Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
26-12-2009, 18:33:11

Andziu, przed operacją neurochirurg uprzedził mnie, że nie wszystkie objawy ustąpią po zabiegu. Wiedziałam, że będę musiała się rehabilitować. Przed operacją odczuwałam głębokie, czasem rwące bóle boku i barku. Teraz bóle są powierzchowne ale ciągle codzienne... a bark ciągle jest częściowo zamrożony (ale nieco mniej niż przed operacją i to mi daje nadzieję) bo przykurczył się mięsień. Wczoraj minęło pół roku od mojej operacji C4/C5.
hamer 2009-12-26 14:57:10
Spineczko ,kafejka internetowa to będzie cel moich spacerów

Tak, spacerować koniecznie trzeba .
Miałam nadzieję ,że Mistrz Ciętej Riposty przetrze szlaki, wyznaczy punkty godne uwagi

I wyznaczył. Irek zawsze pojawia się w odpowiednim czasie...
Za kilka dni będą tu strzelać korki od szampana

A właśnie! Kto z nas w sylwestową noc będzie miał dostęp do internetu? Deklarować się! Może wzniesiemy wirtualny toast???

Dorota, może napisałabyś coś o zabiegach, które miałaś? Jakie i ile? I czy po nich odczuwasz poprawę??? Bardzo mnie to interesuje bo złożyłam wniosek o szpital uzdrowiskowy...
Forumowiczka
26-12-2009, 19:06:58

Irek dzięki
Plan Zakopanego mam też już w jednym palcu .
Czy wystarczy mi w tym układzie czasu na zabiegi

Dorotko pewnie już nadrobiłaś zaległości forumowe .

Z pośród kuracjuszek Renatka pewnie jeszcze w wirze świętowania rodzinnego .Obiecała dołączyć do Klubu Morsów mocząc stopy w Bałtyku.Ciekawe jakie ma wrażenia po swoim SPA .

I tak się trudno rozstać ...
gość
26-12-2009, 19:24:13

Ada wielkie dzieki i również przesyłam gorące pozdrowienia. Ada czy mogę wiedziec gdzie miałas operacje i cos wiecej na jej temat?
Andzia
gość
26-12-2009, 19:33:27

Witaj Zosiu!
Ja z moimi bólami zmagałam się od sierpnia br , bolało mnie: lewa ręka, ramię, łopatka niemogłam ruszać głową. Oczywiście środki przeciwólowe nie pomagały, różne zabiegi też nie. A najgorsze były noce, zamiast spać wyłam z bólu. Byłam u różnych neurologów którzy twierdzili że nic mi nie jest, mimo mojego dokładnego opisu bólu i mojego samopoczucia. Ale wtedy nie miałam rezonansu, dopiero z tym wynikiem trafiłam do wspaniałego człowieka profesora ze Szczecina który pomógł mi. Miałam operacje na Arkońskiej. I 5.01.2010 mam kontrolną wizytę u mojego operatora.
Pozdrawiam Andzia
Forumowiczka
26-12-2009, 20:00:10

Andziu, nie minął jeszcze miesiąc od Twojej operacji, to bardzo krótko. Często jest tak ,że te najbardziej nasilone objawy zwłaszcza neurologiczne ustępują od razu po operacji ale część utrzymuje się nieco dłużej .
Nie ma jednej wyznaczonej granicy.
Co pacjent to inny rytm rekonwalescencji.
Jak napisałam poprzednio-jesli objawy bólowe nie mają tendencji do nasilania , jesli nie dołączają się objawy neurologiczne czekaj spokojnie na kontrolę . Dużo wypoczywaj w optymalnej pozycji -takiej kiedy odczuwasz ulgę , nie rwij się do aktywności domowej -na to przyjdzie pora za miesiąc , dwa .
Czy nie jest tak ,że przy okazji świąt chciałaś udowodnić rodzinie ,że jesteś już w dobrej formie i poszalałaś trochę z pracami domowymi a objawy się nasiliły?
Pozdrawiam
gość
26-12-2009, 20:49:47

Zosiu ja dużo odpoczywam i na swieta wszystko szykowala moja kochana coreczka. Zadaje duzo pytan, prawda? Ale przed operacja mialam bole po lewej stronie a teraz sa to inne bole po prawej i lewej stronie szczegolnie w nocy ciezko mi sie przekrecic na inna strone, w dzien jest nawet znosnie. Nadmienie ze po operacji nie nosilam kolnierza gdyz nie bylo takich zalecen.
Pozdrawiam Andzia
Forumowiczka
26-12-2009, 21:24:11

Andziu, o ile dobrze pamiętam, to na naszym forum jest Gosieńka ze Szczecina. Ona chyba dość długo nosiła kołnierz po operacji... nie pamiętam kto ją operował. Ostatnio rzadko tu zagląda ale może się odezwie?
Ja kołnierz też nosiłam co nie zmienia faktu, że bóle też odczuwam - jak wcześniej napisałam, mimo, że minęło już pół roku od operacji. Ale z tym da się żyć.
Oby nie było gorzej...
Przed operacją również nie spałam z bólu, tak samo jak Ty.
Forumowiczka
26-12-2009, 22:46:32

Andziu, na forum nie ma zbyt dużej ilości pytań .
Temu to forum służy.Każdy z nas miał swoje początki, wątpliwości , obawy .
Mimo ,,stażu '' nadal je miewamy .
Dzielimy się tylko swoimi doświadczeniami , nie jesteśmy ekspertami .
Każdy z nas wyraża tylko subiektywne zdanie choć jak pokazuje praktyka u wielu osób doświadczenia są zbieżne stąd nasze sugestie ,że Twoje objawy sa typowe dla procesu rekonwalescencji..
Sama operacja jest sporą traumą . Zwężona przestrzeń międzytrzonowa obecnie rozszerzona przez implant musi się dostować do nowych warunków razem z aparatem mięsniowo-więzadłowym .
Andziu, na czym śpisz ? To istotne . Rola dobrej poduszki ortopedycznej dającej prawidłowe podparcie jest nieoceniona. Może jeszcze rozluźniajacy ciepły masaż prysznicem na napięte mięśnie barków i okolicy łopatek .
Czy nie miałaś zaleconych środków p. bólowych .
To kompetencje lekarza ale w bólu wytwarza się mechanizm napięcia mięśni a to znów indukuje ból .
Może za wcześnie odstawiłaś leki ?
Jesli jednak masz uzasadnione obawy o nasileniu objawów a Twój niepokój nie pozwala Ci na odprężenie to może skonsultuj się wcześniej choćby w oddziale gdzie byłaś operowana .
Pozdrawiam
Wtajemniczona
27-12-2009, 11:42:20

Droga Zosiu dziękuję za życzenia, pełne ciepła. Ja Tobie życzę aby Nowy Rok był dla Ciebie lepszy od tego ,który minie, był pełen nowych wyzwań , radości i powodów do dumy ze spełniania się na wielu polach ,również na naszym forum.Niech będzie bez bólu i smutku.........
Przygotowujesz się do wyjazdu, życzę Ci abyś spędziła pobyt z Zakopanem z pożytkiem i w radości.Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję,że odezwiesz się na forum
ADA
Wtajemniczona
27-12-2009, 11:45:54

Andziu!!!!!!!
Ja miałam operację w szpitalu na ul.Saszerów w Warszawie, z tego co piszesz jesteś lub miałaś tylko operację w Szczecinie, z twoich okolic jak pisał Spinka jest na forum Gosieńka myślę ,że na pewno pomoże i da wskazówki jak można skorzystać z rehabilitacji w waszej okolicy.
pozdrawiam .ADA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: