Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
12-12-2020, 19:01:55

Hej Alicja
Jeśli chodzi o mnie, to ja już wyszłam ze szpitala bez kołnierza. Tylko do samochodu założyłam.
Także od samego początku spałam i chodziłam bez niego.
Czasem mam bóle głowy, ale to jak próbuję zrobić coś więcej niż na razie mogę albo mi córcia ciśnienie podniesie przed operacją ciągle bolał mnie kark, głowa, potylice itd...
A luzujesz sobie bliznę? Od niej też może ciągnąć.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Wtajemniczona
12-12-2020, 19:03:47

Ala a składałaś wniosek o świadczenie rehabilitacyjne do zusu?
gość
12-12-2020, 20:50:42

Głowa mnie boli, ciągle w niej szumi, piszczy, bolą gałki oczne, żuchwy. Przed operacja aż tak nie bolało. Teraz jak się podnoszę z pozycji leżącej albo z kucania, to muszę chwilę czegoś się trzymać, bo strasznie mi się kręci w głowie. Tak było od razu w szpitalu po tym wylaniu płynu mózgowo rdzeniowego.
Najbardziej się boję tego, że ten implant jakoś źle się usadowił i przez to mam te gulę w gardle i ucisk na tętnicę szyjna (?). Cały czas mi się wydaje, że dostanę jakiegoś wylewu. Przez to nie mogę dodatkowo spać, bo się boję.
Kasiu, o nic do ZUSu narazie nie pisałam, ponieważ jestem na zwolnieniu. Mam je dopiero od 2 listopada, bo na operację poszłam z marszu. Do ostatniego dnia pracowałam.
gość
12-12-2020, 20:52:25

Oj, zapomniałam się zalogować... To ja AlusiA68.
Wtajemniczona
12-12-2020, 23:04:06

Ze swojego doświadczenia mogę napisać, że u mnie rok trwało przystosowanie się do implantów. W ciągu tego roku były dni lepsze i beznadziejne. Nie było tak, że po miesiącu, czy dwóch wszystko wróciło do normy. Miałam takie dni, że napięcie mięśniowe tak wzrastało, że potrafiłam stracić przytomność. Zwłaszcza gdy musiałam dłużej siedzieć. Czasem lampka wina pomagała najlepiej
Leków raczej nie brałam, ale z rehabilitantami byłam już na „ty”. To był naprawdę trudny rok. Kiedy po 4 miesiącach od zabiegu wróciłam do pracy nie było różowo. W przerwach robiłam ćwiczenia rozluźniające, a czasem pochylałam się do przodu na chwilę, żeby głowa swobodnie „powisiała” bo wydawało mi się, że szyja jej już nie uniesie. Po roku było już coraz lepiej aż wreszcie niemal zapomniałam, że miałam problem z kręgosłupem.
Dlatego dajcie sobie czas. Dbajcie o siebie. Porządki świąteczne ograniczcie do użycia palca wskazującego bez super porządków, gotowania i pieczenia święta też się odbędą. Pan Jezus w stajence się narodził
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
gość
13-12-2020, 08:00:29

Rupafin,
Jeśli mogę zapytać, jaki charakter pracy wykonujesz, że dałaś radę tak szybko wrócić do pracy?
Też zastanawiam się, kiedy zacznę pracować i czy będę w stanie zmienić pracę na fizyczną.
Forumowicz
13-12-2020, 10:38:31

Gość 2020-12-12 21:52:25
Oj, zapomniałam się zalogować... To ja AlusiA68.
Logując się tzn. wpisując login i hasło, zaznacz kwadracik "zapisz". Następnym razem samo się zaloguje.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Wtajemniczona
13-12-2020, 13:58:40

Ala a lekarz w końcu zrobił rtg? Raczej źle nic nie może być umieszczone, a implanty z tego co wiem tak łatwo się nie przemieszczają.
Mnie też dziś bolały skronie i górna szczęka. Ogólnie mam dziś jakieś słabsze samopoczucie ale słowa Rupafin działają pocieszająco moja fizjo też mi tłumaczyła, że nerwy się regenerują do roku czasu.
Wtajemniczona
13-12-2020, 15:55:44

AlusiA68 2020-12-13 09:00:29
Rupafin,
Jeśli mogę zapytać, jaki charakter pracy wykonujesz, że dałaś radę tak szybko wrócić do pracy?
Też zastanawiam się, kiedy zacznę pracować i czy będę w stanie zmienić pracę na fizyczną.
Moja praca jest głównie siedząca i dużo czasu spędzam przed komputerem. Staram się ruszać oczywiście, ale jak mam dużo do zrobienia to bywa różnie. Mąż wyposażył mnie w zegarek, który mi przypomina żeby się poruszać jak za długo siedzę. Na fotelu w pracy mam poduszkę lędźwiową wymuszającą prawidłową pozycję, albo korzystam z krzesła egronomicznego. Po zabiegu zalecaną firmą aktywności były spacery, potem marsz. Dwa lata temu zaczęłam biegać. Kupiłam buty z amortyzacją do biegania po twardej nawierzchni. Oczywiście nie jakoś wyczynowo, ale tak 5 km co drugi dzień staram się przebiec. Rower zamieniłam na miejski itp.
Trzeba sobie dostosować otoczenie do siebie, starać się zmienić nawyki na prawidłowe.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
13-12-2020, 21:14:54

Jeżeli chodzi o przemieszczenie się implantów, to bez urazu mechanicznego, czy zapalenia trzonów kręgowych to raczej niemożliwe. Jeżeli nie ma infekcji czy stanu zapalnego to bóle maja zazwyczaj pochodzenie mięśniowe. Za bóle głowy często odpowiada duże napięcie mięśni podpotylicznych. Rehabilitant powinien wiedzieć jak je rozluźnić. Często też napinają się mięśnie nadgrzebieniowe.
Płyn mózgowo-rdzeniowy jest na bieżąco produkowany w mózgu, więc jego ubytek jest kompensowany wraz z upływem czasu. Jeżeli opona została dobrze "zfastrygowana" to objawy powinny ustąpić.
Niestety powikłania śródoperacyjne czy około operacyjne zdarzają nie nawet najlepszym operatorom. Ale pacjent powinien i ma do tego prawo być o nich poinformowany.
AlusiA68, czy miałaś kiedyś robiony rezonans głowy? Skoro objawy utrzymują nie dłuższy czas, to może warto? Może przyczyna leży gdzie indziej?
I jeszcze w kwestii guli w gardle i trudności z połykaniem. Czy po zabiegu miałaś założony dren?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: