Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-03-2014, 20:26:47

Asiu, da się żyć. co sztorm to powtórka z rozrywki. Na szczęście działają najprostsze leki bez receptowe. Najbardziej mi pomagały red-bule ale nie wolno mi ich pić z powodu cukru. Trudno, jakoś to będzie
Vika
Początkująca
16-03-2014, 20:28:25

Witaj Aga40 w naszym gronie
Z uciskiem worka oponowego żyję już dobrych kilka lat. Diagnozę miałam prawie 6 lat temu, a ile wcześniej z tym chodziłam tego nikt nie wie, bo bóle karku, rwy ramienne miałam dużo wcześniej.
Po zrobieniu MRI i konsultacji u neurochirurga dostałam zezwolenie na intensywną rehabilitację, z której korzystam do tej pory z różnym natężeniem.
Jeżeli coś mi zaczyna dolegać (najczęściej silny ból głowy z tyłu i rwa ramienna) natychmiast lecę do fizjoterapeuty lub masażysty. Dodatkowo wspieram się wtedy farmakologicznie.
Stosuję też ćwiczenia metodą McKenzie.
Jest różnie, w zależności od przeciążeń, ale staram się oszczędzać i dbać o prawidłową postawę i kondycję kręgosłupa.
Tymczasem poczytaj nasze ABC – kodeks szyjek:
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,715579,0,abc-kodeks-szyjek-przydatne-info-przed-i-po-operacji
Nic nie piszesz jakie masz zalecenia od neurochirurga lub neurologa i czy rehabilitujesz się.
Na temat tego odruchu podeszwowego i OA nie wypowiem się, bo nie wiem… a co na ten temat powiedział Ci neurochirurg?
Zmiana nawyków i przyzwyczajeń oraz dobra rehabilitacja i będziesz funkcjonować należycie.
Jest tutaj nas trochę takich, które walczą poprzez rehabilitację i staramy się nie poddawać
Pozdrawiam
Dobrej nocy wszystkim Szyjkom anTosia
Ps. Asiu też czuję tę pogodę w szyi i głowie, teraz trochę lepiej, ale rano była makabra
Forumowiczka
16-03-2014, 21:56:13

KASIU, odpowiedziałam Ci od razu 14, podałam kontakt tel. a z Twoja propozycja jestem na tak.
w tym tygodniu czasem dysponuje tylko w srode o dowolnej porze ale co do detali to latwiej będzie na kom.
pozdr. z.
gość
17-03-2014, 07:34:55

Witajcie,
do wszystkich BARKÓW :)
http://www.carolina.pl/leczymy/kr%C4%99gos%C5%82up/zesp%C3%B3%C5%82-przeci%C4%85%C5%BCeniowo-b%C3%B3lowy.html
Dla mnie jak "objawienie" po podaniu blokady do stawowej. Przeszłam kilka badań barku i nic łącznie z badaniami obrazowymi nikt nie znalazł.
Zrobiono mi 4 zdjęcia szyi i podano blokadę diagnostyczno-leczniczą ból barku i połowy szyi minął na całe 4 tyg.
Poszperajcie, bark jest podobno tak charakterystyczny, że bardzo łatwo go zdiagnozować. Mi fizjo mówili to szyja to nie bark, a neuro upierał się przy badaniach, mimo, że on w badaniu też nic w barku nie widział...straciłam 1,5 roku na bark, który jest zdrowy...
Miłego :)
gość
17-03-2014, 08:12:37

Witam wszystkich. Bardzo mnie cieszy to ile osób opisuje swoje doświadczenia z barkiem. Właśnie jestem na tym etapie w poszukiwaniu żródła bólu. Wasze podpowiedzi są bardzo istotne, wiem na co mam zwrócić uwagę lekarza i o co pytać.Wybieram się do ortopedy, a życie mnie nauczyło żeby się dobrze przygotować i nie dać się spławić ;) Szkoda na " puste" wizyty naszego czasu i pieniędzy :)
Pozdrawiam :)
Forumowiczka
17-03-2014, 09:08:59

Bogusiu, masz racje ale jak to w chorobie- nie u każdego jest typowy, książkowy przebieg.
ja po doświadczeniach szyjnych nie miałam cienia wątpliwości kiedy pojawily się problemy z barkiem skad pochodzą dolegliwości.
z tego zróżnicowania przebiegu i częściowego nakładania się objawow lepiej zweryfikować niż przegapić.
u mnie np.poza całym zestawem typowych w testach ograniczen ruchowych i bolu ze strony barku, typowo zlokalizowanego bolu nocnego były rownie ,,typowe''dla obu przpadlosci parestezje od podstawy czaszki przez cala k.gorna do palcow.
biorac pod uwagę moja przeszlosc szyjna weryfikacja była jak najbardziej wskazana gdyż moglo sobie wspolistniec jedno z drugim.
dlatego tez ostroznosc w przpadkach wątpliwych nie zawadzi i można drazyc jeden temat nie zaniedbując drugiego.
uspokojenia tej wsieklej wietrzo-deszczwej aury za oknem wszystkim zycze z.
gość
17-03-2014, 09:39:55

Zosiu, no ja właśnie o tym, że zganiano na bark, a to była szyja :)
Przynajmniej tak to miało zabrzmieć ;)
Ja w badaniu manualnym nie miałam żadnych ograniczeń w ruchu, żadnego bólu podczas badania, ruszania ręką, żadnego bólu w nocy, wręcz ból znikał podczas snu, a mimo to bark w dzień rąbał i rozkręcał się przy pracy (biurko/komputer).
Terapeuci mówili, że to szyja w szerokim zakresie (bo szyja to nie tylko dysk), no i mieli rację w końcu...
Słoneczka :)
Początkująca
17-03-2014, 09:50:13

witam! jestem tu nowa. pol roku temu dowiedzialam sie ze mam wypadniety dysk. tydzien temu na mri wyszlo ze juz nie jeden a 3 tzn 2 w szyji a jeden w ledzwiowym odcinku kregoslupa. dokucza mi silny bol taki jakby prad przechodzacy przez lewa reke i noge plus wielki bol przy lewej lopatce promieniujacy do reki. czasami nie czuje malych palcow u rak i zewnetrznych czesci dloni plus mam mrowienie we wszystkich konczynach. lekarz zalecil operacje tzn wszczepienie sztucznego dysku. czy ktos mial podobne objawy jak ja i czy skorzystal z opcji operacji i jakie wrazenia? z gory dziekuje za odpowiedz.
Wtajemniczona
17-03-2014, 10:24:31

Majella cały ten wątek jest właśnie o tym czego chcesz się dowiedzieć.
Możesz cofnąć się kilka kilkadziesiąt stron i poczytać sobie właśnie o tym. Każdy zmaga się z dolegliwościami, każdy walczy o życie bez bólu. Wszyscy się rehabilitują dopóki się da i dotąd do kiedy to działa. Większość piszących tutaj czeka na operację lub jest po operacji.
Dolegliwości które masz są typowe dla dyskopatii, poczytaj sobie wiele spraw Ci się rozjaśni. Może łatwiej będzie znaleźć trafną decyzję.
Trzymaj się!
No, jak widzę to pogoda gra nam na nerwach. Dosłownie.
Ja już trzeci dzień czuję się nieciekawie. Czekam na poprawę aury.
Pozdrawiam Wszystkich cieplutko!
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
17-03-2014, 10:35:01

ja juz wlasciwie w kazdej chwili moge miec operacje wystarczy ze do szpitala sie stawie. bylam w zeszlym tyg z moim mri w centrum traumatologii w gdansku to od razu chcieli mnie operowac. boje sie. mam dopiero 30 lat a operacja to powazna sprawa. a co jak mnie sparalizuje na dobre po takiej operacji...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: