Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
14-04-2013, 17:41:13

a u nas dzisiaj słoneczka nie ma, tylko silny wiatr i pochmurnie,
tysia ten żel o którym pisałam to nie contratubex, on mi nie podchodzi, łuszczy się i nie wchłania dobrze, cepan ma podobne działanie, ale bardziej śmierdzi cebulą, oba są zresztą dużo droższe niż ten który kiedyś odkryłąm, ten silikonowy żel który załacze na zdj, jest dobry, wchłaia się i można go stosować również na rozstępy i przebarwienia np. po trądziku
wszyscy niedzielnie wypoczywają i cisza, jedynie piotr na przepustce się odezwał
tzn ze wszyscy czują się lepiej i przestali utyskiwać
idzie ciepełko to i samopoczucie lepsze[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=516ae87b60bea href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/stokrotka210863/pokaz/516ae87b60bea]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/210438/516ae87b60bea_200x200_adaptive.jpg[/img]
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
14-04-2013, 18:53:43

Oj Stokrotko nie wszycy czują się lepiej (przynajmniej ja nie) ale ile można narzekać?
Jutro moja pierwsza pooperacyjna wizyta kontrolna. Zobaczymy co operator mi powie.
Pozdrawiam wszystkich
U nas na południu był piękny dzień. Wreszcie cudne słońce
Forumowicz
15-04-2013, 10:03:46

Cześć PERYSKOPKI już po przepustce.Wczoraj byłem w domku no i spacer nad morzem gdzie tłumy spacerowiczów.Dzisiaj proza zabiegów .Poprawiłem swuj czas Miedzywodzie-Dziwnów-Miedzywodzie marsz 70 min.Myślę że dojde do 50 min.Zobaczymy.Słońce swietnie grzeje wiaterek ku zachodowi,rybacy wychodzą w morze.Będzie rybka.Zabiegi sa bardzo zajmujace i czas jakby dłuzszy.Pozdrawiam wszystkich bolesnych przed i po.Dnia bez bólu.
Piszcie co u was,bo faktycznie to jakby wszyscy poszli pod wode.Zapraszam do wynużenia,a przynajmniej na peryskopową.bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
15-04-2013, 11:30:00

To ja sie zgłaszam do raportu :D
Witajcie szyjki.
U mnie w sumie dobrze dalej polityka oszczędności -haha- jesli chodzi o wysilek wiec i nic nie boli
Troche dokuczj mi nogo nie wiem czy to od kregosłupa czy poprostu moj orgaanizm ma dość siedzenia na 4 literach... pogoda sie poprawiła spacerki zaczne, poza tym w domku powoli ćwiczę na orbitreku 4x dziennie po pół km do 1 km na luxnym biegu bez obciażenia ... trzeba wracać do formy powoli ;)
keriana mam do ciebie pytanko.... juz ostatnio przygladałam sie aparatom TENS i mam w sumie 3 wytypowane nie bardzo umiem sie zdecydować.... mogłabyś okiem bardziej doświadczonym zerknać? jeden ma akumulator i ładowarkę to + wszystkie maja rozbudowane programy- nie szukam tylko p.bólowej opcji le również coś dla moich mięśni które przez rok meczył niedowład wiec dlatego dodatkowa opcja EMS. Doradz coś jak możesz mnie jakos ten pierwszy z linków najbardziej pasuje ale proszę o radę :)
1. http://diamedica.pl/product-pol-466-Elektrostymulator-przeciwbolowy-i-do-masazu-SPORTS-TENS-2-.html
2. http://diamedica.pl/product-pol-274-Elektrostymulator-masazer-SaneoVITAL-EMS-TENS-.html
3.
http://diamedica.pl/product-pol-273-Elektrostymulator-miesniowy-i-przeciwbolowy-SaneoSPORT.html
pozdrawiam wszystkich :)
agachrab czekam na wieści z wizyty kontrolnej... odezwij sie co ci tam nasz operator radził :)
19.03.2013 implant DCI 5L poziom C4/C5
gość
15-04-2013, 11:59:04

Kasiu, zdecydowanie ten pierwszy, opcja EMS jest świetna do aktywowania mięśni, wspomaga trening. I widzę masaże tez można robić, i regulować własny program, do tego akumulatorki z ładowarką. Mam bardzo podobny tylko innej marki :) generalnie one są w większości bardzo podobne ale jak za mniej więcej tą samą cenę można dostać cały pakiet to dlaczego nie :) i widzę tradycyjne, najtańsze elektrody pasują. Ja bym też wybrała ten pierwszy :)
Nareszcie trafiłam do rehabilitantki, pokazałam jej moje osobiście wygrzebane ćwiczenia mcKenziego z netu. Wprowadziła mi małe poprawki ale generalnie powiedziała, że poprawnie i skoro mi pomagają to nie widzi powodu by ich zaprzestać :) Oprócz tego zaczęła mnie kłuć, znaczy, na akupunkturę chodzę i od czwartku zaczynam u nich czynną rehabilitacje. To oznacza, że dwa razy w tyg będę ćwiczyć u nich w ciepłym baseniku pod okiem rehabilitanta :) Cieszę się, bo ciepła woda mi pomaga, rozluźnia i lekko uśmierza ból.
Od ortopedy ciągle nie mam wieści co do skierowania :( tutaj tak działa, że jak się dostaje skierowanie to się czeka aż pocztą przyjdzie termin od specjalisty.
W międzyczasie nadal rozglądam się za sanatorium w Polsce, jak się okaże, że mogę uniknąć operacji i będę w stanie pozwalającym na sanatorium do wakacji to w lipcu jadę. I tutaj mam takie pytanko? Jak trudno znaleźć miejsce na turnusy wakacyjne? Interesuje mnie oczywiście prywatnie, bo skierowanie mnie nie dotyczy :) Czy jest już za późno czy może jeszcze mam jakieś szanse?
gość
15-04-2013, 12:11:48

keriana dzięki za szybka odpowiedz :) zaraz zakup robię :)
co do sanatorium...pojecia nie mam bo nigdy nie byłam ale mysle ze jak wybierzesz cos co ci odpowiadać będzie to zadzwoń tam i wszystko ci powiedzą.
19.03.2013 implant DCI 5L poziom C4/C5
Początkująca
15-04-2013, 14:23:31

Stokrotko tą maść na blizny stosuje się na już całkowicie zagojone blizny? .......a ja wypoczywam,jestem jeszcze słaba, pewnie po narkozie i kłopotach z sercem, ale nie narzekam, trochę boli, ale można wytrzymać, mam całodobową opiekę , tak się złożyło, że mąż jest na chorobowym i mój palec wskazujący działa wspaniale , trochę poleże, potem mały spacerek i powolutku z każdym dniem zdrowieję, czego i Wam życzę.
Malgos
gość
15-04-2013, 18:59:09

Witam Was Szyjkowe grono :)
Coś wyciszenie na forum. Wiosenne promienie słoneczne zadziałały jak halny...wszystkich wywiało :) i w sumie dobrze. Nic tak nie poprawia samopoczucia jak ciepło słonecznych promieni oraz śpiew ptaków. Troszeczkę zmęczone te kochane ptaszki ale śpiewają i tak bardzo radośnie.
Ja niebawem 19.04.2013 obchodzę pierwszą rocznicę operacji mojej szyjki. 10 lat walki rehabilitacyjnej zakończone operacją - pomyślną operacją. Mam to szczęście, że trafiłam na mądrego neurochirurga oraz forum a na forum grupę wsparcia - Zosią, Janusza, Irka, anTosię, Halinkę. Wszystko razem w połączeniu dało super rezultat. Dziękuję raz jeszcze Wam za Wasze rady i sugestie. Praktycznie żyję w symbiozie z moimi implantami i nic się nie dzieje negatywnego. Nie ukrywam, że skóra mi cierpnie jak czytam, że tuż po operacji, zaledwie kilka tygodni już rehabilitacja....mój operator zalecił pierwszą rehabilitację po 6 miesiącach - tak też uczyniłam i też jest super dobrze. Moja rada, sugestia - spacery i leżakowanie to daje pozytywne rezultaty w procesie rehabilitacji pooperacyjnej. Nie jest wskazana pozycja siedząca....coś w tym chyba jest. Piotr draśnij parkiet :) tylko nie targaj głową w tak muzy ;) i będą super wspomnienia z pobytu sanatoryjnego :)
Pozdrowienia dla Wszystkich :)
Bogna
Początkująca
15-04-2013, 20:07:39

Witaj Bogna, witajcie Szyjeczki !
Jak dobrze i radośnie jest czytać takie miłe informacje o dobrym Twoim samopoczuciu i radowaniem się wszystkim dookoła. Dodajesz skrzydeł wszystkim czytającym, a szczególnie tym po operacjach.
Bogna, 1 rocznica to ważna rocznica, warta uczczenia toastem !
Życzę Ci wielu takich rocznic w takim dobrym zdrowiu i radości. Tak trzymaj i nie popuszczaj na milimetr!
Jeżeli chodzi o rehabilitacje (i przed i po) to jak widać są różne szkoły w zależności od regionu kraju. Czytając to forum wstecz (dużo wstecz) to pamiętam pisały Szyjki o ostrożnej rehabilitacji PO dopiero po kilku miesiącach, czyli po porządnym zroście implantów. Teraz jak widać lekarze dają wskazania do wczesnej rehabilitacji. Osobiście jestem za pierwszą wersją. Ostrożności nigdy za wiele, ale nie chcę się wypowiadać w tym temacie, bo jestem przed. Owszem ruch wskazany, spacery i ćwiczenia izometryczne, dodatkowo można laser i pole magnetyczne (takie zalecenia miała moja koleżanka 3 m-ce po) i nic poza tym.
Siedzenie jest wrogiem nr 1. Wiem to sama po sobie, bo kilka godzin siedzenia w pracy przy kompie dają mi nieźle w kość. Staram się wstawać co jakiś czas i poruszać gdzie się da, byle z dala od biurka i pochyleniu nad nim. Mimo wygodnego krzesła profilowanego jest to niewygodna pozycja i czasami odchorowuję to bólem głowy i lędźwi. Dopiero spacer z pracy do domu i ruch w domu powodują poprawę samopoczucia. A spacery teraz po suchych chodnikach i w wiosennym słońcu są wybawieniem i najlepszą rehabilitacją dla całego kręgosłupa.

Pozdrawiam i życzę dobrej nocki i ciepłej wiosny
anTosia
Wtajemniczona
16-04-2013, 14:48:07

Witam szyjki
Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej i ...hmm tyle samo wiem co i przed wizytą. Odpowiedź na moje dolegliwości to... mam czekać i zjawić się na ponownej wizycie kontrlolnej za 2 miesiące.
Dobrze piszecie, że siedzenie jest dla naszych szyjek najgorsze. Wczorajsze spędzenie w samochodzie ponad 4 godzin i do tego siedzenie w poradni ponad 2 godziny (mimo, ze rejestrują na godziny) spowodowało u mie mega ból głowy i ogromne napięcie mięśni szyi. Ledwo doczekałam wizyty. Miałam ochotę położyć się na podłodze. Ratowałam się trochę spacerami po korytarzu, ale nie na wiele się to zdało. Ten nic nie dający mi wyjazd okupiłam bardzo złym samopoczuciem.
Czekając na wizytę rozmawiałam z panią, która była operowana 5 miesięcy temu. Właśnie wróciła z sanatorium w Lądku i mówi, że nadal ją boli. Powiedziała mi, że najgorsze miała 2-3 miesiące po operacji. Z kolei był w poradni inny starszy pan, który operowany był po mnie i śmigał " jak młody bóg" a do tego jego blizny wogóle prrawie nie było widać.
Nie mogę sobie poradzić z napiętymi mięśniami. Nieststy lekarz nic mi na to nie poradził.
Danusiu, niczego nie straciłaś, że nie pojechałaś na wizytę kontrolną do poradni. No chyba, żebyś trafiła na innego lakarza niż ja.
Pozdrawiam wszystich

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: