kasiek.84 2013-03-23 19:27:11 Gabriela - o ile ja wiem to 60 dni trzeba przepracowac jak przechorujesz 182 dni. Dopiero wtedy mozesz isc na zwolnienie z tym samym kodem choroby.
Tak sie zastanawiam czy nie zyskasz jak bedziesz do operacji na zwolnieniu, bo mozna ta twoja operacje mimo ze jest zaplanowana podciagnac do wypadku w drodze do pracy. Zyskujesz bo masz ciagle 100% zwolnienia.
Musisz sie dowiedziec czy te 3 miesiace zasilku rehabilitacyjnego tak samo daje pracodawcy mozliwosc zwolnienia Ciebie, czy jesli jest po wypadku do pracy to inaczej jestes traktowana.
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia jest sytuacją wyjątkową, dopuszczalną jedynie w ściśle określonych przez prawo przypadkach. W sytuacji gdy pracownik zachoruje, jest chroniony przed rozwiązaniem umowy jedynie przez określony czas, po którego upływie pracodawca może skorzystać z prawa do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia w trybie art. 53 § 1 i 2 k.p bez winy pracownika, jeżeli niezdolność pracownika do pracy z powodu choroby trwa:.....dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową.
Jeżeli zwolniony w tym trybie pracownik zgłosi w okresie 6 miesięcy od rozwiązania stosunku pracy zamiar powrotu do pracy niezwłocznie po odzyskaniu zdolności do pracy, pracodawca powinien w miarę swoich możliwości ponownie go zatrudnić.
Ale jak wszyscy wiemy-przepisy swoje a życie swoje.
Jednak osobiście popieram powyższe wypowiedzi......zdrowie najwazniejsze.Wszyscy wiemy,czym grozi zbagatelizowanie choroby jaką jest
dyskopatia.
Miłej,bezbolesnej niedzieli
Kasiu......stosuję się do Twoich podpowiedzi odnośnie kołnierza.....wietrzę
,myję jednak moja szyjka i tak sie poci i najchętniej pozbyłabym się go najprędzej
choć po ostatnich atrakcjach po tej kąpieli jestem grzeczna jak nigdy
.Buziaczki