Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
20-03-2014, 16:13:46

Witam wszystkich przed po i w trakcie.Chemik jeżdzę seatem mam regulowaną kierownice natomiast fotele tradycyjne z tym ,że u niemca kupiłem dodatkowy zagłówek zapinany na ten z fotela i tak jeżdze cały czas z tym jak przedmówca zauwazył fotel mam do przodu no i ustawiony do góry.Przed operacja głęboko do tyłu i na dół.
A i z tym da sie jeżdzic pozdrawiam WSZYSTKICH...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
20-03-2014, 16:27:17

:) lidiabe jja na szczęście mam automat. Sam jeździ, ja tylko kieruję :)
Wtajemniczona
20-03-2014, 16:55:28

Aga40 i Kobialka - mam dużo większy ucisk na kilku poziomach niż wykazały Wasze MRI i nie wybieram się nigdzie na operację, choć miałam w styczniu telefon z zaproszeniem ;). Z bolącym barkiem chodziłam przez ponad rok, napięcia w karku mam od wielu lat, a ostatnie miesiące przed porządną rehabilitacja były bardzo bolesne. Znalazłam dobrego fizjo dopiero w grudniu - nauczyła mnie jak mam ćwiczyć, na co zwracać uwagę na co dzień. Teraz widujemy się tylko sporadycznie dla sprawdzenia mojego stanu i czy prawidłowo wykonuje ćwiczenia, ewentualnie odstaje nowe.
Aga40 - u Ciebie w opisie nie ma ucisku korzeni nerwów po żadnej ze stron, wiec ta ręka to pewnie nie bezpośrednio od szyi, ale raczej ogólnie z napięć karku, potylicy. Z ręką to muzę fizjoterapeuta niech sprawdzi czy prawidłowo prowadzisz łopatkę, bo może stamtąd są przeciążenia. Co do bólu głowy, to oprócz relaksacji i rozluźnienia mięśni na plecach, karku, potylicy, sprawdź czy nie masz napięć w okolicach stawów skroniowo-żuchwowcyh. Nie jestem lekarzem, wiec to nie jest diagnoza, ale widzę podobieństwa do moich dolegliwości. Może Tobie to pomoże znaleźć przyczynę swoich. :)
Kobiałko - u Ciebie z kolei jest modelowanie korzenia po stronie lewej, a bóle i zimno masz po prawej - jakby nie patrzeć to raczej też nie od szyjki.
Wygląda na to, że obie się nakręcacie, ja też tak miałam jak dostałam mój opis MRI - od razu bóle się pogłębiły. To samo po spotkaniach z 2 neurochirurgami, którzy stwierdzili tylko operacja, a po wizycie u neurochirurga, który powiedział, ze mogę się jednak rehabilitować od razu poczułam się jakby lepiej. ;)
Najlepiej teraz pójść do neurochirurga, neurologa i dobrego fizjoterapeuty - w dowolnej kolejności. Życzę Wam, abyście tylko z tym ostatnim widziały się częściej niż jeden raz ;)
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Basia
Wtajemniczona
20-03-2014, 16:59:09

basiax 2014-03-20 17:55:28 Aga40 i Kobialka - mam dużo większy ucisk na kilku poziomach niż wykazały Wasze MRI i nie wybieram się nigdzie na operację, choć miałam w styczniu telefon z zaproszeniem ;). Z bolącym barkiem chodziłam przez ponad rok, napięcia w karku mam od wielu lat, a ostatnie miesiące przed porządną rehabilitacja były bardzo bolesne. Znalazłam dobrego fizjo dopiero w grudniu - nauczył mnie jak mam ćwiczyć, na co zwracać uwagę na co dzień. Teraz widujemy się tylko sporadycznie dla sprawdzenia mojego stanu i czy prawidłowo wykonuje ćwiczenia, ewentualnie dostaję nowe.
Aga40 - u Ciebie w opisie nie ma ucisku korzeni nerwów po żadnej ze stron, wiec ta ręka to pewnie nie bezpośrednio od szyi, ale raczej ogólnie z napięć karku, potylicy. Z ręką to najlepiej jak fizjoterapeuta sprawdzi czy prawidłowo prowadzisz łopatkę, bo może stamtąd są przeciążenia. Co do bólu głowy, to oprócz relaksacji i rozluźnienia mięśni na plecach, karku, potylicy, sprawdź czy nie masz napięć w okolicach stawów skroniowo-żuchwowcyh. Nie jestem lekarzem, wiec to nie jest diagnoza, ale widzę podobieństwa do moich dolegliwości. Może Tobie to pomoże znaleźć przyczynę swoich. :)
Kobiałko - u Ciebie z kolei jest modelowanie korzenia po stronie lewej, a bóle i zimno masz po prawej - jakby nie patrzeć to raczej też nie od szyjki.
Wygląda na to, że może obie się nakręcacie, ja też tak miałam jak dostałam mój opis MRI - od razu bóle się pogłębiły. To samo po spotkaniach z 2 neurochirurgami, którzy stwierdzili tylko operacja - załamanie, a po wizycie u neurochirurga, który powiedział, ze mogę się jednak rehabilitować od razu poczułam się jakby lepiej. ;)
Najlepiej teraz pójść do neurochirurga, neurologa i dobrego fizjoterapeuty - w dowolnej kolejności. Życzę Wam, abyście tylko z tym ostatnim widziały się częściej niż jeden raz ;)
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Basia
Wtajemniczona
20-03-2014, 17:08:49

Jeśli chodzi o poduszki do auta, można kupić taką wąska pod lędźwie - są w sklepach z artykułami rehabilitacyjnymi sprzedawane jako poduszki do krzesła. Szukałam czegoś do pracy przy komputerze i wzięłam 2 do spróbowania - jedna pasowała mi do krzesła, a druga okazała się być dobra rozmiarowo do auta. Ja mam fotele kubełkowe i mi akurat pasują, ale mąż bardzo chętnie korzysta z poduszki w dłuższych trasach. Fotel mam ustawiony prawie pionowo, aby cały czas opierać tył głowy na zagłówku i mieć swobodnie zgięte ręce w łokciach. do tego kierownica na maksa wysunięta w moja stroną.
Pozdrawiam
Basia
Początkująca
20-03-2014, 17:10:04

U mnie z jazdą autkiem jest prosta sprawa: nie prowadzę. Jestem w stanie wysiedzieć pół godziny. Potem pozycja półleżąca a najlepiej na boku.Jeśli muszę prowadzić na krótkiej trasie to muszę mieć kogoś do patrzenia na boki, zwłaszcza w prawą stronę! Moja łepetyna się po prostu nie skręca muszę się cała obrócić
zakupiłam sobie taką małą podusię- klocek, ładnie wyprofilowaną zakładaną na gumę na zagłówku. Szyja się ładnie opiera, głowa nie dynda. Nawet zderzenie z dzikiem było bezbolesne
Vika
Wtajemniczona
20-03-2014, 17:31:45

Aga, Kobiałka niżej fragmenty mojego pierwszego postu na forum ;)
basiax 2013-10-03 21:28:35 Wczoraj znalazłam to forum i widzę, że jest nieocenionym źródłem informacji.
Byłam już u 2 lekarzy (rezydent z Neurochirurgii w Instytucie Neurologii i dr Górski - czy ktoś z Was był prze niego operowany?) z bad.NMR i obaj zalecają operację C5-C7, muszę czekać ok.3 msc.
Oto opis: zmniejszenie lordozy szyjnej. Obniżenie intensywności sygnału krążków międzykręgowych od C2 do C6 w czasie T2 jako wyraz ich dehydratacji. Obniżenie wysokości k.m. C5-6. Drobna przepuklina lewoboczna k.m. C4-5 zwężająca lewy otwór międzykregowy z modelowaniem w nim korzenia nerwowego. Przepuklina centralno-lewoboczna k.m. C5-6 z nawarstwieniami kostnymi na krawędziach przylegających trzonów zwężająca lewy otwór międzykręgowy i zachyłek boczny z uciskiem w nich korzeni nerwowych. Kanał kręgowy zwężony do 9mm z redukcją rezerwy płynowej wokół rdzenia kręgowego na tym poziomie. Przepuklina centralna k.m. C6-7 z nawarstwieniami kostnymi na krawędziach przylegających trzonów modelująca worek oponowy. Wypuklina km. C7-Th1. Niewielka przepuklina centralna k.m. Th1-2 modelująca worek oponowy. Torbiele Tarlova w otworach międzykręgowych: po stronie lewej śr.4mm Th1-2; po stronie prawej: śr.6mm Th1-2, śr. kilku mm Th2-3. Złącze czaszkowo-szyjne w granicach normy.
Trochę jestem podłamana, bo zalecana operacja ma objąć tylko dwa obszary, a tam już dzieje się dużo więcej. Co będzie później, kolejne operacje? I jeszcze te podobno mało znane lekarzom torbiele Tarlova.
Może u Was dolegliwości są większe, ale i tak musicie ćwiczyć i dbać o prawidłową postawę już do końca życia - czy bez, czy przed, czy po operacji... Ja raczej jestem przed, choć czasem liczę na to, co powiedział profesor, że moja dyskopatia przejdzie w stan przewlekły i operacja nie będzie konieczna, czego i Wam życzę
Basia.
Początkująca
20-03-2014, 18:58:50

Basiu, to jedziemy na podobnym wózku. Jak pamiętam słowa mojego neurochirurga (przed prawie 6 laty) – „wynik MR zakopać, kołnierz ortopedyczny też zakopać i rehabilitować się”. Wprawdzie nic nie zakopałam szczególnie kołnierza, bo czasami używam go przy bólach przeciążeniowych… dla odpoczynku szyi lub przy niektórych czynnościach- sprawdza się znakomicie.
A wyniki mamy podobne.
Oto moje MR: (odkopane )
W obrazie MR cechy nasilonej spondylozy szyjnej z zaostrzeniami kostnymi przednich i tylnych powierzchni trzonów kręgów. Zniesienie krzywizn..itp. Przestrzenie m/kręgowe C4-C5, C5-C6 oraz C6-C7 obniżone... dokanałowe uwypuklenia o charakterze:
C4-C5-lewobocznej przepukliny z asymetrycznym uciskiem na płynową przestrzeń buforową
C5-C6- centralno-lewobocznej przepukliny z asymetr. uciskiem na worek oponowy i lewy korzeń nerwowy.
Morfologia sygnału pozostałych tarcz m/k, trzonów kręgów, rdzenia kręgowego oraz tkanek miękkich przykręgosłupowych w granicach prawidłowych.
W czerwcu czeka mnie nowe badanie MR, zobaczymy co się zmieniło przez te lata.
Zmierzam do tego, co Basiu napisałaś do Agi i Kobiałki, że również mają podobne wyniki MR i podobne objawy. Kobiałka bez przepuklin. Nie wiem jak jest z ubytkami neurologicznymi i osłabieniem siły mięśniowej u Dziewczyn, to musi zbadać neurochirurg/neurolog, bo każdy z nas inaczej odbiera bodźce bólowe i różnego rodzaju parestezje.
Prawda jest również i taka jaką powiedział Ci neurochirurg, że dyskopatia może przejść w stan przewlekły i tak pozostać bez konieczności operacji, jeżeli nie czyni szkody w układzie neurologicznym. Tak mi też powiedział terapeuta i tego chciałabym się trzymać jak najdłużej.
Dobra rehabilitacja, dobre nawyki postawy i dbałość o kondycję kręgosłupa + kodeks szyjek (różnie z tym bywa… ale bywa) i można funkcjonować całkiem nieźle. Jakichś tam dolegliwości wyeliminować się nie da, bo są i będą przy dyskopatii, czy to operowanej czy nie.
Aga i Kobiałka -dobrze jest się zrelaksować: basen, jacuzzi (jak Piotr) lub zwykła wanna/prysznic , leżakowanie przy spokojnej muzyce… i w miarę spokojnie bez paniki i nakręcania się podejść do leczenia dyskopatii, a przede wszystkim wizyta u neurochirurga, powinna Was nieco uspokoić i wyciszyć.
I też trzymam mocno kciuki i życzę długich chwil bez bólu
anTosia
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,715579,0,abc-kodeks-szyjek-przydatne-info-przed-i-po-operacji
Wtajemniczona
20-03-2014, 21:03:06

Dziewczyny(Hinduska, Basiax) dobrze, że dotarłyście do dobrych rehabilitantów to 90 % sukcesu, reszta to odpowiednio dobrana i systematyczna gimnastyka. Prawie 6 lat udawało mi się uciec spod noża. Bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale o operacji nie myślałam.Wtedy była dla mnie czymś nie do przyjęcia.
Niestety uraz spowodował, że odwrotu już nie było, rehabilitanci bali się mnie dotykać.
W waszych opisach nie ma jeszcze ucisku rdzenia, więc macie czas na ratowanie kręgosłupa.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
20-03-2014, 21:33:22

Dobry wieczór,
@tomwro:
jestem przed operacją, dzięki za link o nakładce.
Jak widzę ten producent oferuje również inne ergonomiczne elementy (krzesła, taborety, pasy itd).
Porozmawiam na ten temat z moim rehabilitantem.
@lidiabe & buraczek:
Auto nie jest tuningowane, jest w leasingu wiec nie ma żadnych przeróbek. Wyposażenie fabryczne aczkolwiek o podwyższonym standardzie (m.in. te nieszczęsne siedzenia)
Zwracam uwagę na to aby szyja nie była zbyt do przodu wysunięta ale i tak w moim Seacie to problem.
Odnoszę wracanie ze te siedzenia kubełkowe są dla osób o mniejszej posturze, ja mierze 182cm przy 89kg i "wystaję" poza obrys kubełkowego siedzenia.
Faktycznie zmiana biegów była w niektóre dni trochę utrudniona.
Jeżeli znowu będę miał z tym problemy to może następny samochód będzie automatem i...
...jeśli budżet wytrzyma to może jeszcze dodatkowo kamerę cofania trzeba będzie domówić - tak na wszelki wypadek żeby sztywniejąca szyja nie była przeszkoda podczas cofania czy parkowania tyłem. Siedzenia będą musiały być wygodne. Ale zmiana auta możliwa dopiero w drugiej połowie roku.
W Ameryce Północnej całkiem sporo samochodów ma te kamery (oczywiście wszystkie maja automatyczna skrzynie)
@anaku:
w moim przypadku bol wynika z ucisku uszkodzonego dysku na nerw odpowiedzialny za prawe przedramię.
@piotr19: tez jeżdżę Seat'em i już ustawiałem siedzenie do góry, u mnie wiążę się z tym jednak taka niedogodność ze nie widzę - czekając na skrzyżowaniach – momentu kiedy się zapala zielone światło. Musze obserwować sygnalizacje mając pochyloną głowę a to powoduje ból :(
pozdrawiam
Chemik

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: