Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
23-03-2013, 17:50:30

Witam Was wszystkich serdecznie. Dzisiaj dopiero znalazłam to forum, lektura ogromna. Ja niestety też mam duże problemy z szyją od ponad 10 lat (odczuwalne). Mam też inne problemy z kręgosłupem, wada wrodzona wg Sprengla, leczenie operacyjne metodą Woodwarda. Odcinek lędźwiowy też choruje, czasami bardzo daje o sobie znać. Nie mogę długo chodzić i stać, wtedy tylko skłon na chwilę ratuje sytuację. Jednak szyja to problem nr 1. Najgorsze jest cierpienie psychiczne, bo gdy ból się nasila to mam dosyć wszystkiego. Byłam z tego powodu u psychiatry i na lekach. Dziękuję, że jesteście.
Renata
Wtajemniczona
23-03-2013, 18:27:11

Gabriela - o ile ja wiem to 60 dni trzeba przepracowac jak przechorujesz 182 dni. Dopiero wtedy mozesz isc na zwolnienie z tym samym kodem choroby.
Tak sie zastanawiam czy nie zyskasz jak bedziesz do operacji na zwolnieniu, bo mozna ta twoja operacje mimo ze jest zaplanowana podciagnac do wypadku w drodze do pracy. Zyskujesz bo masz ciagle 100% zwolnienia.
Musisz sie dowiedziec czy te 3 miesiace zasilku rehabilitacyjnego tak samo daje pracodawcy mozliwosc zwolnienia Ciebie, czy jesli jest po wypadku do pracy to inaczej jestes traktowana.
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Początkująca
23-03-2013, 21:21:19

Gabrielo, tak jak wszyscy piszą, musisz zdecydować co dla Ciebie jest ważniejsze, czy praca czy tez zdrowie. Ja jestem na zwolnieniu lek. od 13 grudnia a operacje mam 2 kwietnia. Tez sie martwię o pracę i to baaardzo ale podjęłam decyzję a w zasadzie posłuchałam swojego lekarza ktory powiedział ze jeśli będę jeździła do pracy to żebym nie miała do niego żalu jak mnie sparaliżuje i na stół pójdę w dużo gorszym stanie. Powiedział że objawy będą narastały i lepiej żebym teraz do operacji była w domu. No i dobrze zrobiłam bo kilka tygodni temu straciłam czucie nad kolanami, ból się stał nie do wytrzymania.
Pamiętaj, każdy z nas jest inny no i każdemu z nas co innego siedzi w szyjce ale zdrowie ma się tylko jedno.
Ja tez nie mogłam zaakceptować tego że muszę być w domu, czasy trudne z pracą cięzko.
Dalej sie martwię ale wiem że podjęłam słuszną decyzję.
Jak masz wątpliwości rozpisz sobie na kartce wszystkie za i przeciw.
Pozdrawiam
No i przepraszam za literówki bo piszę z telefonu
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
Początkująca
24-03-2013, 05:40:02

kasiek.84 2013-03-23 19:27:11 Gabriela - o ile ja wiem to 60 dni trzeba przepracowac jak przechorujesz 182 dni. Dopiero wtedy mozesz isc na zwolnienie z tym samym kodem choroby.
Tak sie zastanawiam czy nie zyskasz jak bedziesz do operacji na zwolnieniu, bo mozna ta twoja operacje mimo ze jest zaplanowana podciagnac do wypadku w drodze do pracy. Zyskujesz bo masz ciagle 100% zwolnienia.
Musisz sie dowiedziec czy te 3 miesiace zasilku rehabilitacyjnego tak samo daje pracodawcy mozliwosc zwolnienia Ciebie, czy jesli jest po wypadku do pracy to inaczej jestes traktowana.
Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia jest sytuacją wyjątkową, dopuszczalną jedynie w ściśle określonych przez prawo przypadkach. W sytuacji gdy pracownik zachoruje, jest chroniony przed rozwiązaniem umowy jedynie przez określony czas, po którego upływie pracodawca może skorzystać z prawa do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia w trybie art. 53 § 1 i 2 k.p bez winy pracownika, jeżeli niezdolność pracownika do pracy z powodu choroby trwa:.....dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową.
Jeżeli zwolniony w tym trybie pracownik zgłosi w okresie 6 miesięcy od rozwiązania stosunku pracy zamiar powrotu do pracy niezwłocznie po odzyskaniu zdolności do pracy, pracodawca powinien w miarę swoich możliwości ponownie go zatrudnić.
Ale jak wszyscy wiemy-przepisy swoje a życie swoje.
Jednak osobiście popieram powyższe wypowiedzi......zdrowie najwazniejsze.Wszyscy wiemy,czym grozi zbagatelizowanie choroby jaką jest dyskopatia.
Miłej,bezbolesnej niedzieli

Kasiu......stosuję się do Twoich podpowiedzi odnośnie kołnierza.....wietrzę,myję jednak moja szyjka i tak sie poci i najchętniej pozbyłabym się go najprędzej choć po ostatnich atrakcjach po tej kąpieli jestem grzeczna jak nigdy.Buziaczki
baszas
gość
24-03-2013, 09:01:44

Witam
Dziewczyny jesteście takie kochane co ja bym bez was zrobiła ,na prawdę tutaj mam lepsze wsparcie niż w domu. Bardzo ale to bardzo wam dziękuję .Wiadomo stawiam na zdrowie .Jeśli chodzi o te 60 dni ,to jak rozmawiałam z moim lekarzem to wytłumaczył mi tylko tak, bo ja byłam pewna że dam radę do operacji funkcjonować ,w szpitalu uprosiłam bym lekarza o 30 dni tak jak to zrobiłam z lędźwiowym, potem gdy skończyłoby się chorobowe poszłabym na jeden dzień do pracy a na następny znowu na chorobowe, no i właśnie lekarz uświadomił mi że tak nie mogę bo jeśli idę na to samo schorzenie musi miną 60 dni kiedyś było trzydzieści ,a jeśli nie minie to ZUS i pracodawca łączą to w całość. No zobaczymy jak to wszystko się potoczy ,jutro . Pozdrawiam wszystkich serdecznie 
Forumowicz
24-03-2013, 10:06:55

Witam PERYSKOPKI z wysepki na Bałtyku-śniezek pada i nie jest zle.Pozdrawiam wszystkich bolesnych.Mam pytanie nigdy nie byłem w sanatorium ,a z tego co słyszałem bedę musiał wnieść opłate klimatyczną ,może coś jeszcze niewiem.? Cyt tu właśnie wróciłaś-jak z tym jest?A stokrotka ty tez ito tam gdzie jade-i co dużo bedę musiał płacić?.Gabriela 40 sumując możesz chorować bez przerwy 272 dni i nikt Cie nie zwolni[182+90].Zreszta to zdrowie jest najwazniejsze.Na komisji zus negocjowałem z ożecznikiem liczbe dni świadczenia zaczeliśmy od 90,a że życiowy i normalny to skończyliśmy na 5 miesiacach.Skoro gojenie jest miedzy 3-6 miesiecy ,a w trakcie wizyty byłem po operacji 1 miesiąc ,świadczenie miałem zacząć w styczniu to do kwietnia będzie 6 miesiecy.Może to matematyka ale stan zdrowia pod kontrolą neurohirurga[powikłań nie było]To do pracy.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
24-03-2013, 10:27:26

Będąc w sanatorium klimatycznego nie płaciłam ,jedynie za telewizor 40zł za miesiąc.Byłyśmy we dwie to po 20zł,jeszcze za podróż zwracają.
Wtajemniczona
24-03-2013, 10:37:18

Piotr
Nie rozumiem .Mógłyś konkretnie ? Od kiedy do kiedy było twoje zwolnienie l-4 , od kiedy do kiedy świadczenie rehabilitacyjne
karolina
Forumowiczka
24-03-2013, 11:58:00

Piotr opłatę klimatyczną wnosi się tylko podczas pobytu w sanatorium.
Rehabilitacja w ramach
- PREWENCJI RENTOWEJ ZUS,
-STACJONARNYCH ODDZIAŁÓW REHABILITACJI w Szpitalach Uzdrowiskowych
-REHABILITACJI SZPITALNEJ NFZ
jest zwolniona z opłaty klimatycznej
Pozdrawiam Z.
Forumowicz
24-03-2013, 13:38:13

Hamer dziekuje za inf. Cyt też dziekuję.Karolina moje zwolnienie było od13.07.20121 do10.01.2013,a swiadczenie od 11.01.2013 do09.06.2013.Niemniej rezygnuje ze świadczenia ok 04.04.2013,aby nieprzekroczyć 10.04.2013czyli razem 272 dni.niewiem czy to jasne jest-piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: