Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
22-03-2013, 16:59:50

Asia,
Chyba trafiłaś na mało doinformowane rejestratorki, ale takich ludzi nie brakuje nawet wsrod lekarzy.
Bedac w sanatorium neurolog sie zastanawiał czy tytan to nie metal i czy moze kolezanka miec prady.
Dobrze ze jej operator powiedział ze to tytan i nie ma zadnych przeciwskazan (koleżanka przekonywałalekarza ze moze miec prady), ze to tak samo jak implanty PEEK (sztuczne tworzywo) nie reaguje.
A co do ostrości to ja tez mam takie ostre zdjecia z rezonansu i tez miałam bez kontrastu, to chyba zalezy od maszyny, no albo od tego czy sie nie poruszymy, bo dla mnie powiedzieli ze wtedy trzeba bedzie od nowa zaczynac bo zdjęcia beda niewyrazne.
Ciekawe czy ja w koncu sie doczekam swojego rezonansu i co na nim bedzie. Chyba wszyscy powrzucamy swoje twarzowe zdjecia i pooceniamy przed i po :)
Pozdrawiam
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
gość
22-03-2013, 17:49:16

Tytan daje artefakty/odbicia pola magnetycznego w obrazie MRI i z kontrastem i bez.
Miałam już robione dwa MRI i nie jeden diagnosta się trudzi nad tym by właściwie ocenić stan PO wszczepieniu protezy. Jeśli jest ok to myślę że nie ma problemu z właściwą oceną stanu, jeśli są wątpliwości np. co do umiejscowienia implantu boczne zdjęcie RTG rozwieje wątpliwości ;).
Prądy miałam 7 dni PO na bark, tytan posiada niskie przewodnictwo cieple (nie nagrzewa się tak łatwo jak inne metale to m.in. dlatego można stosować "prądy", ja tak usłyszałam od neuro).
Tytan jest METALEM, ale nie posiada właściwości magnetycznych, czyli nie jest ferromagnetykiem
pozdrowienia :)
gość
22-03-2013, 18:16:29

Foto artefaktu w mojej galerii:)
zapraszam
Wtajemniczona
22-03-2013, 18:24:01

du250669 2013-03-22 17:07:41 Wiesia
Nie wiem czy pytac o nazwiska neurochirurgów z Noawj Soli. A Zielona Góra ? Jak się ma do Nowej Soli ? Może na priv ?
Karolina
Karolino nie mam Twojego adresu na priv- podaj napiszę!
wiesia
Wtajemniczona
22-03-2013, 18:47:16

Bogusiu Pawiku
za link do Marcina dziękuję, skorzystałam i korzystam - super!!
Pozdrówki
Ela
Wtajemniczona
22-03-2013, 18:55:39

PS na to niskie dzisiejsze ciśnienie i sezon grypowy:
-Jaki jest najlepszy sposób na katar?
- Dwie tabletki Laxigenu i strach kichnąć...
Wtajemniczona
22-03-2013, 19:00:50

Wiesiu
sudilla53wp.pl@wp.pl
dzięki
Początkująca
22-03-2013, 19:38:02

zanzibar 2013-03-15 10:08:03 tysia34 wiesz jeśli opis EMG jest zrobiony przez lekarza to coś mu sie pomnożyło bo taki poziom C7-C8 nie istnieje chyba ze masz inną budowę anatomiczną ale tego nie wykaże badanie EMG a jedynie rezonans tomografia i zdjęcie RTG
Witam Was cieplutko:)
Odpowiedź zanzibara jaką mi napisał na początku kiedy dołączyłam do Was nie dawała mi spokoju. Wcześniej przytoczyłam wynik mojego MR oraz
napisałam, że badanie EMG wykazało uszkodzenie aksonalne na poziomie korzeni rdzeniowych C7-C8-Th1 :D
Zanzibar :) poziom w badaniu EMG -C8 to nie jest kręg w kręgosłupie ale korzeń rdzeniowy C8 :D
Poniżej link:
http://docs9.chomikuj.pl/112530015,PL,0,0,DYSFUNKCJE_KRGOSUPA_SZYJNEGO.doc
hihi :) czyli mój lekarz od EMG jednak nie taki beznadziejny:)
A jednak człowiek uczy się całe życie :P
Pozdrawiam
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
gość
22-03-2013, 23:12:16

Janusz, ale Ciebie tysia 34 zaskoczyła . Całe życie się człowiek uczy co w nim tkwi . Ja tylko na moment, aby mój awatar pozostał niezapomniany, idę radia pewnego słuchać. Chciałem wszystkim uświadomić , każda operacja na kręgosłupie jest inna. To nie jest woreczek żółciowy, czy migdałki.....to jest SPINE
raf, super fotki
Wszystkim przed czy po i tym którzy dalej walczą dużo wiary. Jutro nowy dzień pełen nadziei
miłego, Irek
krak62
Początkująca
23-03-2013, 04:33:39

Witam
Racja,Irek.....całe życie człowiek się uczy.....i ....głupi umiera.A już moja głupota gdyby miała skrzydełka fruwałabym jak gołębica-nawet w tym kołnierzu .Zwiedziona dobrym samopoczuciem,po kilku podejściach wczoraj umyłam głowę-sama. I chyba unosiłam zbyt wysoko łapki bo odpokutowałam całodziennym leżeniem w łózku.Normalnie jakies prądy przechodziły przez rękę a potem odrętwienie i mrowienie.To tyle na temat mojego "zdrowego rozsądku".Dziś jest już ok.Póki co ustąpiło....zobaczymy co dalej.dodam jeszcze,że ćwiczyłam te rękę ściskając gumową piłeczkę ale delikatnie.Nie darowałabym sobie,gdybym przez głupotę schrzaniła cały wysiłek operatora.
Zdrówka,Kochani.....i ciepełka.Pozdrawiam

P.S.Do noszących kołnierz.....jak sobie radzicie z higieną tego kołnierza....ja leżąc odpinam przód by troszke wpadło powietrza,przemywam,psikałam środkiem odkażającym a i tak czuje dyskomfort-szyja spocona i w ogóle.
baszas

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: