Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
09-02-2023, 15:06:35

Cześć Andzia
Kurcze trudny temat ,ja nie pomogę bo kołnierza nie musiałam nosić jedynie dla własnego bezpieczeństwa w trakcie jazdy czy chodzenia po schodach co też czyniłam przez prawie 2 miesiące.
Myślę że odezwie się ktoś kto ma podobne zalecenia do twoich.
A jak się czujesz po operacji ???
Forumowiczka
09-02-2023, 15:23:26

Andzia1989, bezwzględnym przeciwskazaniem do MRI są tylko elektrostymulatory. Żaden z rodzajów implantów nie jest takim przeciwwskazaniem. Przed badaniem wystarczy wpisać w ankietę informację o obecności ciał metalicznych z okolicą. Informacja pewna. Mam implanty w szyi, płytę i śruby w lędźwiowym, metalową kotwicę w barku i dwie endoprotezy kolan. Wszystko z bliżej mi nie znanych materiałów. MRI szyi i lędźwiowego miałam wielokrotnie bez żadnych zastrzeżeń ze strony wykonujących badanie.
"Wyrocznią" dla czasu noszenia kołnierza jest zwykle neurochirurg operujący i wpis w karcie wypisowej. Po 3-4 tygodniach jest wykonywane kontrolne rtg i dalsza decyzja co z kołnierzem. Pewnie nie wszędzie, bo i nie wszyscy zalecają pooperacyjnie kołnierz. Jak masz obawy, to można się nieco skłonić w kierunku fizjo... i wypośrodkować.
Nie chcę podważać opinii drugiego lekarza, nie wiemy jakimi przesłankami się kierował. Ale moje spostrzeżenie, zaznaczam moje, na podstawie własnych doświadczeń jest takie, że w kołnierzu noszonym na stałe mięśnie się rozleniwiają i osłabiają. 8 tygodni to bardzo długo, dopytaj jakie są wskazania do tak długiego noszenia. Ja w związku z pierwszą operacją nosiłam łącznie przed i po ok.8-9 tygodni, dokładnie nie pamiętam. Jak zdjęłam kołnierz, to miałam uczucie, że głowa jest osadzona na wierzbowej witce
Nie, no nie chwiała się przy powiewach wiatru, ale było odczucie słabości i na szczęście w początkach listopada już nosiłam szalik, który omotany szczelnie stwarzał namiastkę albo ściskałam kołnierz kurtki ręką. To była kwestia kilku dni, szybko przeszło, ale ja też szybko byłam aktywna. Pod koniec noszenia już robiłam trochę ćwiczeń izometrycznych (napinających)
Pytaj, ale pamiętaj, że to forum amatorskie nie eksperckie. Ale większość nas "amatorów" ma podobne doświadczenia i odczucia więc coś tam dla siebie wyciągniesz.
Zumba, złożyłaś? Czekaj ze spokojem na kolejną decyzję. W najgorszym wypadku podtrzymają, ale masz ścieżkę odwoławczą przez sąd, a przy dobrych zmienią na umiarkowany od razu. Wiesz, taka oczywista oczywistość, ale na komisjach niestety decyduje czynnik "ludzki" nie zawsze ludzki i nie ma tam jasko określonych kryteriów.
Tak, ze spokój zalecany, jak złożyłaś, to swoje już zrobiłaś.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
09-02-2023, 16:20:31

Hamer
Tak dziś byłam złożyć😊
Zobaczymy co dalej -oczywiście będę informować na bieżąco😊
Początkująca
09-02-2023, 19:21:40

Haner Zumba dzieki za odpowiedz umowilam sie na prywatna wizyte do lekarza ktory mnie operowal moze uda mi sie z nim normalnie porozmawiac 😄 od operacji juz minely ponad dwa tygodnie czuje sie o niebo lepiej duzo dolegliwosci minelo zostalo dretwienie ucha i potylicy ale wydaje mi sie ze po takiej operacji to jeszcze normalne 😄 kichanie sprawia okropny bol 🤣 chodze na spacery oczywiscie stosuje sie do zalecen tzn nie nosic niczego nie schylac sie nie podnosic rak do gory kolnierz 24/h zdejmuje jesynie pod prysznicem i gdy leze na plasko na plecach spie niezle mimo tego ze kolnierz uciska pod szczeka nie jest zbyt wygodnie ale daje rade jedzenie hmm jest lepiej ale jeszcze troszke sie dławie mnie operowal Dr. Konieczny w konstancinie jeziornej zrobil super robote mam nadzieje ze nie bede musiala kolejny raz tego przechodzic OIOM toctragedia twarde materace 🤣 ja waze 49kg i bolaly mnie biodra od lezenia pozdrawuam
Forumowiczka
10-02-2023, 05:53:56

andzia1989andzia 2023-02-08 21:49:49
Witam jestem nowa 24.01.2023 przeszlam operacyjne usuniecie dyskow c4/5 c5/6 ze stabilizacja ARIES i implanty nie sa przeciwwskazaniem do badania MRI ale nazwy implantow na wypisie nie ma czy ktos z was mial cos podobnego? W internecie nic nie moge znalezc a lekarz nie mial czasu tlumaczyc jak to na nfz bywa ok 3 lat borykalam sie z roznymi dolegliwosciami od rwy barkowej po dretwienie ucha przepukliny uciskaly rdzen kregowy nerwy i do tego nieszczesne osteofity stenoza kanalu kregowego na 3 dzien po operacji wypisali do domu w kolnierzu 1 lekarz 3 tygodnie rehabilitant 6 tygodni 2 lekarz 8 tygodni juz zglupialam bylabym wdzieczna za jakie kolwiek informacje zdrowka
Forumowiczka
10-02-2023, 06:02:53

Hej Andzia, 1989 to twój rocznik ? Co się stało, ze twój kręgosłup taki zniszczony 😒 taka młoda a takie zmiany, dzięki za to, ze opisujesz swoje spostrzeżenia pooperacyjne bo dużo dziewczyn u nas jeszcze przed tak jak i ja jedynie Zosia , kawo Hammer maja tu bardzo duże doświadczenie i mega ważne wskazówki dla nas . Opisuj jak sie czujesz będziemy cię wspierać duchowo 🥰 daj nam tez znać co na prywatnej wizycie ci lekarz powiedział. Bardzo mnie cieszy, jsk piszesz, ze czujesz się o niebo lepiej tak trzymaj, a to tez nadzieja dla nas przedoperacyjnych . Pozdrawiam Halina
Początkująca
10-02-2023, 08:28:53

Halina1967 tak 1989 to moj rocznik kilka lat temu spadlam z konia niestety upadek byl powazny a ja zbagatelizowalam objawy pozniej doszla praca fizyczna tzn noszenie ciezkich przedmiotow i niestety uszkodzenie kregoslupa sie rozwijalo na poczatku zwalalam to na przemeczenie zla pozycja podczas snu w pewnym momencie trafilam na sor barska tam mnie od razu skierowali do STICER lekarz zlecil MRI wszystkich odcinkow kregoslupa i wyszlo szydlo z worka decyzja o operacji szyji w pierwszej kolejnosci czeka mnie leszcze zabieg na ledzwia dopoki zniszczenia nie sa tak duze jak w szyji mam nadzieje ze uda mi sie na rehabilitacji przywrocic zakres ruchow w szyji a uszkodzenie nerwow i rdzenia powoli ustapi operacja sama w sobie nie jest tak na prawde straszna usypiasz i tyle a jak sie juz czlowiek wybudzi to powoli do siebie trzeba dojsc to jest ingerencja hirurgiczna na wszystko trzeba czasu jezeli lekarz mowi ze trzeba to trzeba bynajmniej moj szyja powiedzial na juz a ledzwia bedzie walczyc bez ciecia dopoki jest tylko wypuklina moze sie uda
Początkująca
10-02-2023, 08:29:48

andzia1989andzia 2023-02-10 09:28:53
Halina1967 tak 1989 to moj rocznik kilka lat temu spadlam z konia niestety upadek byl powazny a ja zbagatelizowalam objawy pozniej doszla praca fizyczna tzn noszenie ciezkich przedmiotow i niestety uszkodzenie kregoslupa sie rozwijalo na poczatku zwalalam to na przemeczenie zla pozycja podczas snu w pewnym momencie trafilam na sor barska tam mnie od razu skierowali do STOCER lekarz zlecil MRI wszystkich odcinkow kregoslupa i wyszlo szydlo z worka decyzja o operacji szyji w pierwszej kolejnosci czeka mnie leszcze zabieg na ledzwia dopoki zniszczenia nie sa tak duze jak w szyji mam nadzieje ze uda mi sie na rehabilitacji przywrocic zakres ruchow w szyji a uszkodzenie nerwow i rdzenia powoli ustapi operacja sama w sobie nie jest tak na prawde straszna usypiasz i tyle a jak sie juz czlowiek wybudzi to powoli do siebie trzeba dojsc to jest ingerencja hirurgiczna na wszystko trzeba czasu jezeli lekarz mowi ze trzeba to trzeba bynajmniej moj szyja powiedzial na juz a ledzwia bedzie walczyc bez ciecia dopoki jest tylko wypuklina moze sie uda
Początkująca
10-02-2023, 10:56:00

Andzia
Super że czujesz się coraz lepiej i większość objawów ustąpiło .
Teraz dbaj o siebie i stosuj się do zaleceń.
Ja też po operacji czuje się o niebo lepiej ,
Bardzo na siebie uważałam ,spacerowałam ,odpoczywałam wszystkie obowiązki domowe spadły na mojego męża teraz minęły 3 miesiące i z całą pewnością mogę stwierdzić że operacja wyszła mi na dobre.
Są dni że jak przesadzę z aktywnością to wieczorem czuję się kiepsko Ale to tylko dlatego że ciężko się ograniczać gdy większość objawów ustąpiła😊
Forumowiczka
10-02-2023, 11:28:35

Mam pytanko co do kołnierza a konkretnie czy trzeba bądź powinno spać w nim w przypadku jeśli śpi się na poduszcze ortopedycznej? Pytam bo ja za nim teraz właściwie ułożę się na poduszce aby ręce nie drętwiały to czasami jest z pół godziny krecenia i układania a dodać do tego kołnierzy to już dla mnie robi się wręcz drastycznie???
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: