Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-12-2009, 11:59:53

Zosiu jeszcze przed swietami dostalam zamowiona na allegro poduszke ortopedyczna szwedzka , bo pan irehabilitant w szpitalu pani stwierdzila ze taka najlepsza. Co do masazu-cieply prysznic sprobuje jeszcze dzis. Srodki p. bolowe bralam przez dwa tygodnie (zaldiar) ale odstwilam gdyz bralam duo jeszcze przed operacja i boje sie o moj zolodek. Jesli chodzi o bol to stopniowo jest na pewno coraz to mniejszy ale to odbyw sie b. powoli. Jest bol szyjny - ciagnie od rany na szyi. A co do mojego operatora to 5 stycznia mam wizyte. Mam pytanko. Jak Wy myjecie glowe i jak ja moge myc - miesiac po operacji, bo do tej pory myla mi corcia w wannie. I co mozna juz robic w domu?
Pozdrawiam.
gość
27-12-2009, 12:06:22

Moze odezwiesz sie Gosienko ze Szczecina?
A tak przy okazji mam dwa szczeniaki - dwu miesieczne owczarki niemieckie do oddania za symboliczna zlotowke. Mieszkam 120 km od Szczecina. A w Szczecinie bede 5 stycznia moge pieska podrzucic.
Pozdrawiam Andzia.
Forumowiczka
27-12-2009, 15:54:29

Gość 2009-12-27 12:59:53 Mam pytanko. Jak Wy myjecie glowe i jak ja moge myc - miesiac po operacji, bo do tej pory myla mi corcia w wannie.

Ja myłam głowę zawsze w kołnierzu campa pod prysznicem. Czułam się bezpiecznie - kręgosłup zabezpieczony, nawet na wypadek poślizgnięcia się.
Myślę, że powinnaś nadal korzystać z pomocy kogoś bliskiego. Miesiąc po operacji to krótko.
I co mozna juz robic w domu?

Jak najmniej Andziu... ale powiedz, co masz na myśli konkretnie? Co chciałabyś już robić?
27-12-2009, 16:28:16

Witajcie Kochane Szyjki
Spoznione,lecz z serca plynace zyczenia sle Wam z zasypanego sniegiem Oslo
Zdrowia
Zdrowia
Zdrowia
Bo jak bedzie zdrowie,to i reszta tez sie znajdzie

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Kasia
gość
27-12-2009, 18:05:50

Mam na mysli male sprzatanie:robienie porzadkow w polkach, pranie(wiem, ze wieszac nie mozna), czy moge wkladac naczynia do zmywarki, czy mozna gotowac obiad?
Pozdrawiam Andzia
Wtajemniczona
27-12-2009, 18:18:38

Andziu, co najmniej 2 miesiące od operacji nie powinnaś robić NIC, oprócz rzeczy wokół siebie mam na myśli czynności związane z higieną osobistą a do mycia głowy używaj jeszcze pomocy bliskich. Bądź tera tylko ozdobą swego domu a resztę pozostaw sobie i innym.Pozdrawiam
ADA
gość
27-12-2009, 18:27:08

Witajcie poświątecznie! Ja po wcześniejszych szaleństwach święta odpoczywałam i obyło się nawet bez tabletek przeciwbólowych.

Jeśli chodzi o mycie głowy to robiłam to samodzielnie dwa dni po zabiegu jeszcze w szpitalu i to przy umywalce! Tylko ładnie się wygiąć w lędżwiówce i nie zginać szyjki. oczywiście była bura od pielęgniarek, bo zamoczyłam opatrunek.Zaraz w domu myłam pod prysznicem na stojąco nie zważając na zmoczenie szwów- potem je wysuszyć spirytusem lub kodanem. Jeśli tylko myłam głowę to schylona w pleckach.

W domu robiłam podstawowe czynności domowe po tygodniu- gotowałam ale nie podnosiłam garnka a ziemniaki "odlewałam" przenosząc je pojedynczo na durszlak! Pranko na niskiej suszarce wieszałam ale miałam wyjęte z pralki. Wszystko w ramach swoich możliwości- tylko nie dźwigać, nie schylać się i nie kręcić raptownie główką, Ja gorzej wydalałam z siebie narkozę i byłam bardzo osłabiona przez prawie miesiąc.
Zobaczymy jak będzie teraz!
Teraz przygotowuję się psychicznie/ a idzie mi to coraz gorzej/ do wizyty 6 stycznia a potem czekanie na telefon z kliniki.
Pozdrawiam Was wszystkich i życzę miłego odpoczynku przed sylwestrem/ będę o północy na plaży/
Vika
gość
27-12-2009, 18:43:38

Napiszcie kiedy mozna wychodziac do miasta
wiem ze dzwigac nam nie mozna ale tak dla
dobrego samopoczucia zobaczyc ciuszki nowe?
Andzia
gość
27-12-2009, 19:19:59

Dla przyjemności możesz wyjść zawsze o ile będziesz miała fizycznie siłę. Weź poprawkę, że może być ślisko albo zakręci Ci się w głowie, Ja około miesiąca miałam problem bo byłam bardzo osłabiona,Operacje miałam zwykle zimą więc najpierw sobie posiadywałam ubrana na balkonie, potem stałam a później pod eskortą męża chodziłam wokół bloku. Tak samodzielnie na dłuższe zakupy /dla przyjemności/ to poszłam po dwóch miesiącach!
Życzę Ci cierpliwości i udanego testowania na co masz siłę
Vika
Wtajemniczona
27-12-2009, 19:31:23

Witam KOCHANE SZYJKI stare i nowe po miesięcznej nieobecności!!!!

Przebrnęłam właśnie przez 3o stron zapisanych podczas mojej nieobecności i nie mogę wyjść z podziwu dla kilku postów "normalnych inaczej". Czytając posty Marty(?), Tomasz(???!!!)...myślałam, że popękają mi implanty!!!! Co to za ludziki i skąd oni się wzięli??? Ale to tyle w tej sprawie - nie rusza się g*** bo bardziej śmierdzi ))

Spineczko, byłam na prewencji ZUS i tak:
- warunki lokalowe - rewelacja
- baza zabiegowa - bardzo dobra (głównie pod Niemców)
- okolica - wiadomo nadmorska - 300 m do morza
- wieczorki, wycieczki - świetna sprawa
- przygotowanie personelu - niestety nie do końca dobre!!!! - przez 2 tyg. miałam gimnastykę indywidualną pogarszającą mój stan!!!ale później za nią podziękowałam...

Koszmarem była jazda do Kołobrzegu - 10 i pół godziny autobusem!!!! Wyszłam z niego jak pokręcona i z powrotem do domu - pociągiem 10 h, bo był opóźniony!!!
Zabiegów miałam 7, a później 6, żarełko baaardzo dobre...

Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ZUS wysłał mnie na rehabilitację zbyt wcześnie i niewiele osób chciało cokolwiek robić z moją szyją!!! Wpisano mi mierną poprawę...

Niestety mielopatia daje o sobie znać, ból i drętwienie nóg, jakieś bóle nocne, lewa noga gdzieś mi czasami ucieka...a do tego coś dzieje się z krążeniem (marmurkowa skóra i mocne przepełnienie żył szyjnych - idę na konsultację chirurgiczną).
Na ostatniej wizycie przed wyjazdem dr Wilk polecił mi zrobić EMG lewej reki (drętwienia, przeczulica) w celu wyjaśnienia czy to od kręgosłupa czy może to cieśń nadgarstka. Stwierdził, że teraz nie będziemy operować mielopatii, jedno musi się wyprostować...

Zosiu, życzę Ci miłego wypoczynku!!!
pozdrawiam serdecznie
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: