o kurcze.... Aga - osłabienie mięśni?
Nie da się ukryć, że u niektórych z nas cały układ kręgosłup - nerwy-mięśnie-powięzie przestawia się po operacji bardziej niż u pozostałych. Mnie tez się przestawiło, ale na szczęście nie wydaje mi się, żebym miała osłabione mięśnie.
Tak sobie myślę i myślę co by ci poradzić..... a robiłaś już u ortopedy USG stawu barkowego? W kierunku ścieśni barkowej?
Dobry terapeuta potrafi tez zdiagnozować, czy któryś nerw jest uciskany (bo jak masz osłabione mięśnie, to chyba masz jakiś ucisk gdzieś na nerwie?) - robi różne trakcje i sprawdza, czy czujesz wtedy ból. Nerw uciskany nie znosi, gdy się go próbuje rozciągać.
Ja zanim poszłam na ćwiczenia pilates miałam robione prawie półtorej godziny badania przez terapeutę, czy gdzieś nie mam przeciwwskazań. Szukał mi nawet po powięziach obok żołądka. Miałam tez cos nie tak w okolicy, którą nazwał pierwszym żebrem, ale co tam było - tego już nie wiem. W każdym razie nie znaleźli mi aktywnych ucisków ani w lędźwiowym, ani w szyjnym (to znaczy pewnie mam
przepukliny ale bez aktywnego ucisku na nerwy). Za to pewnie mam zaburzone przepływy limfy lub krwi w tych chorych okolicach (nie wiem czy przez zrosty, czy z przepukliny, czy z innego powodu), więc jak przy zmianach pogody organizm sie przestraja, to ja to czuję.
Dziś ręce już lepiej. Lędźwiowy jeszcze nie całkiem wrócił do normy.
Chyba idą naprawdę duże upały na południe Polski.
Asia