Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
07-08-2012, 09:37:07

pawi k, bogna czy ja dobrze zrozumiałam ...?cięcie jest z przodu szyi jak przy tarczycy np i przez cała szyje krtnań zaintubowaną dr dostaje się do kręgosłupa...? a dreny to gdzie są włożone...coraz bardziej się boje, oj żeby już było jutro wieczór i wizyta u drugiego neurochirurga, poza tym prosze zdradź w jakim mieście się operowałaś czy to można sobie wybrać inne miasto i lekarza ja jestem całkiem zielona
Forumowicz
07-08-2012, 10:02:05

stokrotka210863 - generalnie jak Cię zaszyją to wkładają Cię do wanny z szybko schnącym gipsem co by Cie unieruchomić i jestes taka mumią przez bite 3 miechy
a na poważnie to z reguły dziś Cię operują a jutro każą wstać i masz na szyjce kołnierz , szkoły są dwie :
1 - raczej nie zalecają na dłuższą metę nosić kołnierza bo to osłabia szyję
2 - każą nosić.
Częściej stosuję się szkołę nr 1.
Cięcie jest z przodu choć ja znam osobiście osobę, której skalpel,młotek,dłutko,frez i implant wsadzili od tyłu
A widziałaś w ogóle jak wygląda operacja ??
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Wtajemniczona
07-08-2012, 10:15:03

raf no to mnie pocieszyłeś, czy widziałam operacje, a niby gdzie miałam widzieć...wkońcu ja jestem pacjent, a nie lekarz
a co do gipsu to się zgadzam ,potem niech jeszcze dobrze i umiejętnie zdejmą to sobie odlew zrobie i powiesze na ścianie
a cięcie to jest w poprzek szyi, na dole, na górze, z boku pod uchem, no nie wiem gdzie, teraz jak byłam w sanatorium dużo młodych ludzi było po operacji, ale szwy mieli na plecach może dlatego że to był lędźwiowy
Forumowicz
07-08-2012, 10:29:32

Ja mam sznytkę z prawej strony na wysokości "jabłka adama" 2-3cm góra , jest ona bardziej z przodu natomiast u mnie już jej prawie nie widać.
http://www.youtube.com/watch?v=0pYxMmeZNDY&feature=related
tu masz wszystko
Forumowicz
07-08-2012, 10:42:53

http://www.youtube.com/watch?v=NhZVUvXtyxo
finał od 4:15 min.
Wtajemniczona
07-08-2012, 11:12:03

no raf wiesz jak człowieka pocieszyć pierwszą częśc ciężko bo ciężko ale jakoś obejrzałam a druga za duży hartcor - teraz to już wcale się nie bojetylko robie w gacie, dzięki
Forumowicz
07-08-2012, 11:17:54

stokrotka210863 2012-08-07 13:12:03 no raf wiesz jak człowieka pocieszyć pierwszą częśc ciężko bo ciężko ale jakoś obejrzałam a druga za duży hartcor - teraz to już wcale się nie bojetylko robie w gacie, dzięki
do usług , na mnie zawsze możesz liczyć
a 3 i 4 część ?? ??
nie ma co robić w gacie , Ty sobie śpisz i nic a nic nie czujesz, później tylko trochę może nawet trochę bardzo ... albo jeszcze bardziej boleć Cie będzie krtań i miejmy nadzieje że nic więcej
gość
07-08-2012, 11:39:54

do stokrotka 210863
Operowana byłam w Lubinie w PSK 4 na Jaczewskiego na neurochirurgii. odział i obsada jest oki. do operacji nest narkoza leżysz na brzuchu, cięcie w zależności lewej albo prawej strony. mały ślad zostaje już w tej chwili kto nie wiedział, że byłam operowana to myśli, że to jakieś zadrapanie na szyi;). w pierwszej dopie po operacji leży się na sali pooperacyjnej, jeśli wszytsko jest ok (zalezy od stanu pacjenta) przenoszą na normalną salę. w szpitalu byłam łacznie 12 dni. po operacji na 3 dobę wszyłam do domu. zwolneinie - no cóż mam niefortunną sytacje w pracy wiec mam do konca wakacji , gdyby nie praca to na wejściu miało byc do konca września i pewnie byłby ciąg dalszy. warto było poddac się tej operacji choć stach też był ogromny, za cene pozbycia się tego silnego bólu szyi, barków,rąk i nieporzeciętnych trwających nieraz całymi tygodniami bólów głowy ( a leczona byłam przez wiele lat na migreny - bezskutecznie). a naprawdę ból jest o niebo mniejszy. Wiec głowa do góry - pozdrawiam
Edyta
Forumowicz
07-08-2012, 11:44:55

eddiex 2012-08-07 13:39:54
leżysz na brzuchu,
Edyta
??
a nie na plecach z wykręconą głową ??
gość
07-08-2012, 11:59:08

Bez paniki kochani. Każdy leży na pleckach Zasypiamy, intubacja i cięcie Różne są szkoły, jedni operatorzy robią z prawego, przedniego dostępu, inni z tylnego itd. Generalnie jak jesteś w dobrych rękach to zero stresu. Dwa poziomy - 4h 30 min na bloku. Bez kołnierza. Następnego dnia pion Oczywiście, że boli ale to już jest przyjemny ból. Pochodzisz kilka kroków i zaczyna się promieniowanie od barków po pośladki - bez paniki - to normalne. Po kilku dniach mija bezpowrotnie, pod warunkiem, że stosujesz 10 przykazać szyjek. Szukać we wcześniejszych postach. Rehabilitacja wszelkimi prądami zakazana. Generalnie dajesz sobie 4-6 miesięcy totalnego luzu i będzie ok. Tak, można sobie wybrać szpital, lekarza. Dogadujesz się z lekarzem. Radzę unikać jak ognia tzw. super medialnych sław.
Pawik dbaj o siebie a będzie dobrze. Ja śmigam rowerem już bez opamiętania. Oczywiście unikam jeszcze dróg serwujących silne drgania. Rower z dobrą amortyzacją ale licho nie śpi. Po 6 miesiącach jak się już wszystko zrośnie to będzie czas na leśne drogi.
Dobrego popołudnia dla Was Szyjki Kofane.
Bogna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: