Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
11-05-2013, 20:06:18

Witam wszystkich,
nadrabiam zaległości w czytaniu, dużo tego. Wyjazd poprawił psychę, nawet spacery w deszczu nie straszne. Las pięknie pachnie i powietrze cudowne. Ostatnie rozpoznanie -niedowład czterokończynowy- nie nastraja dobrze. Poruszyliście temat depresji, łatwo się poddać, gorzej z nią walczyć. Ja walczę i od prochów daleko ale ile jeszcze dam radę podnosić sztangę? Przełomowy dzień to 14 maja, MRI i diagnoza operować 3 poziom czy walczyć rehabilitacją. Minęło 6 m-cy od operacji, zaliczam wzloty i upadki, ale forum dodaje otuchy. Wszyscy się zgadzamy że nie uleczy lecz informacje na nim są bezcenne.

pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
11-05-2013, 20:40:24

Z tym moim kompem coś nie tak uciekły mi dalsze posty.
Tysiu jak operator nie będzie miał zastrzeżeń co do wyjazdu to pakuj walizki. Ja byłam operowana 29-10-12 a do szpitala rehabilitacyjnego pojechałam od 1-03-13 (NFZ). Byłam w gorszym stanie niż ty, mój pierwszy spacer odbył się dopiero po 3 m-cach. Pojechałam z duszą na ramieniu, dziewczyny nalewały mi herbatę do kubka bo dzbanka nie mogłam podnieść. Moja rehabilitacja polegała ogólnie na wzmocnieniu mięśni. Zafundowano mi gimnastykę rano i po południu, słynną wanienkę Piotra i masaże wirowe kończyn. Byłam w Lądku a tam zabiegi w różnych obiektach, doszły przymusowe spacery a zima nie odpuszczała. Jestem zadowolona, trafiłam na fajny turnus, miesiąc zleciał szybko, oderwałam się od codzienności. Na moim turnusie mieliśmy dwa zgony, człowiek docenia że żyje.
Aga imprezki ciąg dalszy czas zacząć, wypijmy za zdrowie tych przed i po.
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Wtajemniczona
11-05-2013, 20:51:46

Danusiu, dobrze, że wyjazd poprawił Twoje samopoczucie. Trochę zmartwiła mnie wiadomość o twoim rozpoznaniu. Trzymam kciuki, zeby było dobrze i po MRI będzie decyzja o rehabilitacji. Mam nadzieję, że razem pojedziemy do Lądka. W przyszłym tygodniu dzwonię w celu ustalenia terminu.
A teraz właśnie piję Twoje zdrowie oraz całego szyjkowego grona.
Trzymaj się Danusiu. Pozdrawiam ciepło.
gość
11-05-2013, 21:01:59

Ja tak co do, no właśnie....proszę nie mylcie obniżonego nastroju z chorobą jaką jest depresja...To dwa różne stany...Pierwszego doświadczamy wszyscy, rzadziej bądź częściej, drugiego nikomu nie życzę. Poczytajcie o depresji...na nią mamy wpływ sami taki sobie...Pracowałam z ludźmi i na wózkach i z depresją...Jednostki, które spotykamy nie obrazują całości, tylko nieliczne osoby z dużą niepełnosprawnością mają szanse mieć marzenia i je realizować i podnosić tą sztangę, dla każdego ona jest inna...Można mieć dwie nogi sprawne i ręce ale każdego dnia mocować się z taką sztangą...Sami wiecie...Polecam "ołówek" i o depresji i niepełnosprawności.
Podziwiam każdą osobę, która mocuje się ze swoimi słabościami żeby nie było ;)
A co do dyskopatii i tego żeśmy sami winni- ja protestuję, nie miałam wypadku i gdyby mnie lekarze leczyli jak należy to bym dziś raczej na kolejną operację nie czekała...Jak to powiedział nasz Marcin, to mechanika ale zazwyczaj dowiadujemy się o tym za późno...
Nie zrzędzę, jestem szczęśliwa :) nawet bardzo :) a i bez piwa... póki co
Spadam bo mnie rwa dopadnie i sztangi nie podniosę
słońca
Początkująca
12-05-2013, 07:45:25

Piotrze faktycznie wynik badania nie zawsze jest spójny z objawami.
Poprzednie MR robiłam w kwietniu 2011 roku i na poziomach C4-C7 były osteofity uwypuklające się do kanału kręgowego i otworów międzykręgowych,zwężenie kanału kręgowego na poziomie C4-C5-C6 . Na poziomie C4-C5 uwypuklenie tarczy międzykręgowej z uciskiem worka oponowego i uciskiem korzeni nerwów rdzeniowych obustronnym C5-C6 podobnie. Można powiedzieć,ze od kilku lat skarżyłam się na silne bóle głowy, ale na początku mojego leczenia lekarz neurolog nie zdiagnozował problemów z kręgosłupem . Dopiero przy silnych zawrotach głowy uniemożliwiających mi funkcjonowanie trafiłam do innego neurologa ,a tu przy pierwszej wizycie dostałam skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa , a na drugiej na MR.
Obecnie dokuczają mi silne bóle głowy i karku, ale w pracy problemem jest drętwienie rąk bo momentami mam problem z pisaniem.
Jutro mam wizytę u neurochirurga i zobaczymy co powie jak obejrzy płytkę z badania bo na opis nigdy nie patrzy.
Czy ktoś z Was był operowany w Lublinie???
Forumowiczka
12-05-2013, 11:54:27

dana220563
Ostatnie rozpoznanie -niedowład czterokończynowy- nie nastraja dobrze. (...).Przełomowy dzień to 14 maja, MRI i diagnoza operować 3 poziom czy walczyć rehabilitacją. Minęło 6 m-cy od operacji, zaliczam wzloty i upadki, ale forum dodaje otuchy. ...
ojej, masz taką diagnozę?
To pozostałość po tym poziomie który juz masz operowany czy to nowy poziom tak daje czadu?
Asia
Wtajemniczona
12-05-2013, 13:31:39

Asiu-Buraczku diagnoza przed operacją, do zrobienia 3 poziomy. Zrobiono tylko 2 , a operacja trwała 2,5 h. Wiedziałam że czeka mnie jeszcze jeden zabieg ale miałam nadzieję że za jakiś odległy czas. Byłam 3 m-ce po u swojego operatora z rtg, był bardzo zadowolony z 2 poziomów które operował, wszystko się ładnie zrosło i zezwolił na rehabilitację (daleko od szyjki). Padła propozycja o operowaniu 3 poziomu, ale nie byłam psychicznie na to przygotowana. Już wtedy wiedział co mówi, czadu daje ten nieszczęsny 3 poziom. Czekam na MR i jego wynik, od niego zależy nasze postępowanie. Jednego jestem pewna, że tym razem będę mądrzejsza i wskoczę do pociągu wcześniej, ostatnio złapałam ostatni wagon.
Pozdrawiam wszystkie szyjki
Wtajemniczona
12-05-2013, 13:53:23

Agnieszko koniecznie daj znać jak ustalisz termin. Pani Gabriela obiecała mi przyśpieszenie terminu jak tylko coś się zwolni. Lądek na Nas czeka.
Mąż robi obiad a do obiadu tradycyjnie lampka wina, tym razem kielich wzniosę za nasze szyjkowe grono.
gość
12-05-2013, 17:29:22

becia18 2013-05-03 13:08:57 Witajcie
Czy był ktoś na turnusie w Continentalu w Krynicy Górskiej?
ciekawa jestem opinii
witam byłam tam w 2011 roku w zimie, było w miarę. baza zabiegowa w miarę dobra , jest w ośrodku basen i to spory, jedzenie też nie było najgorsze. ogólnie nie narzekam na pobyt tam, ale być może od tego czasu coś uległo zmianie pozdrawiam
Edyta
Edyta
gość
12-05-2013, 18:04:14

amber07 2013-05-12 09:45:25 Piotrze faktycznie wynik badania nie zawsze jest spójny z objawami.
Poprzednie MR robiłam w kwietniu 2011 roku i na poziomach C4-C7 były osteofity uwypuklające się do kanału kręgowego i otworów międzykręgowych,zwężenie kanału kręgowego na poziomie C4-C5-C6 . Na poziomie C4-C5 uwypuklenie tarczy międzykręgowej z uciskiem worka oponowego i uciskiem korzeni nerwów rdzeniowych obustronnym C5-C6 podobnie. Można powiedzieć,ze od kilku lat skarżyłam się na silne bóle głowy, ale na początku mojego leczenia lekarz neurolog nie zdiagnozował problemów z kręgosłupem . Dopiero przy silnych zawrotach głowy uniemożliwiających mi funkcjonowanie trafiłam do innego neurologa ,a tu przy pierwszej wizycie dostałam skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa , a na drugiej na MR.
Obecnie dokuczają mi silne bóle głowy i karku, ale w pracy problemem jest drętwienie rąk bo momentami mam problem z pisaniem.
Jutro mam wizytę u neurochirurga i zobaczymy co powie jak obejrzy płytkę z badania bo na opis nigdy nie patrzy.
Czy ktoś z Was był operowany w Lublinie???
witam
byłam operowana w Lublinie w PSK4 na Jaczewskiego jutro minie rocznica 11 m- cy od operacji też poziom C5 C6 oraz C6 C7 oba naraz, po tym okresie muszę przyznać że poprawa jest znaczna bóle w dużym stopniu ustąpiły ale to te z kręgosłupa, a głowa jak bolała przed operacją tak, też boli i po. więc przyczyny trzeba szukać nadal
Pozdrawiam
Edyta
Edyta

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: