Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-04-2012, 06:15:30

sensson,
ja też korzystam z terapii manualnej u dyplomowanego terapeuty (jednocześnie mgr fizjoterapii) i rwa w lewej ręce ustąpiła na zawsze jak na razie. Prawa ręka miewa nawroty. Na wstępie mi powiedział, że operację można odwlec w czasie, a jak rwa nie ustąpi to trzeba się poddać operacji bez odwlekania. Bardzo mi pomógł w uporczywych bólach głowy i uważam, że to świetna pomoc w bólu w odpowiedzialnych rękach.
Kilka postów wyżej dobrze opisała to Zosia.
pozdrawiam, pawik.
Wtajemniczona
12-04-2012, 07:40:30

sensson......
ja już "przerobiłam" w zasadzie wszystko!....
i pozostałam tylko przy terapii manualnej!.....
Jacek - to człowiek bardzo wykształcony w swoim fachu...przeszedł szkolenia nie tylko w Polsce...
Jeżeli kogoś przyjmuje i chce "leczyć"...na początku ogląda rezonans i studiuje.To już świadczy o jego fachowości!..Fakt - dużo płacę za każdy pobyt u niego..:(..Ale od czasu korzystania z jego usług...nie mam potrzeby połykania prochów P/b...
Polecam....ale tylko bardzo dobrego terapeuty manualnego!.....
Bardzo ,bardzo silne bóle ustąpiły...Nawet te,które nie dawały żyć..:(...A też występowały między łopatkami....Było to nie do zniesienia...
Nie powiem,że osteopata nie pomógł!...Na początku byłam zachwycona!...
Ale jako człowiek - nie akceptowałam jego osoby...
Miałam TUTAJ nie PISAĆ.....ale tak wyszło..:)
Pozdrawiam bardzo serdecznie Drogie mi Szyjki!...
Wiadomo kogo nie dotyczą moje pozdrowienia...!
Halina z mielopatią....
Forumowicz
12-04-2012, 07:51:59

sensson 2012-04-10 20:15:24
raf 2012-04-09 21:56:36
sensson 2012-04-09 21:12:06 Witam serdecznie.
Byłem 4 m-ce temu u chiropraktyka który mnie poustawiał i wszystko było OK. Od ok. tygodnia mam ponownie bóle karku i szyi oraz lekkie zawroty głowy.
Uwielbiam to
Może źle go nazwałem . Miałem na myśli dyplomowanego specjalisty terapii manualnej. Czemu uważasz, źe to błąd ?
Ano dlatego
bo :
widziałem 20 letniego chłopaka , którego ktoś nastawiał - teraz ma pewną operacją na piersiowym
bo:
moja teściowa ciągle wysyła mnie do jakiegoś nastawiacza na jakims wygwizdowie, zresztą niewidomego ale bardzo zdolnego, tylko co on zobaczy ma moim rtg lub mri
bo:
przepuklin sie nie nastawia tylko operuje ewentualnie nic się z nimi nie robi
bo:
przed moją operacją jak byłem u rehabilitanta to powiedział absolutnie żadnych terapii manualnych bo jak cie nastawi nie w tą stronę co trzeba to będziesz roślina i w to uwierzyłem.
I jeszcze sam widzisz że nastawienie dało ci ulgę na jakiś czas więc tak na prawdę nie wiemy co i jak. Myślę ze można porównac to do szprycowania się przeciwbólami i też powiesz ze ci pomaga.
Ale żeby była sprawa i jest to tylko moje zdanie - jestem przeciwnym ręcznemu dłubaniu w kręgosłupie , który nadaje się do operacji.
Pozdro
gość
12-04-2012, 07:58:45

Wiadomo kogo nie dotyczą moje pozdrowienia..! Halina z mielopatią śmieszna jesteś.Ubawiło mnie to bardzo.Najwidocznie nie lubisz jak ktoś ci mówi prawdę!!!!
gość
12-04-2012, 09:00:50

Raf,
terapia manualna to bardzo szeroka dziedzina i to nie są nastawiacze, nie Ci o których pisze, Zosia, Halinka, ja...
Powiem Ci, że do grudnia łykałam ogromne ilości prochów, teraz sporadycznie, właściwie tylko jak boję się, że ból głowy się rozkręci. Raf ja uważam, że trzeba zrobić wszystko by uniknąć operacji, a nawet ją odsunąć w czasie i nie myślę by fizjoterapeuta, osteopata czy wykształcony terapeuta manualny był kimś kogo należy unikać, wręcz przeciwnie, potrafią zawalczyć z bólem. Mój neurochirurg, mimo że czekam na operację w trybie pilnym (kilka m-cy) powiedział, że z terapii manualnej mam nie rezygnować, powiedział, że pozwoli mi to na zachowanie ruchomości i mięśni, powięzi w dużo lepszym stanie, a po operacji to ważne.
Jak zawsze trzeba wiedzieć do kogo się udajemy i to dotyczy każdego lekarza. Ja też mieszkam "na wsi" do mojego terapeuty dojeżdżam 100 km.
Oni nie dłubią w kręgosłupie, poczytaj o terapii manualnej, jest wiele metod jej i uwierz mi, to nie ma nic wspólnego z dłubaniem.
pawik.
Początkująca
12-04-2012, 10:26:16

Raf i Pawiku, mam wrażenie, że piszecie o dwóch zupełnie różnych rzeczach, bo co innego terapeuta z wykształceniem medycznym, a co innego tzw "nastawiacze", z których pomocy też wielokrotnie długo przed operacją korzystałam.
Ostatnio w kolejce do neurochirurga rozmawiałam z kobietą, która miała operowane wszystkie poziomy szyjne, zapytałam, czy jest po wypadku, odpowiedziała, że nie, ale "po nastawianiu".
Myślę, że tzw."nastawiacze", "kręgarze" itp osoby bez wykształcenia medycznego mogą oczywiście pomóc w przypadku zwichniętej kostki, ale nastawiając kręgosłup, w dodatku po przejściach - o to już duże ryzyko.
Oczywiście zupełnie co innego jest, gdy terapeuta widzi RM lub RTG i wie w którą stronę nacisnąć, żeby pomóc. Ale to zupełnie inna kategoria.
Pozdrawiam serdecznie.
Joanna
Forumowiczka
12-04-2012, 10:58:47

Ano właśnie.
Nie powiem, że moja dyskopatia jest spowodowana nastawianiem bo to by była bzdura, ale moja rwa została tak wywołana.
Miałam niekończący się ból między łopatkami, który przez 2 tygodnie nie chciał odpuścić. Poszłam do polecanego chiropraktyka ze zdjęciem RTG. Nastawiła mi odcinek piersiowy i wprawdzie ten chwilowo odpuścił ale dokładnie wtedy przepuklina przemieściła się na nerw z ręki. No i to był początek walki ze rwą. potem zrobiłam rezonans a jak pokazałam go tej pani to powiedziała dosłownie tak: "Gdybym wiedziała co pani tam ma, to bym nie odważyła się pani dotknąć".
A w szpitalu poznałam Szyjkę, której mielopatia szyjna została spowodowana podczas ćwiczeń rehabilitacyjnych w SZPITALU (!!!!) w innym mieście, tyle że to były ćwiczenia na odcinek lędźwiowy. Jeden niefortunny ruch na macie i zemdlała. Długo nie wiedzieli że to od szyi. Pęcherz i jedna noga tez zostały porażone.
Tak więc wszystko można, ale mając dokładne rozeznanie swojego stanu zdrowia. Tylko kto w warunkach polskiego NFZ ma rezonans i wie co tak naprawdę siedzi w jego kręgosłupie?. Robią go dopiero jak już nie ma wyjścia.
Szyjki rehabilitujcie się ale nie na ślepo.
Asia
Forumowicz
12-04-2012, 11:33:39

joan-na 2012-04-12 12:26:16 Raf i Pawiku, mam wrażenie, że piszecie o dwóch zupełnie różnych rzeczach, bo co innego terapeuta z wykształceniem medycznym, a co innego tzw "nastawiacze", z których pomocy też wielokrotnie długo przed operacją korzystałam.
Joanna
ooo to właśnie dobrze prawisz.
Chodziło mi o "nastawiaczy" natomiast jeżeli idziesz do rehabilitanta a on na dzień dobry robi wywiad.ogląda rtg,mri pyta co i jak,kiedy,gdzie i podchodzi delikatnie do sprawy to ok a nawet jak najbardziej.
Ale są tacy , na którego i ja trafiłem ale go olałem co mi powiedział "wyciągnę pana i będzie po sprawie" o kogo takiego mi chodziło aby omijac ich szerokim ókiem :)
gość
12-04-2012, 11:56:31

Raf,
o to chodzi żeby pisać używając dokładnych "nazw zawodów" osób do których się udajemy...ludzie z różną wiedzą czytają forum...
Do mojego fizjoterapeuty (terapeuta manualny również) trafiłam po wizycie u neurologa, neurochirurga i lekarza rehabilitacji. Tak dokładnie jak zbadał mnie on, nie zbadał mnie nikt! Zanim wyszłam z gabinetu dostałam numer telefonu do neurochirurga, który dyskopatię operuje gdy nie ma innego wyjścia. Nie obiecał cudów. Nie "szaleje" i cenię go za pokorę, którą ma. Zapewne nie jest jedyny i takich rehabilitantów warto szukać.
http://www.terapiamanualna.net.pl/s4.php
pozdrawiam, pawik.
gość
12-04-2012, 12:39:22

Zacząłem chodzić na rehabilitację min.
Lampa sollux
Laseroterapia
TENS
Na razie 2 dzień. Oczywiście poprawy nie widać. nawet jakby deczko gorzej ale podobno tak ma być. Macie z tym jakieś doświadczenia ? Pomogło to komuś ?
Dodam, że mam zniesienie lordozy oraz niewielkie wypukliny C2/C3-C3/C4 i C5/C6 z lekkim modelowaniem worka i niewielkie obniżenie sygnału pomiędzy tymi kręgami.
Dodatkowo chodzę do specjalisty terapii manualnej. Ustawia mi szyjkę.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: