cameleon - zanim zdecydowałem się na zabieg przeszedłem korowód lekarzy i rehabilitantów ;) żeby w końcu stwierdzić, ze to nie ma sensu, bo każdy mówi co innego ale to mnie boli i ja drętwieję a o kosztach nawet nie ma co mówić ;) a to co robię to już jest użalanie się nad sobą, biadolenie, rozdzielanie włosa na czworo itp. i olałem temat bo nie mam na to czasu i ile się można bujać z bólami, drętwieniami i stresować każdym ukłuciem w karku. Siedzieć na baczność, kłaść się bokiem a siedzenie w kucki na trawie przy ognisku odchorowywać tydzień. I tak dalej. Po 6 latach miałem tego dość. Teraz przynajmniej wiem, że jestem zabezpieczony. Znam ludzi po gorszych zabiegach, którzy normalnie żyją - np. kumpel ze studiów po wypadku miał może kilkanaście całych kości, ma protezę aorty brzusznej a sam brzuch trzyma mu się na siatkach - i żyje całkiem normalnie. No, może nie skacze na bungee czy nie kopie rowów na akord ale wcześniej też nie miał takich pomysłów więc jakoś to przeżył ;) Drugi znajomek - ten akurat z osiedla - najpierw miał operację L/S a potem szyi na 2 poziomach - kilka lat temu - i jak był drwalem tak nadal jest ;) Ta operacja to naprawdę nie jest dramat. Gdyby one nie pomagały to by ich przecież nikt nie robił, prawda? Na serio - nie ma się co stresować i doszukiwać podtekstów itp. Oczywiście może nie wyjść - tak samo jak każda inna, ale wiadomo: no risk - no fun ;)
Co do implantów ruchomych - niemal wszyscy lekarze kręcili nosem, że lepiej nie, ale tak na 100% to przekonała mnie ta znajoma, wiem, to tylko 1 przypadek i pewnie są setki innych zadowolonych ale mi wystarczyło, bo ze stałymi implantami nie znam ani jednej niezadowolonej osoby - mówię to o dłuższej perspektywie czasowej bo byli tacy, którzy na początku jęczeli ale po jakimś czasie okazywało się, ze wszystko jest OK i jedyne co przypomina o zabiegu to blizna na szyi. Tych operacji przeprowadza się mnóstwo - na forach czy FB pojawia się może promil pacjentów i to głównie tych, którzy są przed i mają wątpliwości albo, żeby nabluzgać bo coś nie wyszło - to drugie wynika z naszej natury, że łatwiej i chętniej kogoś skrytykujemy niż pochwalimy. W tym dniu co ja były operowane jeszcze 3 osoby - żadna z nich nie miała pojęcia, że jest takie forum, że są grupy na FB i nawet, że są jakieś różne rodzaje implantów ;)
Pozdrawiam!!!
http://www.sstaszewski.pl
https://www.facebook.com/sstaszewski.foto/