Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
16-04-2013, 15:26:24

Aga,
wiem, ze nie będąc PO jestem ostatnią osobą od radzenia ale nie myślałaś o wizycie u osteopaty?- kiedyś Zosia radziła na forum - to nie jest równe rehabilitacji - bardzo delikatne rozciąganie powięzi bez dotykania szyi . Dobry osteopata z wykształceniem medycznym wiedziałby co zrobić, by nic nie naruszyć w operowanej szyjce...ale może się mylę - bo wiesz ale martwię się o Ciebie - bo ile można tak cierpieć...
Pozdrowionka
Ela
Wtajemniczona
16-04-2013, 15:37:07

ELu myślałąm o tym i szczerze mówiąc to szukałam jakiegoś w okolicy Wrocławia. Nie wiem tylko, czy już mogłabym skorzystać z takich zabiegów. Chciałcbym też dobrze trafić a informacji o osteopatach z Wrocławia nie ma za dużo. Znalazłam jednego niby bardzo dobrego ale jak poczytałam dokładnie recenzje, to mam mieszane odczucia
Wtajemniczona
16-04-2013, 16:55:41

Witaj Agnieszko
Nie poddałabym się na twoim miejscu żadnemu rehabilitantowi ani chiropraktykowi w tak krótkim czasie po operacji.Każdy bedzie widział w tobie klienta i źródło zarobku . Wycieczki do Wroclawia i czekanie w kolejkach też nic pozytywnego Ci nie przyniesie.
Na fizykoterapię też może być za wcześnie bo niestety te wszystkie prądy i pola maja dzialanie nie tylko pozytywne , lepiej z nimi nie przesadzać.
Spróbuj przetrwać ten najgorszy czas pomagając sobie spacerami i farmacją.Neurolodzy mają całą gamę leków na krażenie mózgowe , bóle głowy , rozluźnianie mięśni .Ja wybrałabym sie prywatnie do neurologa a za miesiąc na pewno juz bedziesz sprawniejsza, bedziesz częściej wychodzuić z domu i samopoczucie też Ci sie poprawi. Teraz jesteś bardzo na sobie skupiona , obserwujesz reakcje organizmu i to też ma pewnie wpływ na wieksze odczuwanie bólu . Ponad to jesteś już tym bólem zmęczona , trwa długo . Bóle przewlekłe są trudne do leczenia.Niektóre organizmy ból jakby zapamiętują .Mi też bardzo dokuczają bóle głowy i szum w uszach.Byłam u neurologa i dostałam cavinton , na ból głowy trochę pomaga , na szumy w uszach wcale.
Niedawno na forum pojawiła się rehabilitantka która jest po i pisała że prze upływem pół roku żadnej rehabilitacji nie zamierza sie poddać .Jest doświadczoną rehabilitantką bo jest już chyba na emeryturze.
Musisz też Aga wiedzieć że jakiś tam ból pozostanie i z czasem się do niego przyzwyczaisz.Nigdy nie bedzie tak jak było przed chorobą . Stopniowo bedziesz jednak o bólu zapominać . Wrócisz do pracy i inne myśli zaczna Ci zaprzątać głowę .
U mnie przez te wszystkie 11 lat po operacji lędźwiowego funkcjonowałam z ciagłą obecnością bólu.Rano prze pracą ćwiczyłam , potem do pracy , potem obowiązkowo leżenie i odpoczynek przynajmniej godzinę , potem dopiero obiad i obowiązki domowe oraz pracy ciąg dalszy .
Człowiek z operowanym kręgosłupem może nadal w miarę normalnie żyć ale już jest inaczej niz było.Już tak się nie fruwa , skrzydełka już są podcięte.Trzeba jednak cieszyć się wszystkim czym można jeszcze i mieć nadzieję że nie będzie gorzej chociaż to swego rodzaju kłamstwo wiadomo dlaczego .
Życzę wszystkim optymizmu i niskiego poziomu bólu.
Pozdrawiam
Karolina
Początkująca
16-04-2013, 17:18:59

Witajcie,Szyjki!
Aga,robiłaś RTG przed wizyta kontrolną? Pytam,bo ja jadę jutro i też mam obawy jak zniosę podróż-2 godz. siedzenia w tym kołnierzu to koszmar ale mam nadzieję,że jutro pozwoli go zdjąć.
Fizycznie czuję się ok ale psycha powoli siada choć pogoda pozwala wreszcie na spacerki to czasem nie mam ochoty nawet się ubrać i wyjść.
Gdzieś zgubiłam swój optymizm......może to świadomość,że faktycznie już nic nie będzie tak jak było przed chorobą.....nie wiem.
Gdzieś wyczytałam,że we Wrocławiu jest centrum leczenia kręgosłupa-lek.J.Jawny.....
lekarz internista-psychosomatyk-osteopata-chiropraktyk z wieloletnim międzynarodowym stażem i doświadczeniem zajmujący się kompleksowo bezinwazyjnym leczeniem zespołów bólowych kręgosłupa oraz wszelkiego rodzaju wad postawy
może warto spróbować?
Pozdrawiam cieplutko wszystkich!
baszas Operacja:16 marca 2013 Discektomia C5/C6 i C6/C7 Stabilizacja:PEEK
Forumowicz
16-04-2013, 19:03:08

Dobry wieczór wszystkim PERYSKOPKOM.Szczególnie tym bolesnym.Fajnie ,że sie odzywacie.U mnie wszystko w pożądku zabiegi to ekspres a poza tym spacerki do Dziwnowa i z powrotem swietnie robia na ogólny stan ,ale niestety muszę zwolnić,piasek na plazy to grunt nierówny.Udałoni się marszowo w 53 minuty tam i z powrotem.Teraz to bedzie żółwik bez zajaczka.Teraz po kolei BA SZA S Ciebie to do ,kąta i na groch.Twuj optymizm jest ale sie schował.Co myślisz co moze czuc facet od sierpnia zachowujący sie jak emeryt,gdy jest na parkiecie i tańczy a w około same babki taki miałem se ,taki miałem sen i sie spelnił-czy wiesz co to jest może nie ale sobie wyobraz---------tego nieda sie wyrazić słowami.Uwież potrzebny jest nam optymizm wiara bo inaczej za jaką sprawa bedziemy zdrowieć.Dziś byłem na kolejnym kontrolnym badaniu i pani doktor powiedziala że tak dawno nie rozmawiala z czlowiekiem pozytywnie nakreconym .Powiedziala też ,że jest to coś co pomaga w dochodzeniu do sprawności.Pomyśl słuchając Maleńczuka-nigdy wiecej.
Bognaj PARKIET CUDOWNY bede powtarzał.To zaraża.Pensjonariuszy witam Cześć smutasy bo są czasem tak zamysleni,że szkoda gadac.Bo przecież nasze nastawienie to klucz ,którego czasem brak w zyciu.Masz niezłą rocznice GRATULUJĘ
Spokojnej nocki bezbolesnej dla wszystkich PERYSKOPKÓW.bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
16-04-2013, 19:06:28

Witajcie kochane szyjki
Jestem już drugi dzień po laserze i polu magnetycznym. I powiem Wam że czuję rozluźnienie w tej łopatce ktora mnie tak bardzo bolała. Może 2 zabiegi to niewiele ale jest jakby lżej. Czuję się dobrze. Żadnych skutkòw ubocznych narazie nie zaobserwowałam. Na TENS jeszcze się nie zdecydowałam poczekam jeszcze do wizyty kontrolnej.
Agniesiu ròb çwiczenia izometryczne one są bardzo ostrożne i robisz do momentu nie czucia bòlu. Naprawdę pomagają.
Ale żeby nie było że wszystko u mnie tak super, to lewe kolano nadal drętwe i kark jeszccze boli i sztywność jeszcze też. Długo nie pochodzę bo ból się nasila a o siedzeniu lepiej nie mòwic. Mam nadzieję że z czasem będzie lepiej.
Chyba będę musiała wydębić skierowanie na MRI lędźwi bo moźe to kolano od lędźwiowego.
Ściskam was cieplutko. Dobranoc.
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II 02.04.2013 Discektomia z implantacją C5/C6- implant DIVA nr 5 (Optima PEEK) Firmy Novaspine
Forumowicz
16-04-2013, 19:17:04

Karolina nie rozumiem,może w moim przypadku w miarę szybko idzie,niemniej na turnusie mam wiele osób ,które sa w róznych sytuacjach.Szczególnie utkwiła mi historia pani po wypadku samochodowym ,którą mąż uratował przypadkiem.Teraz walczy o rechabilitacje noga krutsza o 2-3 cm,biodro trafione,stopa,i kregosłup-musiała bys zobaczyc jej mine-wyraz twazy jak tańczyła tego niejestem w stanie ubrać w słowa.Każdy z nas coś niesie w sobie i musi sobie z tym poradzić bo inaczej się niedabratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
16-04-2013, 19:42:02

Karolinko! więcej optymizmu!!!
osteopatia nie twierdze , ze musi ale pomóc może - medycyna dziś idzie naprzód, nie tylko neurochirurgia ale i rehabilitacja też się rozwijają - ważne na kogo się trafi i co dla danego organizmu będzie dobre.
Trzeba brać pod uwagę różne opnie - im więcej różnorodnych tym lepiej - ale kluczem jest wsłuchiwanie się w swój organizm, to , ze komuś coś pomogło nie musi być wiążące ale tak samo fakt, że komuś coś nie pomogło nie musi oznacza tego samego dla nas;))
Uśmiechu i optymizmu!
Ela
Forumowiczka
16-04-2013, 20:15:52

Agnieszko, nawiązując do terapii u osteopaty jest to dosyć specyficzna metoda. W swojej formie ,,terapii miękkiej" można mieć odczucie,że jest to niemal nieodczuwalne w zakresie manewrów na ciele natomiast potrafi dawać bardzo żywą odpwiedź organizmu podczas zabiegu.
Ja korzystam z terapii u ucznia tego specjalisty
http://centrumleczeniabolu.pl/
Czy opinie czerpałaś z portalu ZL?
Jeżeli tak, radzę wziąć poprawkę na fakt, że większość negatywów dotyczyła sfery osobowości a nie skuteczności działania. Ja dziś miałam podobną sytuację podczas wizyty u specjalisty rehabilitacji. Na portalu co prawda tylko jedna ale za to bardzo negatywna opinia natomiast podczas wizyty byłam pod wrażeniem kompetencji, zaangażowania jak i sposobu komunikacji.
Agnieszko to uwaga jakby bez związku ale pokazuje,że jest bardzo osobisty odbiór dotyczący lekarzy.
Zaletą łagodnej formy osteopatii jest właśnie brak przeciwwsakazań. Nie są to jednak cudotórcy i nie każdy problem jest do rozwązania.
Ze swojej strony mogę tylko napisać, że wylałam morze łez z bólu i beznadziei, przeszlam chyba wszystkie dostępne metody leczenia farmakologicznego i fyzykalnego bez skutku.
Kilka wizyt u osteopaty dokonało cudu. W perspektywie czasu nie zawsze bywa sielanka i dolegliwości okresowo wracają ale zważywszy na tryb życia jaki wiodę -minimum rozsądku i stosowania naszych przykazań wystarcza co kilka miesięcy pojedyńcza terapia.
Jeżeli w diagnostyce pooperacyjnej brak jest patologii mogącej odpowiadać za tak uporczywe dolegliwości to może warto przeanalizować takie przyczyny
http://centrumleczeniabolu.pl/osteopatia.html?start=4
informacja zaczerpnięta ze strony lekarza o którym wcześniej wspomniałam.
Agnieszko, jesteś stosunkowo wcześnie po operacji i Twoje dolegliwości pewnie mogą mieć jeszcze podłoże przedoperacyjne(regeneracja nerwów) ale może warto spróbować.
Minus to faktycznie tak jak wspomniała Karolina-lekki drenaż portfela. Nie są to jednak wizyty stricte rehabilitacyjne-codzienne. Ale to już do własnych rozważań.
Pozdrawiam Z.
Forumowicz
17-04-2013, 10:09:12

Dzień doberek WSZYSTKIM PERYSKOPKOM.U mni po staremu zabiegi i wolniejsza przebiezka.Poza tym słońce i spacery w koszulkch.Super ciepło.Dostałem pola magnetyczne o wiekszym natezeniu,wanienka bez zmian jest hiciorem na turnusie.Pozdrawiam i słonecznego dnia bez bólu
bratpit

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: