Witam serdecznie.Moze mi ktos objasni co dzieje sie z moim kregoslupe szyjnym.Zrobilam MRI oto jego wynik Lordoza szyjna zachowana a rok temu mialam napisane lsplycenie lordozy szyjnej.Trzony kregowe prawidlowej wysokosci z cechami zwyrodnienia tluszczowego szpiku.W przedniej czesci trzonu C4 hiperintesywna strefa sr 5 mm o wejrzeniu lagodnego naczyniaka.Osteflity przednich i drobne zaostrzenia tylnych krawedzi trzonow C4 - C7.Oraz wielopoziomowo w stawach Luschki - o najwiekszym nasileniu na poziomach C5/C6 i C6/C7.Wielopoziomowe niewielkie odczyny zwyrodnieniowe we stawach miedzykregowych C3/C4 - C6/C7.Pogrubienie wiezadla podluznego tylnego C5-C7.Wystepuje wielopoziomowa dyskopatia w postaci dehydratacji oraz propocjonalna do zmian kostnych szerokolukowych owypuklen krazkow miedzykregowych C5/C6 i C6/C7 na ok 2 mm ( dokanalowo i dootworowo ).Zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze wraz z wypuklinami krazkow miedzykregowych na poziomach C5/C6 i C6/C7 niecznacznie przewazaja zachylki boczne i otwory miedzykregowe bez uchwytnej kolizji z korzeniami nerow rdzeniowych i nerwami w ich obrebie.Wzgledna nabyta stenoza kanalu kregowego C5/C6 - C6/C7 ze zmniejszeniem wymiaru strzalkowego do 10 mm.Sygnal rdzenia kregowego w odcinku szyjnym nie wykazuje zmian.Obramowanie kostne kanalu kregowego w granicach normy.Prosze was moze mi ktos wytlumaczy w ludzkim jezyku co mi jest? Moj ortopeda tylko tak pokiwal glowa i nic nie powiedzial dal mi lekarstwa przeciwbolowe i tyle.Mam 45 lat a czuje sie jak na drugie tyle.Objawy mam bole glowy,zawroty uczucie omdlenia,dretwienie rak,bol prawego barku,bol palcow i wiele innych (za duzo by pisac).Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedz.Malgorzata.