Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
09-04-2012, 22:19:33

Sensson, MRI z przed roku niekoniecznie musi odpowiadać stanowi obecnemu.
Zmiany zwyrodnienowo-wytwórcze (osteofity) mogą być odpwiedzialne za zawroty głowy np.poprzez ucisk na tętnice kręgowe.
Rehabilitacja tylko u specjalistycznie wyszkolonych fizjoterapeutów bądź lekarzy zajmujących siię terapią manulaną,odpowiednim doborem ćwiczeń wzmacniających mięśnie, wzorcami prawidłowej postawy.
Chiropraktyka/osteopatia to uznawane metody terapii manulanej ale tylko u terapeutów z wykształceniem medycznym-absolutnie żaden domorosły kręgarz. Jako metoda ,,rękodzielnicza" w przypadku dyskopatii szyjnej tylko za zgodą neurochirurga/neurologa,który oceny stanu pacjenta dokona po obejrzeniu zdjęć MRI i zestawieniu ich z objawami somatycznymi.
Basen-tak, w określonych stylach,najlepiej na plecach,przeciwwskazana odkryta żabka(nadmierne odchylenie głowy)
Rower-tak,bez ekstremalnych wyczynów w terenie, z optymalnym ustawieniem siodełka względem kierownicy(nadmierne odchylenie głowy)
Bieganie i inne formy sportu/rekreacji wymagające dobrej amortyzacji raczej niewskazane.Wyobraź sobie jak tłucze trzon o trzon przy braku dobrze uwodnionych krążków międzykręgowych i ta siła powoduje pogłębienie wypuklin/przepuklin.
Wszystko co powyżej do indywidulanej weryfikacji ze specjalistami. Na uwagę zasługuje osłabienie siły mięśniowej w ręce.Pozdrawiam Z.
gość
10-04-2012, 07:45:25

Witaj Asiu napisze ci dokladnie wyniki jednego i drugiego MR30.03 2012Stan po operacji dyskopatii i wszczepieniu implantu na poz c5-c6.okolice operowane nie do oceny z powodu artefaktów.Obniżenie sygnału intensywności sygnału z tarcz międzykręgowych w sekwencjach T2-zaleznych w zak c2-c3, c3-c4 swiadczace o zmianach zwyrodnieniowych.Na poziomie c3-c4 widoczna jest wypuklina krazka międzykręgowego typu bulging z cechami modelacji worka oponowego i nie znacznym zwezeniem rezerwy plynowej przedrdzeniowej. na poziomie c4-c5 widoczna widoczna jest wypuklina krazka międzykręgowego typu bulging x centralna protruzja. modelujaca worka oponowego redukcja rezerwy plynej przedrdzeniowej z uciskiem na korzenie nerwowe.Na poziomie c6-c7 widoczna jest przysrodko-lewoboczna protruzja krazka miedzykregowego z modelacja worka oponowego zmiejszeniem rezerwy plynej i uciskiem lewego korzenia nerwowego. zmiany zwyrodnieniowo-przerosrowe w stawach miedzykregowych. a rm z dnia 20 lipiec 2010 splycenie fizjologicznej lordozy kregoslpa szyjnego na poziomie c5-c6widoczna jest duza centralno-lewoboczna przepuklina jadra miazdzycowego tarczy miedzykregowej uciskająca modelujaca worek oponowy przednio-lewoboczny powiezchnie rdzenia kręgowego. oraz uciskajaca korzen nerwu rdzeniowego c5.Materiał przepukliny zweza równiez kanał korzeniowy lewego nerwu rdzeniowego c5.Intensywnosc sygnałow z pozostałych tarcz miedzykregowych trzonów i rdzenia kregowego jest prawidłowa .Tak ze Asiu tak wygladaja moje wyniki.Iza35
Forumowiczka
10-04-2012, 11:46:44

Gość .....Intensywnosc sygnałow z pozostałych tarcz miedzykregowych trzonów i rdzenia kregowego jest prawidłowa .Tak ze Asiu tak wygladaja moje wyniki.Iza35
kurcze, a ja myślałam że to niemożliwe w ciągu 1,5 roku!
Iza nie mam pojęcia co ci powie neurochirurg ale jednym cię chociaż pocieszę - według mnie (to opinia tylko laika, żaden za mnie znawca), operacja nic u ciebie nie przyspieszyła. To niestety geny. Usztywnienie jednego z dysków może przeciążać pozostałe i może przyspieszać ich degenerację w sensie powstawania nowych wypuklin, ale nie może powodować ich odwodnienia - to już robi twój organizm. A wiadomo, że dopóki dyski są nawodnione prawidłowo, to nie tworzą się wypukliny.
Dla mnie twoje opisy to szok, to bardzo szybko się pogorszyło.
Co ja bym zrobiła: wiedząc że mam tak silne genetyczne podłoże dyskopatii przeanalizowałabym całość mojego zachowania w ciągu dnia - ty MUSISZ dmuchać na kręgosłup. Nie dźwigać, nie siedzieć długo w samochodzie, czy na niewygodnych krzesłach, robić przerwy o ile się tylko da, nie używać laptopa - tylko komputer z osobnym ekranem, podniesionym na wysokość oczu, klawiatura na podpórce, żebyś ją widziała tylko obniżając wzrok, książki czytać na leżąco na boku.... Chroń i odcinek szyjny i lędźwiowy.
Lekarz ci powie co zrobić z tym co już masz, podejrzewam, że będzie odwlekał operację tak długo jak się da. A ty uważaj na ruchy, przy których twoje osłabione dyski sa przeciążane.
Mój neurochirurg tłumaczył mi jak te przepukliny powstają, juz to raz pisałam ale ciebie wtedy nie było wśród nas:
Jądro które jest nawodnione zachowuje się jak balonik napełniony cieczą - jak go uciskasz z jednej strony, to ta siła rozlewa się na całą jego powierzchnie. Można uprawiać wtedy wyczynowo sport, nic kręgosłupowi nie szkodzi, bo siła rozłożona dookoła nie jest szkodliwa.
Jak jądro traci wodę to zachowuje się jak pestka w owocu. Jak ją z jednej strony naciśniesz, to po przeciwnej ukłuje miąższ. Ten miąższ to tak jakby pierścień włóknisty. Odwodnione jądro go uderza i kluje z dużą siła (punktowo) aż go w końcu uszkadza i tworzą się przepukliny.
Miej cały czas przed oczami obraz tej klującej pestki, sama będziesz wtedy się domyślała czego masz unikać w codziennym życiu.
Asia
gość
10-04-2012, 12:48:57

Dzieki Asiu troche obrazowo mi wytłumaczyłaś jak to jest z tymi przepuklinami.Dobrego masz lekarza ze na spokojnie ci wszystko wytłumaczył.Ale czasami nie da sie wszystkiego unikać zwłaszcza jak sie pracuje po 12 godz i czasami trzeba dzwigac itp.Pozdrawiam i jak bede wiedziec cos nowego odezwe sie.Pozdrawiam Iza35.
gość
10-04-2012, 18:05:37

raf 2012-04-09 21:56:36
sensson 2012-04-09 21:12:06 Witam serdecznie.
Byłem 4 m-ce temu u chiropraktyka który mnie poustawiał i wszystko było OK. Od ok. tygodnia mam ponownie bóle karku i szyi oraz lekkie zawroty głowy.
Uwielbiam to
Miałem na myśli specjalistę terapii manualnej z dyplomem i 20 letnią praktyką. Dlaczego uważasz że to błąd ?
gość
10-04-2012, 18:14:57

Byłem 4 m-ce temu u chiropraktyka który mnie poustawiał i wszystko było OK. Od ok. tygodnia mam ponownie bóle karku i szyi oraz lekkie zawroty głowy.
Uwielbiam to
Może źle go nazwałem . Miałem na myśli dyplomowanego specjalisty terapii manualnej. Czemu uważasz, źe to błąd ?
gość
10-04-2012, 18:15:24

Uwielbiam to
Może źle go nazwałem . Miałem na myśli dyplomowanego specjalisty terapii manualnej. Czemu uważasz, źe to błąd ?
gość
11-04-2012, 08:06:34

Buraczku twoja teoria o pestce i dziobaniu tak ludzi wystraszyla ze cisza jak makiem zasial .. hahaha
troll po lanzarote
Forumowicz
11-04-2012, 12:23:50

buraczek 2012-04-10 13:46:44
......
Asia
aj buraczkowa straszysz tylko ludzi
Forumowiczka
11-04-2012, 17:02:54

nie jest cicho - tylko ty trollu nie możesz czytać. Ale zawsze możesz pisać sama dla siebie, może my się trochę z ciebie tez ponabijamy? :)
Aniu z Olsztyna - ciągle mi ciebie brakuje wśród nas i mam wyrzuty sumienia że cię omijamy :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: