Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
09-04-2012, 09:24:20

Witam odpisuje na pytanie zadane ,Nie miałam żadnych zmian miedzy C5-C6 w poprzednim MR nie miałam żadnych zmian oprócz przepukliny miedzy c5-c6 która mi osunięto.
Forumowiczka
09-04-2012, 10:02:56

Iza a odpowiadasz z pamięci czy sprawdziłaś?
Bo jeżeli jest tak jak piszesz, że miałaś opis tylko do c5c6 to obalasz tym moją całą ......hmmm jak to nazwać, bo przecież nie wiedzę?... może moje przekonanie, że to wszystko postępuje według pewnej kolejności. Musiałaś mieć coś napisane o tym odcinku który ma teraz przepuklinę.
Mogłabyś odszukać?
Ja też w pamięci mam tylko to co pisało o tej masywnej przepuklinie którą mi usunęli ale jak sprawdzę dokładnie to o pozostałych odcinkach też co nieco pisze ale to już nie pozostało w mojej głowie.
Asia
gość
09-04-2012, 10:30:07

Asiu mam przed sobą wynik poprzedniego MR opisana jest tylko zmiana miedzy c5-c6 inne przestrzenie były w porządku i dlatego mnie dziwi ze w ciągu 1,5 roku aby pojawiły sie zmiany w każdej przestrzeni .chyba ze poprzedni Mr był nie dokladny.
gość
09-04-2012, 13:29:51

Gość 2012-04-08 21:55:31 Witam przypadkiem trafiłam na to forum,mogę powiedzieć ze częściowo wiem o czym ludzie tu piszą,Sama 1,5 roku miałam operacje na kręgosłup szyjny.duża przepuklina była miedzy C5-C6 zostałam z operowana dolegliwości ustąpiły po jakimś czasie największe kłopoty miałam z powrotem siły w ręce i powrotem czucia do kciuka.Wszystko sie udało.ale od 2 miesięcy ponownie nasiliły sie objawy powoli tracę sile sztywność palca. bóle głowy,Zrobiłam MR wynik -jest kolejna przepuklina miedzy C6-C7 z uciskiem n korzenie nerwowe miedzy c2-c3 i c3-c4 zmiany zwyrodnieniowe.miedzy C4-C5 widoczna jest wypuklina krążka
międzykręgowego.Chyba mnie czeka kolejna operacja ale nie wiem czekam na wizytę u neurochirurga ,chyba ze ktoś ma podobnego to napiszcie. IZA 35 lat
Przepisz dokładnie wynik MRI na ile milimetrów widoczne przepukliny uciskają worek oponowy.
Piszesz w następnym poście że złe MR. Złe MR to tobie źle operację zrobili to są skutki.
Trzymaj się wszystko będzie dobrze. Wizyta u neurochirurga wszystko wyjaśni. Przecież to nie pierwsza i nie ostatnia. Powodzenia.
Forumowiczka
09-04-2012, 17:29:43

Gościa przede mną bardzo proszę o jakiś podpis :)
iza jestem osobiście zainteresowana twoim poprzednim opisem MR. Z tego co mi tłumaczono, dyskopatia postępuje etapami. Najpierw jest odwodnienie jądra miażdżystego. Wtedy na MR piszą o zakłóconym sygnale z jakiegoś poziomu świadczącym o początkach zwyrodnienia. Dopiero jak jądro jest twarde, wtedy przy ruchach kręgów przenosi obciążenia punktowo na pierścień zamiast po całej powierzchni - wtedy jest ryzyko uwypuklania się pierścienia lub jego uszkodzenia. Jeżeli jądro jest nawodnione, przepuklina się nie tworzy, bo pierścień nie jest "dziobany".
Przyznam, że jest to dla mnie szalenie zaskakujące, że 1,5 roku temu nie miałaś cech odwodnienia na tym innym poziomie a teraz jest już przepuklina.
Nie wiem jak to wytłumaczyć, dla mnie nie jest to logiczne. Z kolei odwodnienie jądra tez nie następuje tak szybko.
Coś u ciebie nie pasuje, dlatego trudno jest ci doradzić.
Moja koleżanka ma 33 lata, nie ma nawet wypukliny w szyi, miała MR robiony z innego powodu i już jej pisali o nieco zmienionym sygnale świadczącym o początkach zmian zwyrodnieniowych.
Asia
.
gość
09-04-2012, 19:12:06

Witam serdecznie.
Mam 36 lat i od ok. roku mam bóle karku lewego barku oraz wrażenie osłabienia siły lewej ręki.
Byłem 4 m-ce temu u chiropraktyka który mnie poustawiał i wszystko było OK. Od ok. tygodnia mam ponownie bóle karku i szyi oraz lekkie zawroty głowy. Rok temu miałem robione MRI odcinka szyjnego kręgosłupa.
Poniżej wynik :
Lordoza szyjna zniesiona z tendencją do wtórnej kifozy w odcinku górnym. Krążki m-k odcinka szyjnego kręgosłupa z cechami zmian zwyrodnieniowych w postaci częściowego obniżenia sygnału. Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na tylno bocznych krawędziach trzonów i w stawach m-k. Centralna lateralizująca na prawo wypuklina krążka m-k C2/3 z modelacją worka oponowego i redukcją rezerwy objętościowej kanału kręgowego. Towarzysząca ostofitozie okrężna wypuklina krążka C3/4 z modelacją worka oponowego, redukcją rezerwy płynowej kanału kręgowego i przewężeniem otworów m-k. Centralna wypuklina krążka C5/6 z niewielką modelacją worka oponowego.
Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych
Ponieważ mój lekarz jest bardzo enigmatyczny nie mogę się od niego nic dowiedzieć. Mam pytanie jak bardzo jest źle z moim kręgosłupem. Czy mogę z tym pójść do kręgarza i czy to powinno pomóc ?
Jakie są rokowania ?
Bardzo proszę o pomoc
Forumowicz
09-04-2012, 19:56:36

sensson 2012-04-09 21:12:06 Witam serdecznie.
Byłem 4 m-ce temu u chiropraktyka który mnie poustawiał i wszystko było OK. Od ok. tygodnia mam ponownie bóle karku i szyi oraz lekkie zawroty głowy.
Uwielbiam to

Czy mogę z tym pójść do kręgarza i czy to powinno pomóc ?
Jakie są rokowania ?
Nie nie możesz .
Będziesz żyć.
Powinieneś iść do neurochirurga najlepiej do 2-3'ech ewentualnie do rehabilitanta co najmniej bardzo dobrego.
gość
09-04-2012, 20:01:13

Myślisz że rehabilitacja w tym przypadku wystarczy ?
Co prawda nic mi nie drętwieje ani nie mam jakiś silnych bólów. Jedyne co mi dolega to bóle karku, czasami lewego barku i delikatne zawroty głowy ale nie wiem czy są one spowodowane kręgosłupem czy nerwicą
gość
09-04-2012, 20:35:38

sensson 2012-04-09 22:01:13 Myślisz że rehabilitacja w tym przypadku wystarczy ?
Witaj Sensson, wynik MR nie jest jeszcze taki zły, masz wypukliny, a nie przepukliny i w tym przypadku rehabilitacja może wiele zdziałać. Ale dobra rehabilitacja, a nie żaden kręgarz bo możesz tylko sobie pogorszyć stan.
Zabiegi (tens, laser, ultradźwieki itp.) i ćwiczenia izometryczne, delikatny masaż bez manipulacji na szyi -są bardzo pomocne, zwłaszcza przy rwie barkowo-ramiennej. Gdy ustąpią bóle barku, wróci siła mięśniowa ręki.
Wskazana wizyta u neurochirurga (prywatnie szybciej) lub ze skierowaniem od neurologa, ortopedy. Będziesz spokojniejszy po konsultacji u niego.
No i przede wszystkim zakaz dźwigania i nagłych skrętów głową. Wzmocnij mięśnie karku i szyi.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
anTosia O wartości życia rozstrzygają nie czyny, choćby wielkie, ale miłość, choćby mała.
gość
09-04-2012, 20:50:26

hindus_ka
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Trochę się uspokoiłem. Jutro idę do neurologa z badaniami może czegoś więcej się dowiem. Z pewnością muszę się udać na rehabilitację aby poćwiczyć ten kręgosłup bo na starość może być nie ciekawie :)
Dotychczas nie stosowałem żadnych tabletek przeciwbólowych gdyż był on do zniesienia. Od czasu do czasu gorąca kąpiel lub maść końska rozgrzewająca w moim przypadku bardzo pomaga.
Zastanawiam się jedynie czy moje delikatne zawroty głowy mogą być spowodowane właśnie tym zwyrodnieniem ? Czy odpowiednia rehabilitacja jest w stanie cofnąć przynajmniej częściowo te zmiany ? Czy basen, bieganie lub rower nie są przeciwwskazane ?
Przepraszam, że zadaję tyle pytań ale jestem zielony w temacie.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: