Zumba, zawsze warto się odwoływać jeżeli masz poczucie niesprawiedliwości. Ja z niepełnosprawnością nie miałam takich przygód, bo mnie pykali po dwa, trzy lata umiarkowany, teraz mam już na stałe, ale odwoływałam się w ZUS.
Czy ktoś zmieni decyzję, tego nie wie nikt, z kompetencjami orzeczników różnie bywa, tym bardziej, że masz taki przekrój chorób. Tu decyduje mniej lub bardziej ludzki czynnik. Nie ma tabeli od-do. Nieraz może decydować nawet zły humor, niestety. Spore znaczenie ma też wywiad jako jeden z elementów komisji. Nigdy nie doszłam do tego, kim są osoby przeprowadzające taki wywiad, psycholog, pracownik socjalny? W każdym razie jest to ktoś, kto współdecyduje, więc im więcej pomocy wymagasz, tym lepiej. Składając odwołanie nic nie tracisz, poza czasem, który poświęcisz na napisanie i złożenie. Jeżeli histerektomia była z powodów onko, to koniecznie dokumentacja z tego.
W oparciu o moją dobra znajomą: Odwołanie do wojewódzkiego-podtrzymanie decyzji, opierają się tylko na ponownej analizie dokumentacji. Odwołanie do Sądu Pracy, wygrała bez problemu, bo sąd powołuje biegłych z zakresu każdej zgłoszonej choroby. Trochę to trwa jak to w sądach, ale jak potrzeba, warto przejść całą ścieżkę, żebyś sobie nie wyrzucała, że coś zaniedbałaś. Umiarkowany poza rehabilitacją daje też inne profity, skrócony dzień pracy, dodatkowy urlop zdrowotny z pełnym wynagrodzeniem, odliczenia podatkowe. Ja już jestem na emeryturze, więc nie na bieżąco, ale jeżeli choroba daje dysfunkcję i dolegliwości, jest uciążliwa, to nie jest to żadne naciągactwo, tylko należne prawa. Zumba, próbuj. Wygooglaj sobie hasło odwołania, są linki z wzorami pism. Pilnuj terminu, masz 14 dni.