krak62 dzięki za odp, faktycznie urodzinki niedługo ale nie jestem oryginalna i żeby pamięć nie zawiodła więc prostota w logowaniu. Jeli chodzi o kręgosłup to od grudnia jestem diagnozowana w grudniu miałam robiony TK lędźwiowego i od tej pory chodze do neurochirurga do poradni w szpitalu. Z opisów zdj rtg całego kręgosłupa p-boczne skrzywienie kręgosłupa piersiowego, L-boczne skrzywienei kręgosłupa lędźwiowego. pogłębienie fizjologicznych krzywizn Th-L-S, to badanie bylo w styczniu zeszlego roku, dr na podstawie zdj zlecił TK lędźwiowego, oto wynik - lewostronna rotoskolioza ledźwiowa, pogłębienie lordozy lędźwiowej, poziome ustawienie kości krzyżowej, na poziomach L2/L3/L4 bulding krążków międzykregowych z impresją worka oponowego, na poziomach L4/L5/S1 dokanałowa szerokopodstawna protuzja krążków międzykręgowych z nieznacznym uciskiem ogona końskiego, na poziomie L4/L5 widoczny ucisk na pochewkę prawego korzenia nerwowego, na poziomie S1 widoczne torbiele Tarlova pochewek korzeni nerwowych 25 mm i 12 mm
to tyle jeśli chodzi o dolny odcinek, neurochirurg wtedy zalecił rechabilitacje żeby jeszcze nie operować a zatrzymać - i przeszłam przez liczne zabiegi, miałam laser ultradźwięki, borowine, magnetronik, galwanizacje, potem mialam powtórzone zabiegi, przyniosły ulgę w bólu, dwa tygodnie temu wróćiłam z sanatorium gdzie miałam 8 zabiegów dziennie, wreszcie mogłam spać bez budzenia się w nocy z bólu, kręgosłup boli mnie od dawna raz wysoko, raz nisko, raz mnie spina, to znowu wejdzie mi taki ból w kark ze sie ruszyć nie mogę i takie spięcie trzyma mnie tydzien, a leczyć zaczęłam się bo od 6 lat boli mnie codziennie głowa. Dr zlecił mi rezonans szyjnego bo bardzo mu się zdj nie podobało, czekałam 3 miesiące na kolejke i tydzien temu zrobiłam badanie oto opis.
stwierdzono zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej, tendencjado kyfotycznego ustawienia na poziomie C5-C6.zmiany zwyrodnieniowe w stawach unkowertebralnych.Krążki międzykręgowe C3/C4 C4/C5, C5/C6, C6/C7 o obniżonym sygnale w obrazach T2 zależnych zmiany degeneracyjne. Dokanałowe uwypuklenie krążków m-kręgowych o charakterze;C4-C5 uwypuklenie (bulding) krążka m-kregowego modeluje przestrzeń płunową worka oponowego, C5-C6 widoczna centralna lewostronna duża protuzja krążka międzykregowego uciska lewobocznie przestrzeń płynową worka oponowego, wyraźna redukcja światła lewego otworu m-kręgowego i drażnieie lewego korzenia nerwowego. C6-C7 szerokopodstawna protuzja krążka międzykregowego znacznie redukuje przesrzeń płynową worak oponowego i ogranicza oba otwory międzykręgowe.morfologia sygnalu rdzenia kregowego w odcinku szyjnym z prawidłową morfologią sygnału, w odcinku piersiowym zaakcentowanie kanału cenralnego.
ufff dużo tego ale chciałeś szczególy, czekam na wasze uwagi i opinie bo po zobaczeniu zdj z MR dr neurochirurg stwierdził że jak najszybciej musze być operowana, chce pojść do innego dr i zasięgnąć innej opinii, boje się tej operacji