Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-02-2023, 12:53:19

kawo 2023-02-12 10:47:37
Zosia
Zdążyłem .....odczytałem.
Kawo, nasza intuicja nie zawiodła. Moderacja zaspała. Twój dystans i humor sytuacyjny zawsze wywołuje mój uśmiech
Swoją drogą nie rozumiem czemu moderacja we wszystkich linkach doszukuje się kryptoreklamy, a nie zwykłej ludzkiej życzliwości. Nie tak dawno wrzuciłam link do Sz.Woj. w B-Z. To miejsce samo sią broni przez jakość i reklama mu zbyteczna. Link wśród obszernej treści. Poszedł w siną dal razem z całością, która sama w sobie miała merytoryczną wartość. Takie tam przemyślenia na temat szeroko pojętych relacji międzyludzkich
Oczekującym- spokoju, rekonwalescentom- kolejnego dnia lepszego od poprzedniego.
Forumowiczka
12-02-2023, 13:23:06

Wyżej, to ja Zosia
gość
12-02-2023, 14:10:00

Zumba123 2023-02-12 08:01:46
Witam cię gościu
u mnie również Zaczęło się od stłuczki pan wjechał mi w tył samochodu poleciałam do przodu -potem do tyłu Niby nic mi się nie stało prócz strasznych zawrotów głowy na pogotowiu powiedzieli że to smagnięcie biczem więc cierpliwie czekałam aż minie potem dochodziły coraz to inne objawy trafiłam do ortopedy potem do neurologa rehabilitacja rehabilitacja, rehabilitacja, która niestety nic nie dawała a ja zaczęłam przyzwyczajać się do objawów a potem to już z górki każdy rezonans był gorszy Aż doszło do silnego ucisku na rdzeń a objawy były już nie do zniesienia i niestety nie było odwrotu Pozostała tylko operacja.
Ja operację odwlekałam 4 lata z kawałkiem cały czas byłam na lekach dwa lata temu zakazano rehabilitacji gdyż niosła za sobą duże ryzyko i dostałam pierwszy skierowanie na operację na CITO które oczywiście niezrealizowałam tak bardzo się bałam. Myślę że z twoimi wynikami lekarz ortopeda skieruje cię do neurologa a ten pewnie do neurochirurga i tam zostanie podjęta decyzja Jedno ci mogę doradzić Nie lekceważ żadnych objawów i nie mów że może przejdzie bo kurcze trochę cię zmartwię ale raczej nie przejdzie.
gość
12-02-2023, 14:13:46

Dziękuje za odpowiedź. Zalogowałam się jako Toja1974 bo zostanę z Wami na dłużej. Umawiam ortopedę. Pocieszam się tym że objawy na razie małe. Mam dwoje szkolnych dzieci sama je wychowuję. Jestem potrzebna zrobię co trzeba by być sprawna dla nich i dla siebie
gość
12-02-2023, 14:19:08

Taki dokładnie opis
Początkująca
12-02-2023, 15:20:31

Toja1974
Myślę że najwięcej z tego opisu wywnioskować mogła by hamer , ona ma ogromny bagaż własnych doświadczeń i wiedzę w opisach (moim zdaniem).
Wydaje mi się że szału nie ma ale plusem jest że rdzeń jest nienaruszony ,choć ja nie chciała bym się wypowiadać .
Na pewno za moment ktoś się wypowie co ma wiedzę 😊
Jeśli 1974 to twój rocznik to mamy tyle samo wiosenek😄
Forumowiczka
12-02-2023, 19:40:55

Toja, sam opis nic nie mówi o ucisku struktur nerwowych- rdzeń, korzenie rdzeniowe. Objawowo masz mrowienie, korzeń nerwowy może być drażniany.
Niestabilność wypukliny c6-7? Nie wiem. Znam pojęcie niestabilności kręgosłupa jako przyczynę kręgozmyku, ale tu chyba nie o to chodzi.
Neurochirurdzy zwykle nie czytają opisów tylko oglądają płytkę, badają neurologicznie.
Ja bym radziła skonsultować z neurochirurgiem (wyszukaj w swojej okolicy kto "siedzi" w szyjach) a nie neurologiem, bo ci z kolei opierają się najczęściej tylko na opisach. Neurochirurg ogląda płytkę pod kątem koniecznej bądź nie operacji i widzi subtelności, które mogły umknąć lub zostać źle zinterpretowane przez radiologa.
Mój przykład- stabilizacja, która już obrosła kością była opisana jako wypuklina.
Jak by tylko patrzeć na opis, to neurochirurg raczej dla uspokojenia.
Jak dostaniesz zielone światło do rehabilitacji, to radziłabym poszukać dobrego fizjoterapeuty.
Forumowiczka
12-02-2023, 21:39:07

Mojra44 2023-02-10 12:39:31
Halina1967 2023-02-10 07:02:53
Hej Andzia, 1989 to twój rocznik ? Co się stało, ze twój kręgosłup taki zniszczony 😒 taka młoda a takie zmiany, dzięki za to, ze opisujesz swoje spostrzeżenia pooperacyjne bo dużo dziewczyn u nas jeszcze przed tak jak i ja jedynie Zosia , kawo Hammer maja tu bardzo duże doświadczenie i mega ważne wskazówki dla nas . Opisuj jak sie czujesz będziemy cię wspierać duchowo 🥰 daj nam tez znać co na prywatnej wizycie ci lekarz powiedział. Bardzo mnie cieszy, jsk piszesz, ze czujesz się o niebo lepiej tak trzymaj, a to tez nadzieja dla nas przedoperacyjnych . Pozdrawiam Halina
Faktycznie bardzo młody rocznik ale to też może wynikać z innej choroby współistniejącej. Spotkałam taką Panią, która w wyniku osteoporozy miała złamany kręgosłup, który miała tzw. cementowany i to odziedziczyła genetycznie po swojej mamie. To jest tylko przykład.
Ja myślałam, że 1974 rocznik jest za młodym rocznikiem do operacji ( chodź raz człowiek może się odmłodzić i mam do roboty C i L.
22.02 już tuż i gdzie podziała się Florentynka z odliczaniem dni do operacji ?
Forumowiczka
12-02-2023, 21:40:35

Bo to młody jesteś rocznik 😀wszystkie jesteśmy na operacje za młode 🤣
Forumowiczka
13-02-2023, 08:58:33

hamer 2023-02-10 15:52:50
"Zosia, kawo Hammer "
Halinko, Zosia i hamer, to ja, ta sama
Mojra, a już wiesz, że będziesz w kołnierzu? Niewygoda jest, ale z każdy dzień przybliża do "wolności" Ja miałam poduszkę z pamięcią kształtu z pianki memory czy jakoś podobnie i dosyć dobrze się dopasowywała. A na zmianę zmiędolony (taki już wyrobiony) jasiek złożony po przekątnej, żeby najwyższa część złożona wypełniała zagłębienie szyja/bark.
Jak będzie mus, to mus. Dasz radę jak my wszyscy, jak nie ma wyboru
Pozdrawiam Zosia
Zosiu nie wiem czy będę miała kołnierz ponieważ dopiero w szpitalu i to po operacji okaże się czy będę mieć czy nie. Operator poinformował mnie, że dopiero po otwarciu będzie wiadomo jakie implanty zastosować ponieważ u mnie jest taka sytuacja, że są dwa dyski do implantacji potem jest zdrowy i następnie znowu chory i nie może być zakładana stabilizacja przy uczestnictwie zdrowego dysku i zwołają konsylium aby podebatować co z tym fantem zrobić bo ogólnie wskazana byłaby stabilizacja.
A jak okaże się, że będzie potrzebny kołnierz to dostajesz nr konta na który masz wpłacić za otrzymany kołnierz
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: