Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
14-03-2014, 21:24:17

anTosiu ja jestem cały czas, tylko ostatnio mam taki "zap....rz" ze nie wyrabiam. Zdążę spojrzeć co piszecie (oczywiście czytając posty z kilku dni) ale zanim w końcu zabieram sie za napisanie, to to samo pojawia się już w postach "średnich" stażem szyjek - reagują szybko, celnie, budująco i niezawodnie
super jesteście!
Layla - ja też zaliczyłam pana Tuza :) . mnie niestety nie pomogło. jedyne co byłam w stanie robić to retrakcje, a przeprostu szyi już nie. Przepuklina była tak ogromna, ze przy przeproście ja chyba tylko to jądro jeszcze bardziej uciskałam. Prawie pół roku próbowałam ćwiczyć i się poddałam.
Zresztą jeden z lekarzy powiedział mi, ze mam już sekwestr i tutaj rehabilitacja nie pomoże, bo pierścień pękł całkowicie. Padła nawet u niego diagnoza, ze chyba jest też uszkodzone wiązadło żółte.
Przypadki sa różne - nie jesteśmy tacy sami, nawet z tą samą chorobą.
Pozdrawiam gorąco no i całuski dla anTosi!
Asia
Forumowiczka
14-03-2014, 21:28:39

http://zapytajlekarza.mp.pl/lista/show.html?id=94019
ciekawy i jasny przekaz informacji dotyczący mechanizmu i objawow
Wtajemniczona
14-03-2014, 23:04:21

Lidiabe, z rtg i usg do ortopedy, a potem trzeba szukać dobrego fizjo. Byłam u jednego z lepszych ortopedow, który specjalizuje się w barkach, ale ze wszystkimi lekarzami trzeba uważać, bo może zbyt pochopnie ordynuja silne leki. Skierował mnie do fizjoterapeuty, ale jednocześnie dał skierowanie na wstrzykniecie sterydu do stawu. Nastraszyl mnie też trochę, że może to być początek barku zamrozonego - paskudna i długotrwała dolegliwość. Nie poszłam na ten zastrzyk, zaufałam kolejnemu fizjo i tym razem się nie zawiodlam.
Co do diagnostyki, to z mojego doświadczenia wynika, że fizjoterapeuci są lepsi od ortopedow. Ale dobrych fizjo jest mało i lekarze słabo oceniają powodzenie fizjoterapii, może dlatego tak szybko przepisuja sterydy i leki przeciwbolowe.
Powodzenia życzę
Basia
Forumowicz
15-03-2014, 08:11:03

Witam z wietrznej wyspy.Na zachodzie bez zmian.Śróbka tak poruszam sie granatowym z fioletowa maska seatem.
Wena z tymi naszymi poziomami to juz tak jest,że to zalezy od operatora czy zrobi jeden czy od razu dwa.U mnie to była moja decyzja-operator nienaciskał powiedzial,że mam wolny wybór.Co do mojej rechabilitacji to: zaczolem jak pozwolił operator ale nie szyi tylko calej reszty by jak to okreslil usprawnić zastaly kregoslup.Nastepnie po 5 miesiacach wyjazd do sanatorium
a, po od razu do pracy.Niemniej jak to ujol operator:warto tak z 2 razy do roku mieć zabiegi i tego sie trzymam.Na koniec sezonu mam wizyte kontrolna równo rok po ostatniej kontroli.Rechabilituje sie.....bo mam taką mozliwość ......piotr......
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
15-03-2014, 08:49:06

Wielkie dzieki Piotrze za informacje na chwile obecna ta informacja troche mnie uspokoila lecz w tym wszystkim jest jedno aleee...zdecydowalam na neurochirurga ktory jest uznawany za specjaliste od szyjek no i wyraźnie mi powiedzial robimy na razie jeden poziom i to najgorzej mnie przeraża czy bede w stanie po drugi dac sie kroic . Tak teraz przemawia moj strach a nie racjonalne myslenie.Niestety chcialam pocieszyc sie jeszcze przed zabiegiem kolejna rehabilitacją manualna bo 5 miesiecy mialam od niej przerwe ale neurochiruga kategorycznie zabronil .Tak wlasnie kolo sie zamyka.Zdaje sobie sprawe ze robie sie *** ale czasem ciężko jest sie pozbierac do kupy .Dobra koniec marudzenia czas sie podnieść i do przodu.
Pozdrawiam wszystkie szyjki
Forumowicz
15-03-2014, 09:57:50

Zapomnałbym o najwazniejszym to jak w opisie mam 4 śrubki i to w niczym mi nie przeszkadza.Kiedyś myslałem ,że mam 8 ale to nie ten typ i poza tym mam krotką szyje.
Wena/jak cię zwa/ to miałem ten sam dylemat czy óżniej te zgrubienia pooperacyjne to nie bedą mi przeszkadzać.Jeszcze jedno czy pracodawca wytrzyma powtórkę zwolnienia-absencji w pracy.Weż pod uwage odległość od domu poniewaz na kontrole to trzeba bedzie do niego a to tez koszty.Poza tym jego uchwytność bo znamy ty na forum przypadki takie ,że po operacji to trzeba bylo szukać wiatru w polu.Inny neurochirurg raczej niechetnie kontroluje robote innego.Słusznie tez zabronił rechabilitacji przed-to nader rozsadne...pozdrawiam i zyczę wytrwałości....piotr..
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
15-03-2014, 10:59:11

Piotrze jeszcze raz stokrotne dzieki.
Uspokoiles mnie .Operatora wybralam z mojego miasta wiem gdzie ma gabinet prywatny wiec bede miala do Niego dostep A praca no coz obecnie jestem na swiadczeniu rehabilitacyjnym przyznanym na uwaga 6 miesiecy (taki wspanialomyslny orzecznik tej dziwacznej instytucji jaka jest ZUS) .Umowe o prace juz mam rozwiązaną jeszcze jak bylam na zasiłku chorobowym -wypadkowym(wypadek w pracy).Takie zycie jeszcze moge powslczyc o kolejne pół roku rehabilitacyjnego ale co robic dalej ...no i ogromny dylemat .Szkoda ze to nie grypa tedzien i z glowy e tam wszystko juz mi jedno za duzo dywagacji i znow dopada deprecha.Co befzie to bedzie poddaje sie.
Pozdrowionka dla Wszystkich.
Ania.
gość
15-03-2014, 11:16:00

Ania, bez przesady, poddać to się zawsze zdążysz, i tak jest najłatwiej :D Powalczyć i wygrać, to jest sztuka ;) Po operacji powalcz o rentę, skoro to był wypadek przy pracy to i odszkodowanie się należy, czasem wyjścia z sytuacji nie widzi się dzisiaj, a jutro tak się świat zmieni że trudno to ogarnąć :) Byłam nieraz w sytuacji bez wyjścia ale nadal żyje, nie głoduję i mam się dobrze(oprócz szyi :P ) I jak jest żle to sobie myślę: juz tak bywało, a tak się martwiłam.Luzik i tyle, a nie smuty na zapas
Wiem, łatwo powiedzieć....
Forumowicz
15-03-2014, 13:11:50

No ANIA niedaje mi to spokoju lub przegapiłem w którym dniu dokladnie rozwiązali z toba umowę to jest razem z L-4
plus świadczenie.Wiesz ,że przez 272 dni jestes chroniona absolutnie.No i wypadek w pracy na tym mozna ugrac trochę kasy.poza tym odszkodowanie zapewne spore.U mnie stałosie w dzień wolny i dostałem 2000pln.Jak by to bylow pracy to przynajmniej x2 a moze 3.A teraz mimo wiatru zaświeciło słonce no i błekit nieba.......
Początkująca
15-03-2014, 16:35:04

Piotrze tak to bywa jeśli się ma umowę na czas określony.Wypadek miałam w pracy w lipcu 2013 a umowę do końca września 2013 , ot i cała historia zakończenia mojej kariery zawodowej .Od lipca 182 dni miałam zasiłku chorobowego wypadkowego a od stycznia tego roku i uwaga 6 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego
od lekarza orzecznika ZUS.Moja największa obawa to czy wygram z czasem czy aby zdążę z operacją lub dwiema operacjami plus rehabilitacja przed upływem świadczenia rehabilitacyjnego?Ach te moje przepukliny z uciskiem na rdzeń i korzenie nerwowe i te stenozy. A niech to ......Koniec marudzenia jak mówisz Piotrze peryskop w górę. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Gorąco pozdrawiam

Ania.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: