Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-12-2009, 11:59:53

Zosiu jeszcze przed swietami dostalam zamowiona na allegro poduszke ortopedyczna szwedzka , bo pan irehabilitant w szpitalu pani stwierdzila ze taka najlepsza. Co do masazu-cieply prysznic sprobuje jeszcze dzis. Srodki p. bolowe bralam przez dwa tygodnie (zaldiar) ale odstwilam gdyz bralam duo jeszcze przed operacja i boje sie o moj zolodek. Jesli chodzi o bol to stopniowo jest na pewno coraz to mniejszy ale to odbyw sie b. powoli. Jest bol szyjny - ciagnie od rany na szyi. A co do mojego operatora to 5 stycznia mam wizyte. Mam pytanko. Jak Wy myjecie glowe i jak ja moge myc - miesiac po operacji, bo do tej pory myla mi corcia w wannie. I co mozna juz robic w domu?
Pozdrawiam.
gość
27-12-2009, 12:06:22

Moze odezwiesz sie Gosienko ze Szczecina?
A tak przy okazji mam dwa szczeniaki - dwu miesieczne owczarki niemieckie do oddania za symboliczna zlotowke. Mieszkam 120 km od Szczecina. A w Szczecinie bede 5 stycznia moge pieska podrzucic.
Pozdrawiam Andzia.
Forumowiczka
27-12-2009, 15:54:29

Gość 2009-12-27 12:59:53 Mam pytanko. Jak Wy myjecie glowe i jak ja moge myc - miesiac po operacji, bo do tej pory myla mi corcia w wannie.

Ja myłam głowę zawsze w kołnierzu campa pod prysznicem. Czułam się bezpiecznie - kręgosłup zabezpieczony, nawet na wypadek poślizgnięcia się.
Myślę, że powinnaś nadal korzystać z pomocy kogoś bliskiego. Miesiąc po operacji to krótko.
I co mozna juz robic w domu?

Jak najmniej Andziu... ale powiedz, co masz na myśli konkretnie? Co chciałabyś już robić?
27-12-2009, 16:28:16

Witajcie Kochane Szyjki
Spoznione,lecz z serca plynace zyczenia sle Wam z zasypanego sniegiem Oslo
Zdrowia
Zdrowia
Zdrowia
Bo jak bedzie zdrowie,to i reszta tez sie znajdzie

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Kasia
gość
27-12-2009, 18:05:50

Mam na mysli male sprzatanie:robienie porzadkow w polkach, pranie(wiem, ze wieszac nie mozna), czy moge wkladac naczynia do zmywarki, czy mozna gotowac obiad?
Pozdrawiam Andzia
Wtajemniczona
27-12-2009, 18:18:38

Andziu, co najmniej 2 miesiące od operacji nie powinnaś robić NIC, oprócz rzeczy wokół siebie mam na myśli czynności związane z higieną osobistą a do mycia głowy używaj jeszcze pomocy bliskich. Bądź tera tylko ozdobą swego domu a resztę pozostaw sobie i innym.Pozdrawiam
ADA
gość
27-12-2009, 18:27:08

Witajcie poświątecznie! Ja po wcześniejszych szaleństwach święta odpoczywałam i obyło się nawet bez tabletek przeciwbólowych.

Jeśli chodzi o mycie głowy to robiłam to samodzielnie dwa dni po zabiegu jeszcze w szpitalu i to przy umywalce! Tylko ładnie się wygiąć w lędżwiówce i nie zginać szyjki. oczywiście była bura od pielęgniarek, bo zamoczyłam opatrunek.Zaraz w domu myłam pod prysznicem na stojąco nie zważając na zmoczenie szwów- potem je wysuszyć spirytusem lub kodanem. Jeśli tylko myłam głowę to schylona w pleckach.

W domu robiłam podstawowe czynności domowe po tygodniu- gotowałam ale nie podnosiłam garnka a ziemniaki "odlewałam" przenosząc je pojedynczo na durszlak! Pranko na niskiej suszarce wieszałam ale miałam wyjęte z pralki. Wszystko w ramach swoich możliwości- tylko nie dźwigać, nie schylać się i nie kręcić raptownie główką, Ja gorzej wydalałam z siebie narkozę i byłam bardzo osłabiona przez prawie miesiąc.
Zobaczymy jak będzie teraz!
Teraz przygotowuję się psychicznie/ a idzie mi to coraz gorzej/ do wizyty 6 stycznia a potem czekanie na telefon z kliniki.
Pozdrawiam Was wszystkich i życzę miłego odpoczynku przed sylwestrem/ będę o północy na plaży/
Vika
gość
27-12-2009, 18:43:38

Napiszcie kiedy mozna wychodziac do miasta
wiem ze dzwigac nam nie mozna ale tak dla
dobrego samopoczucia zobaczyc ciuszki nowe?
Andzia
gość
27-12-2009, 19:19:59

Dla przyjemności możesz wyjść zawsze o ile będziesz miała fizycznie siłę. Weź poprawkę, że może być ślisko albo zakręci Ci się w głowie, Ja około miesiąca miałam problem bo byłam bardzo osłabiona,Operacje miałam zwykle zimą więc najpierw sobie posiadywałam ubrana na balkonie, potem stałam a później pod eskortą męża chodziłam wokół bloku. Tak samodzielnie na dłuższe zakupy /dla przyjemności/ to poszłam po dwóch miesiącach!
Życzę Ci cierpliwości i udanego testowania na co masz siłę
Vika
Wtajemniczona
27-12-2009, 19:31:23

Witam KOCHANE SZYJKI stare i nowe po miesięcznej nieobecności!!!!

Przebrnęłam właśnie przez 3o stron zapisanych podczas mojej nieobecności i nie mogę wyjść z podziwu dla kilku postów "normalnych inaczej". Czytając posty Marty(?), Tomasz(???!!!)...myślałam, że popękają mi implanty!!!! Co to za ludziki i skąd oni się wzięli??? Ale to tyle w tej sprawie - nie rusza się g*** bo bardziej śmierdzi ))

Spineczko, byłam na prewencji ZUS i tak:
- warunki lokalowe - rewelacja
- baza zabiegowa - bardzo dobra (głównie pod Niemców)
- okolica - wiadomo nadmorska - 300 m do morza
- wieczorki, wycieczki - świetna sprawa
- przygotowanie personelu - niestety nie do końca dobre!!!! - przez 2 tyg. miałam gimnastykę indywidualną pogarszającą mój stan!!!ale później za nią podziękowałam...

Koszmarem była jazda do Kołobrzegu - 10 i pół godziny autobusem!!!! Wyszłam z niego jak pokręcona i z powrotem do domu - pociągiem 10 h, bo był opóźniony!!!
Zabiegów miałam 7, a później 6, żarełko baaardzo dobre...

Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ZUS wysłał mnie na rehabilitację zbyt wcześnie i niewiele osób chciało cokolwiek robić z moją szyją!!! Wpisano mi mierną poprawę...

Niestety mielopatia daje o sobie znać, ból i drętwienie nóg, jakieś bóle nocne, lewa noga gdzieś mi czasami ucieka...a do tego coś dzieje się z krążeniem (marmurkowa skóra i mocne przepełnienie żył szyjnych - idę na konsultację chirurgiczną).
Na ostatniej wizycie przed wyjazdem dr Wilk polecił mi zrobić EMG lewej reki (drętwienia, przeczulica) w celu wyjaśnienia czy to od kręgosłupa czy może to cieśń nadgarstka. Stwierdził, że teraz nie będziemy operować mielopatii, jedno musi się wyprostować...

Zosiu, życzę Ci miłego wypoczynku!!!
pozdrawiam serdecznie
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: