyka. Prawie 6 lat udawało mi się uciec spod noża. Bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale o operacji nie myślałam.Wtedy była dla mnie czymś nie do przyjęcia.
W waszych opisach nie ma jeszcze ucisku rdzenia, więc macie czas na ratowanie kręgosłupa.
niestety mam ucisk na rdzeń, a nie jestem osoba młoda ( chociaż tak się czuje) i tez mam sie rehabilitowac, takie dostałam wskazania :)
Wtajemniczony
21-03-2014, 07:13:25

Po co wam kamery od czego boczne lusterka,nauczyć się na nie cofać,w ciężarówce mam tylko boczne a długa i szeroka bestia.W osobówce tez tylko na boczne cofam kwestia w prawy i treningu.
Początkująca
21-03-2014, 07:40:00

Z tego, co czytam, to spondyloza jest już dalszą, zaawansowaną formą dyskopatii więc chyba nie mam powodów do zadowolenia. Pisze o spondylozie, że kolejnym jej stadium jest już mielopatia. Nadal także nie rozumiem, jak to możliwe, że rezonans wskazuje iż zmiany mam po lewej stronie-przecież jest to jakiś błąd! Boli mnie i drętwieje strona prawa, nawet lekarz uciskając mi kręgi szyjne przy badaniu neurologicznym po prawej stronie zlokalizował ból (aż podskoczyłam) tymczasem stronę lewą mam zdrową jak nigdy i tam mnie nic nie boli i nigdy nie odczuwałam tam dyskomfortu, czy więc mam rozumieć, że to się symetrycznie "przerzuca"? Mam wrażenie, że ten rezonans jeszcze bardziej zamotał całą sprawę. Nie rozumiem także terminu MODELOWANIE. Czy to to samo co ucisk? Jeżeli tak, to opisujący badanie pomylił stronę lewą z prawą i to ewidentnie, jak można bowiem napisać, że strona lewa jest uciskana skoro boli i leczona jest prawa???? Czy naprawdę człowiek nie może otrzymać jednoznacznej diagnozy i rozpocząć leczenia-ile czasu schodzi na samo wskazanie problemu...Co słabsi psychicznie naprawdę tracą wiarę we wszystko, a zwłaszcza w poprawę swojej egzystencji.
Wtajemniczona
21-03-2014, 07:53:43

Lidka
Z tego co się zorientowałam są względne i bezwzględne wskazania do operacji.
Bezwzględnymi są mielopatia, ucisk rdzenia z towarzyszącymi ubytkamii neurologicznymi, stenoza kanału <8 mm.
Względnymi są modelowanie rdzenia ( brak ucisku - dotykanie rdzenia), długoutrzymujące się i silne objawy bólowe przy istniejącej dyskopatii bądź zaawansowanych zmianach zwyrodnieniowych, ucisk na korzenie nerwowe.
Być może lekarz który Cię diagnozowania określił Twoje wskazania jako względne i zaproponował Ci rehabilitację.
Uważajcie na rehabilitację przy wskazaniach względnych, powinna być prowadzona przez najlepszych fachowców.
Często neurochirurdzy kierują do współpracujących ze sobą. Taka rehabilitacja powinna być dobrana do Waszych objawów.
Profesjonalny fizjoterapeuta na pierwszej wizycie przeprowadza dokładne badanie fizykalne i wywiad, ogląda wasze płytki. Podczas rehabilitacji konsultacje się z Waszym lekarzem prowadzącym.
Pa pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
21-03-2014, 08:33:57

No to po 14 tygodniach (bez 2 dni) od operacji wczoraj wsiadłem na rower na krótkę przejażdżkę asfaltowymi ścieżkami.
A dziś rano poszedłem na basen. Delikatnie. Trzy długości na plecach (75m) i dwie długości żabką (50m). Bez forsowania. Potem delikatne masaże wodne, jacuzzi i solanka z masażami, a na koniec sauna :) I godzina zeszła.
Wtajemniczona
21-03-2014, 09:53:10

Tomwro - tak trzymać :).
Kobiałka, oczywiście, ze nie masz powodów do zadowolenia. Szczególnie, że Ciebie boli i nie jest znana przyczyna. Próbujemy z Hinduska Tobie pokazać, że można spróbować najpierw rehabilitacji.
A tak namarginesie to nie spotkałam się z metoda diagnozowania dyskopatii za pomocą ucisku kręgów, ale oczywiście nie jestem lekarzem.
Na pewno nie było pomyłki w opisie - ja mam tak samo. Ucisk korzenia po lewej stronie, a bolał mnie prawy bark. Oznacza to, że trzeba szukać innej przyczyny. Jesteś prawo- czy leworęczna? Ja jestem praworęczna i fizjo tłumaczy to większym przeciążeniem prawej ręki, co przy nieprawidłowej pracy łopatki powoduje powiększające się dolegliwości. U mnie widać już zmiany w USG barku.
Chodzi o to, ze zoperujesz sobie szyjkę, a ręka na pewno nie przestanie boleć i będziesz zawiedziona. Niezależnie od decyzji co do operacji, trzeba szukać przyczyn i leczyć rękę. To się uda najprędzej z dobrym fizjoterapeuta, ani neurochirurg, ani neurolog tym się nie zajmują. Ewentualnie ortopeda, ale i tak na koniec będziesz pracowała z fizjo.
Pozdrawiam serdecznie
Basia
Wtajemniczona
21-03-2014, 09:55:37

Lidiabe, wydaje mi się, że Elba też ma uciski na rdzeń, a rehabilituje się od roku z sukcesem. :) Elu, odezwij się!
B
Wtajemniczona
21-03-2014, 10:21:59

Witam wszystkich.
Wczoraj byłam pełna optymizmu i wydawało mi sie że jest coraz lepiej a była dopiero 3 doba po operacji.
Wróciłam do domu i było super. Dzis chyba jakiś kryzys, boli mnie wszystko: kark, barki, szyja, ręce. Lekarz wypisał mi tramal i tranxene, że to drugie ma rozluźnić mieśnie, ale chodzę jak pijana po tym i mam ochotę tylko spać. Piękne słońce za oknem a ja nie mam siły na nic i dałabym sobie głowę odrąbać.
Może jutro będzie lepiej. Ide do łóżka bo jak siedzę jest najgorzej.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama:
Reklama:
Reklama: