Basiu, to jedziemy na podobnym wózku. Jak pamiętam słowa mojego neurochirurga (przed prawie 6 laty) – „wynik MR zakopać, kołnierz ortopedyczny też zakopać i rehabilitować się”. Wprawdzie nic nie zakopałam
szczególnie kołnierza, bo czasami używam go przy bólach przeciążeniowych… dla odpoczynku szyi lub przy niektórych czynnościach- sprawdza się znakomicie.
A wyniki mamy podobne.
Oto moje MR: (odkopane
)
W obrazie MR cechy nasilonej spondylozy szyjnej z zaostrzeniami kostnymi przednich i tylnych powierzchni trzonów kręgów. Zniesienie krzywizn..itp. Przestrzenie m/kręgowe C4-C5, C5-C6 oraz C6-C7 obniżone... dokanałowe uwypuklenia o charakterze:
C4-C5-lewobocznej przepukliny z asymetrycznym uciskiem na płynową przestrzeń buforową
C5-C6- centralno-lewobocznej przepukliny z asymetr. uciskiem na worek oponowy i lewy korzeń nerwowy.
Morfologia sygnału pozostałych tarcz m/k, trzonów kręgów, rdzenia kręgowego oraz tkanek miękkich przykręgosłupowych w granicach prawidłowych.
W czerwcu czeka mnie nowe badanie MR, zobaczymy co się zmieniło przez te lata.
Zmierzam do tego, co Basiu napisałaś do Agi i Kobiałki, że również mają podobne wyniki MR i podobne objawy. Kobiałka bez przepuklin. Nie wiem jak jest z ubytkami neurologicznymi i osłabieniem siły mięśniowej u Dziewczyn, to musi zbadać neurochirurg/neurolog, bo każdy z nas inaczej odbiera bodźce bólowe i różnego rodzaju
parestezje.
Prawda jest również i taka jaką powiedział Ci neurochirurg, że dyskopatia może przejść w stan przewlekły i tak pozostać bez konieczności operacji, jeżeli nie czyni szkody w układzie neurologicznym. Tak mi też powiedział terapeuta i tego chciałabym się trzymać jak najdłużej.
Dobra rehabilitacja, dobre nawyki postawy i dbałość o kondycję kręgosłupa + kodeks szyjek (różnie z tym bywa… ale bywa) i można funkcjonować całkiem nieźle. Jakichś tam dolegliwości wyeliminować się nie da, bo są i będą przy dyskopatii, czy to operowanej czy nie.
Aga i Kobiałka -dobrze jest się zrelaksować: basen, jacuzzi (jak Piotr) lub zwykła wanna/prysznic , leżakowanie przy spokojnej muzyce… i w miarę spokojnie bez paniki i nakręcania się podejść do leczenia dyskopatii, a przede wszystkim wizyta u neurochirurga, powinna Was nieco uspokoić i wyciszyć.
I też trzymam mocno kciuki i życzę długich chwil bez bólu
anTosia
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,715579,0,abc-kodeks-szyjek-przydatne-info-przed-i-po-operacji