Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
18-04-2013, 12:50:47

Orzeczenie o niepełnosprawności z Pfron:
ja miałam jeszcze przed operacją orzeczoną niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym na 2 lata, teraz w marcu moje orzeczenie straciło ważność, więc złożyłam ponownie papiery i otrzymałam ( pół roku po operacji) orzeczenie o stopniu umiarkowanym na kolejne 3 lata. Muszę dodać, że "podpierałam" sie innymi chorobami współistniejącymi - przepuklina w odcinku lędźwiowym i porażony fałd głosowy, ale mimo wszystko orzecznika najbardziej interesowała moja operacja i mój stan po niej.
Myślę, że powinnaś złożyć dokumenty w Pfron, bo szanse na otrzymanie grupy są spore.
Mądrość przychodzi z wiekiem. Najczęściej jest to wieko trumny =================================== 10.09.2012 operacja 3 poziomy, Cage stabilizacja, 8 śrubeczek
Forumowicz
18-04-2013, 13:35:08

Dzień dobry PERYSKOPKOM.Wszystok w normie w Międzywodziu,do poludnia sie opalalem i brodziłem w Bałtyku choc woda zimna poprawia krążenie.Było pochmurno ale dosłownie przed chwilka wyszlo slońce dla mnie myślę ,że i dla was WSZYSTKICH.Ktoś pisal o chrupaniu kregosłupa u mnie to zaczołem słychac po intensywnych zabiegach i marszach ale rechabilitanci mówia ,że to normalne nim kre gosłupo sie ułoży.Niema to jak szkielet dzwoni -to znaczy ,że zyjemy
Bognaj pamiętam ,że zaleciłas parkiet no i dzisiaj będzie gimnastyka zbiorowa na parkiecie.Mam pytanie od kiedy wykonuje sie operacje kregosłupa w polsce metodą wymiany na implanty sztuczne? Dane są trochę pokręconebratpit,Trzymajcie się i się nie dajcie.
Wilkien co słychac u ciebie,a Stokrotka tez zajeta?
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
18-04-2013, 18:36:13

Dzięki wielkie, Tosiu za wskazowki dot. foteli. Wydrukuję i pokażę szefowi, może mi zafunduje ?
A z innej beczki : jestem po operacji C6/7, ale mam przyznany jedynie stopien lekki, który w zasadzie jest po nic. Wszystko zalezy wiec nie od "papierow" a od lekarza na komisji.
Pozdrawiam Was wszystkich w ten pierwszy prawdziwie ciepły wieczór ( u mnie w dzień było 22 st.
gość
18-04-2013, 20:12:14

Witam witam :)
Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności - dokumenty ( wszystkie dotyczące choroby głównej, chorób współistniejących) składamy do Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności, Miejski Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności. Gwoli ścisłości - PFRON nie orzeka - PFRON refunduje zakup sprzętu rehabilitacyjnego, zatrudnienie osoby z orzeczonym stopniem niepełnosprawności, dostosowanie mieszkania, zakup komputera, turnusy rehabilitacyjne itd. o wszystkie dofinansowania staramy się za pośrednictwem PCPRów. składając stosowne wnioski. Czas oczekiwania jest różny w zależności od regionu. Zakład pracy zatrudniający osobę z orzeczonym stopniem niepełnosprawności otrzymuje refundację kosztów zatrudnienie pracownika a ściśle - koszt wynikający z wynagrodzenia pracownika wraz z pochodnymi. Otrzymane dofinansowania każdy zakład pracy musi przekazać na rachunek bankowy utworzonego funduszu ZFRON - Zakładowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Obowiązuje regulamin wykorzystania funduszu. Najczęściej są refundowane dojazdy do pracy, refundacja leków, pobyt na turnusie rehabilitacyjnym. Wysokość dofinansowania otrzymywanego przez zakład pracy jest zależny od stopnia niepełnosprawności zatrudnionego pracownika oraz od symbolu choroby oznaczonej w orzeczeniu. Orzeczenie może być przyznane na czas określony jak też na stałe. To w dużej mierze zależy od lekarza orzekającego.
anTosiu pozdrawiam Cię serdecznie. Irek wyciszony....Janusz pakuje walizeczki....Zosia wspiera w nagłych przypadkach....jak ja lubię to nasze Szyjkowe forum...Piotr nadal baluje....super fajnie, "młode szyjki" nabierają zdrowia...Pozdrawiam wiosennie.
Bogna
Początkujący
18-04-2013, 23:15:52

Cześć wszystkim, byłem tutaj jakiś czas temu, może niektórzy pamietają, miałem iść na operację na początku kwietnia (poziom C5-C6) , ale po kolejnych wizytach i rozmowach z lekarzami i rehabilitantami, postanowiłem ją jeszcze odłożyć, chociaż czuję się średnio w sumie. Na dzień dzisiejszy rehabilituję się powięziowo - spustowo jakoś tam , chyba to samo , co Zosia polecała i czasami jest lepiej, ale wątpię, że objawy mi miną całkowicie. Czuję, że nie uniknę operacji, ale jeszcze powalczę rehabilitacjami. Pozdrawiam
Forumowiczka
19-04-2013, 10:49:17

witajcie.
ja z trochę innej beczki - mam pytanie do dyskopatów pooperacyjnych meteopatów :)
od jakiegoś czasu, może już nawet od miesiąca bardzo poprawiło mi się samopoczucie - wyjątkowo rzadko coś mnie boli przy zmianach pogody. Chyba juz dawno po operacji nie miałam takiego błogiego czasu :)
Czy wy tez tak macie?
Pytam bo jest to dla mnie ciekawe, czy poprawiło sie konkretnie u mnie, czy u wszystkich meteopatów z implantami jest ostatnio lepiej? może po prostu nie ma az tak dużych zmian pogody jak wcześniej?
Asia
gość
19-04-2013, 11:10:36

Asiu - cieszy mnie Twoje samopoczucie :) Może po prostu organizm Twój "poukładał" się z Twoimi implantami i je zaakceptował? :) Fajnie, że masz się lepiej:)
Pozdrawiam serdecznie.
Bogna
Forumowiczka
19-04-2013, 16:04:05

:)
może poukładał a może to tylko przypadek.
Dlatego właśnie pytam, bo jak u innych nie ma teraz widocznej poprawy to poukładał a jak wszyscy mamy się lepiej to przypadek. Nie chcę się za szybko cieszyć. To już 1,5 roku PO, różnie w tym czasie bywało. Źle może nie, ale super też nie. Jakby dalej już było tylko tak, jak przez ostatni miesiąc to byłoby całkiem fajnie :)
Asia
gość
20-04-2013, 09:02:59

Witam serdecznie :)
Wreszcie lekarz mnie obejrzal, ortopeda. Wg niego na razie odraczamy operację i mam ćwiczyć, zobaczymy za 2-3 miesiące. Wizyta u neurologa nie jest konieczna mimo próśb a ja cierpię nadal :( podróż była koszmarem i niestety najgorsze bóle wróciły. Najgorsze, że tutaj nie da się pójść do specjalisty bez skierowania, więc nie mam pojęcią jak się dopukać do neurologa ech... za to znalazłam rehabilitanta od McKenziego i w przyszłym tyg. zacznę z nim ćwiczyć. Akupunkturę miałam pierwszy raz dopiero i efekt braku bólu trzymał się tak do 3 godzin ale podobno z każdym razme ma trzymać dłużej. Zobaczymy.
A ja mam takie prozaiczne pytanie do tych co są po, czy wasze implanciki wydają dźwięki przy bramkach na lotnisku?
gość
20-04-2013, 09:30:19

Witam witam - dzień dobry:)
Wstawać - szkoda dnia ;)
Keriana - ja "dzwonię" na bramce.....nie wiem, czy to zasługa implantów czy innych urządzeń, które mam "wmontowane"....po skremowaniu mnie to jeszcze i skup złomu zrobi heh :)
Pozdrawiam serdecznie i dobrego, pozytywnego dnia dla wszystkich.
Bogna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: