Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
05-02-2023, 15:03:28

Znowu napisałam po wylogowaniu
Forumowiczka
05-02-2023, 20:37:19

kasiaka86 2023-02-05 13:47:02
Mojra44 2023-02-05 12:25:06
Masz jeszcze rezerwę w worku oponowym który to zawiera płyn rdzeniowo-mozgowy i jest ochrona dla rdzenia czyli takim amortyzatorem ale przepuklina jest już bardzo blisko. Opisz mi jeszcze raz dokładnie Twoje dolegliwości?
moje dolegliwości
na początku ból po lewej stronie szyi z ciągnięciem i odczuwaniem boleści pod pachą, ograniczoność w skrzywieniu głowy w bok na lewo, takie uczucie , jakby "przewiało" albo "źle spałam" ale ból się utrzymywał 2 tyg więc zaczęłam drążyć temat i poszłam do lekarza, on zlecił mi rtg, usg i rezonans. mówił, że narazie nie przepisze reh, bo najpierw zobaczymy co się dzieje. no i jak w trakcie latania na badaniach przeszło mi samo. więc jak przeszło to nie zrobiłam już rezonansu. miałam spokoju z 2 miesiące. ale potem wróciło i doszło ciągnięcie ręki "wyrwania z zawiasów", drętwienie od łokcia do dłoni, i nie było reguły raz drętwiało co godzinę, raz co 4 a później nawet parę razy na godzinę - codziennie czułam tą rękę, boleści po lewej stronie, ale ruchowość ręki była cały czas taka sama jak prawej, nie miałam ograniczonych ruchów itp Zrobiłam RM poszłam z tymi objawami i wynikami do ortopedy i on słabo to widzi ale niech neurochirurg się wypowie, bo on tak tutaj na operację by skierował. no i zaczęły się wizyty i neuro jeden do operacji, drugi do operacji. nastawiłam się już na operację, poszczepiłam się na żółtaczkę, cały pakiet badań zrobiłam, już nawet kołnierz namierzyłam gdzie kupić i czekałam na tel z szpitala. Poszłam do fizjo, dostałam na ur prezent - wizyta u fizjo, to chciałam wykorzystać, miałam iść tak ogólnie o postawie pogadać, jak zdrowo siedzieć itp ale, że miałam wtedy te boleści to skupiliśmy się na ręce. on twierdził, że operacja będzie konieczna ale nie teraz, no i mnie tam pouciskał, pomęczył itp, wyszłam lekko jak skopana ale przeżyłam. potem dalej się męczyłam ale aż tu nagle te drętwienia ustąpiły, boleści. teraz jedynie narzekam na lekko ograniczoną ruchowość szyi ale nie ma tragedii, po prostu nie mam pełnego zakresu. ale tak to nic nie czuje tej ręki by dawała o sobie znać, drętwienia też nie ma - no tak jakby cudowne ozdrowienie. byłam na konsultacji u 3 neurochirurga, bez tych boleści to ona mówi, że nie ma co iść na operację, zaleca reh. pech chciał, że dzień po wizycie dzwonili z szpitala a ja musiałam odmówić, bo już zgłupiałam, ten profesor co dzwonił, też nie był skory do rozmów, powiedział, że mam się udać do tego neurochirurga co mnie kwalifikował do operacji.
i to mnie zastanawia co się stało, że "nagle taka poprawa"? bo chyba nie od jednej wizyty u fizjo?
dobija mnie ta niepewność, sprzeczności i chaos jeden wielki w głowie mam.
Powiem tak - na operację zawszę zdążysz pójść i zawsze pamiętaj, że zabieg nie wróci Ci w 100 % sprawności czy też samopoczucia jak było wtedy kiedy nic nie odczuwalaś. Zapomnij ten stan nie wróci bo po operacji dochodzą zrosty , które też mogą zacząć uciskać nerwy.
Zapytam skąd jesteś, że tak szybko otrzymałaś termin?!!!!!- u nas to minimum rok jeśli nie jest Cito po konsultacji i to jeszcze tylko na oddziale neurochirurgowii na którym masz być operowana.
Jeśli faktycznie jest dość szybka dostępność do operacji to nie masz się czym przejmować zawsze możesz zwrócić się o ustalenie nowego.
Ja bym się skupiła na dobrej rehabilitacji powięziowej.👍
Mojra
Forumowiczka
05-02-2023, 20:40:35

kasiaka86 2023-02-05 12:41:50
Mojra44 2023-02-04 23:16:45
Powięź jest u człowieka w całym ciele i to np. masaż powięziowy jest bardzo bolesny bo masażysta musi odbarczyć tzw punkty spustowe i nawet są do tego takie specjalne metalowe przedmioty do zwiększenia siły ucisku ale to nie każdy fizjoterapeuta może umieć ale znajdź,szukaj spokojnie aż znajdziesz takiego co ludzie polecają i idź prywatnie. Ja wiem, że to kasa ale ważne jest aby przerwana
powież się zabliźniła i będziesz jak nowo narodzona. Tylko najpierw będziesz bardzo obolała ale potem będzie coraz lepiej.👍🤗
oo dzięki za wyjaśnienie , czyli jest ratunek, w bólach , małymi kroczkami ale do przodu :)
Tak jest małymi kroczkami do przodu 👍
Mojra
Początkująca
05-02-2023, 21:18:09

Mojra44 2023-02-05 21:37:19
Powiem tak - na operację zawszę zdążysz pójść i zawsze pamiętaj, że zabieg nie wróci Ci w 100 % sprawności czy też samopoczucia jak było wtedy kiedy nic nie odczuwalaś. Zapomnij ten stan nie wróci bo po operacji dochodzą zrosty , które też mogą zacząć uciskać nerwy.
Zapytam skąd jesteś, że tak szybko otrzymałaś termin?!!!!!- u nas to minimum rok jeśli nie jest Cito po konsultacji i to jeszcze tylko na oddziale neurochirurgowii na którym masz być operowana.
Jeśli faktycznie jest dość szybka dostępność do operacji to nie masz się czym przejmować zawsze możesz zwrócić się o ustalenie nowego.
otóż to i oby jak najpóźniej !! :) mam nadzieję, że fizjo pomoże :)
teraz tylko kogoś ogarniętego poszukać.
jestem z Warszawy, miałam skierowanie do Szpitala - Wojskowego Instytutu Medycznego - w Warszawie znajdujący się przy ul. Szaserów 128 ale skąd tak szybko to nie mam pojęcia, lekarz mówił, że czas oczekiwania jest długi ale , że też dużo osób wypada z kolejek, bo rezygnują itp. W listopadzie / grudniu mówił mi, że realnie w 1 kwartale 2023 powinno się udać, ale to było przed badaniami, ostateczną decyzją itp od przekazania lekarzowi , że się decyduje, że mam wszystkie badania minął tyg a profesor już dzwonił. Może to znak, że za szybko ;)
skupie się na tej fizjo i zobaczymy na ile będzie lepiej :)
Początkująca
05-02-2023, 21:19:20

Mojra44 2023-02-05 21:40:35
Tak jest małymi kroczkami do przodu 👍
dzięki wielkie :)
Forumowiczka
05-02-2023, 23:21:13

Kasiaka, wysłałam Ci namiar na pw, bo moderacja wycina linki. Może zechcesz skorzystać.
Forumowiczka
06-02-2023, 07:05:05

Mojra może mi się uda wrzucić te zdjęcia
Forumowiczka
06-02-2023, 07:06:45

;)
Forumowiczka
06-02-2023, 07:09:10

. Może teraz
Forumowiczka
06-02-2023, 08:55:07

kasiaka86 2023-02-05 22:18:09
Mojra44 2023-02-05 21:37:19
otóż to i oby jak najpóźniej !! :) mam nadzieję, że fizjo pomoże :)
teraz tylko kogoś ogarniętego poszukać.
jestem z Warszawy, miałam skierowanie do Szpitala - Wojskowego Instytutu Medycznego - w Warszawie znajdujący się przy ul. Szaserów 128 ale skąd tak szybko to nie mam pojęcia, lekarz mówił, że czas oczekiwania jest długi ale , że też dużo osób wypada z kolejek, bo rezygnują itp. W listopadzie / grudniu mówił mi, że realnie w 1 kwartale 2023 powinno się udać, ale to było przed badaniami, ostateczną decyzją itp od przekazania lekarzowi , że się decyduje, że mam wszystkie badania minął tyg a profesor już dzwonił. Może to znak, że za szybko ;)
skupie się na tej fizjo i zobaczymy na ile będzie lepiej :)
Kobieto jak jesteś z W-wy to masz los wygrany. U was jest jeden z najlepszych fizjoterapeutów, który rehabilitował Marcina Bosaka z filmu M jak miłość -jak chcesz to odnajdę w książce pt-"Neurochirurdzy" w której jest jego opisana
historia. Ta książka opisuje polskich neurochirurgów i przypadki jakimi się zajmowali. Jego nikt nie chciał operować i 6 lat szukał neurochirurga ponieważ miał ogromnego guza w odcinku szyjnym, który najprawdopodobniej miał od urodzenia i rozrastał się wraz z nim i dopiero dał znać w chyba bo nie pamiętam dokładnie w 2012r. Niestety u nas go nie zoperowali tylko w Brukseli na NFZ( ponieważ państwo nie było mu w stanie zagwarantować lepszego stanu po operacji niż jednak medycy za granica- u nas byłby sparaliżowany po tej operacji i podłączony do aparatu oddechowego) a tam operacja trwała 9 godzin i facet dalej gra w filmach i uprawia boks 🥊 tajski.
Ja z ciekawości przeczytałam wszystkie dostępne książki że świata o neurochirurgach i podziwiam tych ludzi - naprawdę robią kawał niesamowitej roboty.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama: