Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
10-08-2010, 07:28:25

Witam wszystkich, jestem tu nowy i mam pytanie do was. Mam dyskopatie odcinka szyjnego i gdy obracam glowa w lewo i prawo to slysze jakies tarcie, gdy pochyle glowe i wykonuje ten sam ruch to ucicha, nie czuje stop, czuje tylko zimno, cieplo i bol, dretwieja mi nogi i lewa dlon. Czy konieczna jest operacja czy jest jakis inny sposob wyleczenia ? Z gory wielkie dzieki za odpowiedz.
gość
10-08-2010, 13:45:46

Drogi Gościu,

jakis czas temu też znalazłam się na tym forum łudząc się, że znajdę tu rozwiązanie moich kręgoslupowych problemów. Niestety, cudownej recepty nie ma. Objawy, o jakich piszesz, ma wiele obecnych na forum osób. Zakładam, że badanie rezonansu posiadasz i że potwierdza ono przyczynę dolegliwości ? W przypadku zaawansowanych neurologicznych objawów ubytkowych (np. drętwienia, brak czucia itp.) i przy braku poprawy po zabiegach konwencjonalnych (rehabilitacja itp.) operacja jest niestety tylko kwestią czasu. Właśnie sama jestem aktualnie na etapie godzenia się i oswajania z ta myślą...
Ale zapewne wypowie się jeszcze ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczow, którzy operacje mają już za sobą.
Mewa
gość
10-08-2010, 16:13:19

rogi Gościu i Mewo ja jako recydywista po odcinku szyjnym muszę zająć pewne stanowisko gdyż czytając wasze wypowiedzi to skóra na grzbiecie cierpnie wiem i zdaję sobie sprawę jak bardzo jest trudno zdecydować się na tak poważny zabieg . lecz musicie pamiętać aby nie przechlapać czasu który jest ważny . Pewnych zmian ubytkowych neurologicznych nie idzie odwrócić i o tym musicie pamiętać . Decyzja należy tylko do was i czas leci na waszą niekorzyść i o tym musicie pamiętać . Pozdrawiam was serdecznie. Ja każdego dnia czuję się lepiej
Janusz
Forumowiczka
10-08-2010, 18:41:14

Aduś,witaj banitko:)
U Ciebie to te pierono/grzmoty chyba za mocno waliły bo strąciły Twoją śliczną żółtą, pachnącą ...Gdzież ona się podziała
Ja aktualnie bardziej jako pogotowie rodzinne w czasie mojego urlopu i tu mój posterunek

Gościu, ta muzyczka która Ci w szyi pogrywa to trące o siebie kości. Przy dyskopatii są zwężone przestrzenie.Często idzie ona również w parze ze zmianami wytwórczymi.
Samo tarcie nie jest objawem groźnym,jedynie mało miłym dla jego posiadacza. Istotne jest czy ewentualne osteofity i zmiany w dysku wywierają ucisk na struktury nerwowe.
Przy objawach jakie przedstawiłeś odpowiedź dostałeś w poprzednich postach-konsultacja neurochirurgiczna i weryfikacja czy problem dotyczy tylko odcinka szyjnego(objawy dotyczące nóg) Bywa ,że przy ucisku rdzenia w odcinku szyjnym objawy są tak rozległe.

Janusz, mam nadzieję że laptop poleguje razem z Tobą w łóżku. Daj sobie chociaż z tydzień ,,na spocznij'' sama w to nie wierzę
Może kołacze Ci się gdzieś po głowie strona z naszą dłuuugą listą kontaktów? Zaniedbaliśmy uaktualniania a nowe koleżanki podały swoje namiary.
Trzymaj się zdrowo i radośnie Rekonwalescencie.

Pozdrawiam Z.
gość
10-08-2010, 19:31:48

Witajcie mam pytanko czy ktoś z Was był może w szpitalu uzdrowiskowym w Świeradowie Zdroju 3 maja1
dostałam tam skierowanie
Opiszcie prosze jak tam jest bo ja jestem zielona
pozdrawiam jola
gość
10-08-2010, 19:32:10

Witajcie mam pytanko czy ktoś z Was był może w szpitalu uzdrowiskowym w Świeradowie Zdroju 3 maja1
dostałam tam skierowanie
Opiszcie prosze jak tam jest bo ja jestem zielona
pozdrawiam jola
gość
10-08-2010, 19:32:42

Zosia Ty jak zwykle masz rację ale laptop mam na siedząco ja stary jestem i potrzebuje wygody by widzieć klawiaturę odpoczywam relaksuję sie co innego mam do roboty jedynie co chwilę moje 10.800 kg wpada do łóżka i robi regulację wzroku . Zosia ja nie umię bez ulubionych szyjek żyć chociaż nie wiem czy nie zostanę od nich odsunięty bo teraz jestem lędźwiowy Pozdrawiam Janusz
gość
10-08-2010, 20:21:19

Na salę chorych wchodzi chirurg i zadaje pytanie pacjentowi, którego wcześniej operował:
- Czy jest pan przesądny?
Pacjent po chwili odpowiada, że nie jest i zadaje pytanie chirurgowi:
- A dlaczego pan doktor pyta?
- Bo od jutra będzie pan wstawał z łóżka lewą nogą.
gość
10-08-2010, 20:27:28

- Poproszę pigułki na robaki.
- Dla dorosłych?
- Nie wiem w jakim one są wieku.
Wtajemniczona
11-08-2010, 08:21:14

Zosiu!!!!!!!! wszystko wraca do normy po grzmotach,ulewach.......i całe szczęście. Pamiętaj ,że babciowanie jest cudowne ale musisz też PAMIĘTAĆ o swoim wypoczynku.
Janusz widzę ,ze popełnia ten błąd co my wszyscy po zabiegu, na siedząco ale musi mieć kontakt z szyjkami.
Drogie szyjki myślcie już o jakiś planach na spotkanie, bo w pełnym gronie nie widziałyśmy się dawno..........trzeba wymienić doświadczenia rehabilitacyjne
Pozdrawiam
ADA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: