Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
14-12-2020, 06:28:18

Nie miałam drenu po zabiegu.
Miałam kilka miesięcy przed operacja robione MRI głowy. Robiłam je sama, gdyż miałam szereg objawów, które pokrywały się z tymi występującymi przy SM.
Wynik badania był dobry, nie było żadnych zmian. Bóle głowy nie były w moim przypadku najbardziej dokuczliwym objawem choroby.
Uwidoczniły się w takim rozmiarze dopiero po operacji.
Jak juz pisałam, nie mam pretensji o powikłania śródoperacyjne, a utrzymywanie tego w tajemnicy i narażanie mnie na niepotrzebny ból. Poza tym, Pani doktor, ale nie operatorka, powiedziała, że się tego spodziewali, bo kanal kręgowy był bardzo wąski. Uważam, że też powinnam wiedzieć, jakie jest ryzyko i z czym się wiąże.
Ale to już było i... nie wróci więcej. 😁
Mam nadzieję, że jest jak piszesz, problem napięciowy i wszystko się unormuje.
Forumowiczka
14-12-2020, 09:25:31

A ja mam takie pytanie, jak u Was z ruchomością szyi? Mam na myśli tych co mają stałe implanty. Ja powiem, że jakiś problemów nie mam, przynajmniej nie zauważyłam na tyle na ile potrzebuje normalnie szyją ruszam i nic mi nie dokucza. Oczywiście nie mam tu na myśli patrzenia bardzo w dół, czy oglądanie się za siebie.
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Wtajemniczona
14-12-2020, 10:21:27

Daagula ja też ruszam. Ale byłam dziś na wizycie kontrolnej i lekarz powiedział, że mam ruszać głową w połowie zakresu, żadnych gwałtownych ruchów. Ręce zaś podnosić do poziomu barków.
Będę jeszcze dzwonić do mojego operatora, bo on tylko prywatnie przyjmuje i dopytam go konkretniej wizyta kontrolna na nfz trwała ok 5 min i niczego ciekawego czy nowego się nie dowiedziałam...
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Wtajemniczona
14-12-2020, 12:18:28

Utrata ruchomości przy sztywnych implantach jest w granicach 10-15%, więc większość tego nie zauważa.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowiczka
14-12-2020, 13:18:16

rupafin 2020-12-14 13:18:28
Utrata ruchomości przy sztywnych implantach jest w granicach 10-15%, więc większość tego nie zauważa.
O proszę, nie wiedziałam Niewiele, myślałam, że ruchomość bardziej będzie ograniczona. Na szczęście się myliłam
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Forumowiczka
14-12-2020, 21:00:11

Hejka wszystkim Trochę nie pisałam bo byłam kilka dni u ojca.
U mnie prawie 3 miesiące po operacji. Czuję się rewelacyjnie, robię prawie wszystko. To co mi szkodzi to napewno używanie odkurzacza, wieczorem odchorowałam. Chodzić mogę, stać dłużej już też, natomiast oglądając telewizję to tylko z płaską poduszką na boku lub na siedząco. Nie da się pochylać głowy do przodu bo ciągnie i pojawia się gula w gardle. Ale te utrudnienia to już pikuś
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
14-12-2020, 21:06:00

Super Dorka :) cieszę się, że tak dobrze się czujesz. Byłaś na kontrolnej? I jak Twój lędźwiowy?
Forumowiczka
14-12-2020, 21:21:07

Jeszcze nie byłam, dzwoniła w tamten czwartek że mogę przyjść w piątek ale zrezygnowałam. Umowie się po nowym roku. Staram się trochę ćwiczyć bo lędźwiowy dokucza. Od 4 stycznia mam kolejna rehabilitację więc myślę że będzie trochę lepiej.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Początkująca
17-12-2020, 08:09:06

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Jestem tutaj nowa i do tej pory tylko Was czytałam, ale wątków tutaj jest tyle, że ciężko wszytsko ogarnąć.
Na początku roku czeka mnie operacja, do wymiany dwa dyski. Trochę się boję jak to wszytsko wygląda. No i jak to teraz jest w szpitlau w dobie pandemii. Jak sobe radziliście? Czy personel sprzyjał, czy byliście zdani wyłącznie na siebie?
Jak wygląda pobyt w szpitalu? Wiem, że pionizują w drugiej dobie... i tylko tyle wiem :(
Pozdrawiam Was
Marta
Wtajemniczona
17-12-2020, 18:36:41

Hej Marta
Ja i Daagula miałyśmy w listopadzie wymieniane dwa dyski.
Dobrze wspominam personel, było bardzo mało pacjentów na oddziale, panie pomocne (szpital w Nowej Soli, lubuskie).
Na pewno nie pakuj za dużo ciuchów i rzeczy, bo później trzeba samemu sobie poradzić przy wyjściu ze szpitala
Pionizacja w drugiej dobie i powoli zaczynasz śmigać po sali.
Pytaj - pomożemy
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: