Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
26-06-2013, 12:15:01

Czy na rezonansie glowy widac tez kregi szyjne? Ja mam teraz klopot duzy bo nie wyleze na plaskiej powoerzchni zawroty sa wtedy najwieksze.
gość
26-06-2013, 18:17:52

Po co Ci rezonans głowy skoro podejrzewana jest szyja. Promieniowanie jedno a badania różne. Wyjdzie co najwyżej pierwszy lub drugi krąg a szyja ma 7 kręgów i w każdym może być przyczyna Twoich dolegliwości. Jak ja miałam rezonans głowy, kręgosłupa nie było widać w zasadzie.
Przed badaniem trzeba zgłosić lekarzowi piszącemu skierowanie i obsłudze aparatu o Twoich problemach. Są sposoby na takie trudności.
Pozdrawiam
to ja, Ania znana jako amadobo
Początkująca
26-06-2013, 19:15:38

Aniu bo na ten szyjny mi nikt nie chce dac skierowania wlasnie i ewentualnie daja tylko na glowe ..
Wynalazlam DR Chrzanowskiego -neurochirurga . ma bardzo dobre opinie w necie . Czy ktos moze zna tego lekarza?
Zycze dobrej Nocki wszystkim :)
Forumowiczka
26-06-2013, 20:32:10

dr Chrzanowski jest ponoć świetny ale jak ty się do niego dostaniesz? próbowałam się kiedyś rejestrować prywatnie ale czas oczekiwania na wizytę to było kilka miesięcy.....
Asia
Wtajemniczona
26-06-2013, 21:51:19

Amilamija, częściowo wiem co przeżywasz. Ja przed operacją też miałam zawroty głowy. Po ingerencji terapeuty manualnego rozkręciło się to całkowicie. Przez cały tydzień miałam mega zawroty głowy praktycznie cały czas. Chodziłam wówczas w kołnierzu ortopedycznym i trochę się one wyciszyły.2 miesiące po operacji również miałam niezłą karuzelę.
Dziwię się, że neurolog nie chce ci dać skierowania na rezonans kręgosłupa szyjnogo, skoro po twoim RTG czynnościowym jak najbardziej są do tego podstawy.
U mnie na zwykłym RTG było widać jedynie zniesienie fizjologicznej lordozy z kyfotycznym ustawieniem kręgów C4-C6 i jedynie na tej podstawie i po moich objawach dostałam od neurologa skierowanie na rezonans.
Koniecznie skonsultuj się z neurochirurgiem. Najlepiej jakbyś miała już zrobiony rezonans szyjki, ale jeśli ci się nie uda, to nawet idź do niego ze swoim RTG czynnościowym. To też da mu jakiś obraz twojego kręgosłupa. Być może sam da ci skierowanie na rezonans. Jeśli może sobie pozwolić, to najlepiej idź prywatnie, bo państwowo to niestety najczęściej nieźle się trzeba naczekać.
Uważaj teraz z jakimikolwiek ćwiczeniami. Ja bym na twoim miejscu nic nie robiła, póki nie skonsultujesz swojej sytuacji z neurochirurgiem.
Trzymaj się. Nie jesteś sama. Jest nas tu na forum dużo cierpiących szyjek.
Pozdrawiam wszystkich i życzę nocki bez bólu i zawrotów.
p.s.
Ja obecnie borykam się z prawym barkiem, który nieźle daje mi popalić , a z którym przed operacją nie miałam żadnych problemów. Przy schylaniu szyjki drętwieją mi 2 ostatnie palce prawej ręki i "idzie prąd" wzdłuż całej ręki. U mnie chyba zawsze musi się coś przypałętać.
Nic to "wesołe jest życie...."
Forumowiczka
27-06-2013, 08:59:26

Kamila , napisz do mnie na priv zocha_59@o2.pl
Podam Ci kontakt do Szyjki z Krakowa, która proponuje pomoc. Pozdrawiam Z.
gość
27-06-2013, 12:21:35

Kamilko, a może ortopeda? Jego nie będzie obchodziła głowa tylko szyja
to ja, Ania znana jako amadobo
Forumowicz
27-06-2013, 13:16:33

Cześć PERYSKOPKI.Pozdrawiam ze slonecznej wyspy.Anadobo masz racje u mnie tez zadziałał własnie ortopeda i dał szybko skierowanie na RM.Cwiczenia to dobre po konsultacji z neurologiem lub neurochirurgiem.Z doświadczenia weteranów/nie z wietnamu/ to trzeba uwazać z cwiczeniami i to bardzo...pozdrawiam piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
27-06-2013, 15:36:02

Dziekuje wszystkim:)
Ja od wczoraj znow na stale w kolnierzu... Mam isc na cwiczenia od 16 lipca i teraz jestem w kropce szczerze powiem bo sie wystraszylam.
Asiu nie wiedzialam ze do Chrzanowskiego takie terminy
Ja juz u kresu sil....
Mam wrazenie ze dojde do takiego etapu ze juz nic mi nie pomoze a ja juz nie bede wstanie sie podniesc ...
Początkująca
27-06-2013, 15:38:07

Jejku, jejku, jejku, właśnie zadzwoniła pani od neurochirurga, bo zwolniło się miejsce (miałąm mieć wizytę za tydzień) i mam wizytę już jutro, w związku z czym ogarnęła mnie totalna PANIKA!. Nie zdążyłam się przygotować, miałam sobie przygotować pytania na kartce i nie zdążyłam, nie wiem o co powinnam pytać, jest tego tyle, a tu pustka w głowie. Macie może jakieś rady kochani, co ważne, co mniej ważne jeśli chodzi o pierwszą wizytę? Gdzie są moje okulary, boszzz ...
Kamilko mi też się wydaje, że ortopeda najszybciej bedzie skłonny zainteresować się szyją i skierować na MRI lub TK. Jeśli jednak zależy Ci na tym, żeby ten rezonans zrobić w ramach NFZ-tu to dobrze by było, żeby ortopeda też przyjął Cię w ramach NFZ-tu, to taka uwaga po moich ostatnich doświadczeniach.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: