Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
18-09-2020, 20:13:12

Kawo, ja już za stara wyga w tym temacie, żeby przejmować się takim bólem. Jak to piszesz teraz to ,,pikuś,, No mądrze wymyśliłeś z tymi dywanikami, medal za głupotę ale wiem, że człowiek głupieje jak mu trochę lepiej. Ja przyjęłam teraz taka zasadę, teraz będę leżeć i pachnieć a co, w końcu mogę sobie na to pozwolić
Forumowicz
19-09-2020, 07:14:21

Dorka1616 2020-09-18 22:13:12
No mądrze wymyśliłeś z tymi dywanikami, medal za głupotę ale wiem, że człowiek głupieje jak mu trochę lepiej.
Ciąg dalszy mojej głupoty. Zaraz jadę na wieś porządki jesienne robić. Nic nie robienie jest cięższe od pracy górnika.
Tak na poważnie to mam wrażenie, że lekka praca pozytywnie na mnie wpływa. Dużo przeróżnych skłonów i wygibasów - to jest właśnie właściwa rehabilitacja. Za darmo.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Początkujący
19-09-2020, 10:36:12

@kawo, tu nie ma co wróżyć, moja historia pokazuje że niestety ilu neurochirurgów tyle opinii. Moim zdaniem niedopuszczalne jest żeby jeden mówił że grozi mi paraliż, a drugi mówił że to straszenie pacjenta. Czlowiek głupieje i traci zaufanie do lekarzy. W chwili obecnej funkcjonuje bez tabletek gdzie 3 miesiące temu był dramat. Gdybym się na początku zoperowal, wychwalalbym operacje że to dzięki niej się lepiej czuje, tymczasem większość objawów ustąpiła sama.
Początkujący
19-09-2020, 10:52:52

@Daagula, jaki poziom masz do zrobienia w pierwszej kolejności? Ja c6/c7, implant? Generalnie mówią że na tym poziomie ruchomość jest niewielka, jednak chyba 4ch proponuję nieruchomy, a 4ch ruchomy że względu na młody wiek.
Z rozmów dowiedziałem się że wiele zależy od umiejętności operatora i ekonomii, co jest dla szpitala w danym momencie bardziej opłacalne. Na pewno ruchome robi się dużo rzadziej stąd doświadczenie mniejsze. Na ostatniej konsultacji usłyszałem że skoro jestem świadomy i przygotowany do rozmowy i dużo czytam na ten temat, to jeśli chce zrobić na 120% to ruchomy, a jak na 100% to nieruchomy, że większość nawet nie wie co im wkładają. A w szpitalach to różnie, zależy kto wygra przetarg i kto się "podłoży". Były do niedawna ruchome dyski m6 w polsce, jednak ze względów ekonomicznych nie są już sprowadzane, wiekszosc leci teraz do USA. Także światem rządzi pieniądz.
Początkujący
19-09-2020, 10:58:36

@Dorka, zastanawiam się skoro masz problem z przesunięciem głowy na poduszce parę dni po operacji, to jak mi proponowali wyjazd do domu tego samego dnia, a inni przeważnie że na następny dzień (szpital niepubliczny). W szpitalu publicznym parę dni, żeby minimum były te 3,znowu ze względu na kasę :)
Forumowiczka
19-09-2020, 12:51:15

Cameleon, to bardzo proste. Niektóre oddziały w Polsce robią tzw.,, masowke,, W jeden dzień przychodzisz, na drugi dzień masz zabieg, po zabiegu dwie doby i znikasz z oddziału. Dla mnie to jakiś horror. Jesteś zostawiony sam sobie w domu, z lekami na receptę, jesli je wybierzesz. I w domu katastrofa, trudno ból opanować. Tak to już jest. Nawet wybór szpitala jest ważny i jaka opieka. Masówka to może być na lini produkcyjnej a nie na neurologii
Forumowiczka
19-09-2020, 12:52:33

Sory, neurochirurgii
Forumowiczka
19-09-2020, 13:01:32

Kawo, przecież wiesz, ze nic tak nie wzmacnia mięśni jak spokojna praca. Rehabilitacja jest ok ale większość podobnych ćwiczeń wykonujemy robiac coś w domu, oczywiście bez szaleństwa. Jak moja szyjka stoleruje w końcu ciężar mojej głowy też wrócę do moich ulubionych spacerów. A najlepiej spałabym na stojąco, bo pozycja leżąca na tą chwilę wogóle mi nie odpowiada. Może poduszka profilowania w domu pomoże, ale nie do konca w to wierzę. Czas pokaże wszystko. Byle do przodu
Początkujący
19-09-2020, 15:06:06

Dorka1616
Ja tak miałem - w poniedziałek zabieg a w środę do domu - i bardzo jestem z tego zadowolony. W szpitalu już drugiego dnia dostawałem *** - nudno, niewygodna poduszka itp. Już nawet Netflixa miałem dość ;) O wiele lepiej mi się dochodzi do siebie w domu. Z resztą - to pacjenci zrobili z tych zabiegów i całej tej choroby fetysza - a tak na prawdę to one ani nie są zbyt skomplikowane ani, też nie są obarczone jakimś wielkim ryzykiem powikłań. Zwłaszcza szyja z dostępu przedniego.
Mówił mi kilka lat temu neurochirurg, znany z resztą, że on to właściwie nie rozumie dlaczego musi usuwać dyski i wstawiać protezy, skoro to typowa robota dla ortopedy. Gdy są skomplikowane przypadki to oczywiście, ale większość to standard - usunięcie dysków i osteofitów gdy przeszkadzają, wstawienie implantów, koniec. Co innego gdy są jakieś guzy, nowotwory, jest mielopatia, jamy w rdzeniu, krwotoki itp. Ale większość przypadków to standard. I dlatego - z resztą na całym świecie - bardzo dużo tych zabiegów wykonuje się w trybie komercyjnym - co nie znaczy, że to jest coś złego.
Co do implantów ruchomych - zacytuję tego samego dr. - nie poleca ich, wg. niego to w dalszym ciągu terapia eksperymentalna, która nie u każdego przyniesie spodziewany skutek i jest obarczona sporym ryzykiem powikłać - od niestabilności kręgosłupa po złamania implantu np. w trakcje jakiegoś wypadku komunikacyjnego i uszkodzenia rdzenia i nerwów. No i wg. niego one w większości i tak w końcu przerastają kośćmi ;)
Znam sporo osób po operacjach kręgosłupa i akurat jedyna niezadowolona ma implant ruchomy, założony po sławę polskiej neurochirurgii w taki sposób, że wbija się w rdzeń. Potem poszedł poziom niżej i teraz aby teraz odzyskała sprawność musiałaby mieć usunięte trzony bodajże 3 kręgów i zastąpione protezą. A to wszystko w okolicach 40 roku życia. Pan prof. oczywiście wszystkiego się wyparł, zwłaszcza tego, że za głęboko go wsadził, a nikt nie chciał poprawiać po guru i nestorze kiedy jeszcze można było, zanim to się porządnie nie zrosło. A teraz to już d...pa zbita :(
Pozdrawiam!!!
http://www.sstaszewski.pl https://www.facebook.com/sstaszewski.foto/
Forumowiczka
19-09-2020, 15:16:13

Szczerze to ja się akurat cieszę, że trafię na szpital gdzie trochę dłużej będę musiała pobyć. Jakoś mi się nie widzi, zaraz po zabiegu wyjść. Jakoś tak bezpeczniej i pewniej będę się czuła te pierwsze dni będąc pod opieką, i człowiek spokojniejszy do domu wraca. Cameleon ja mam w planach robiony c5/6 tam mam największy ucisk,chociaż wyżej też jest ucisk na rdzeń.
Co do ruchomych to też słyszałam że wcale nie są tak rewelacyjne jak niektórzy mówią.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: