Witajcie
Podczytuję Wasz watek od niedawna, nie odzywałam się jednak, bo ja zielona w tym temacie, ale przyszedł czas by się ujawnić
Od pewnego czasu pobolewała mnie czasami szyja, później coraz częściej, ale miesiąc temu zdrętwiała mi nagle lewa ręka, a dokladnie dloń i tak do dziś zostało. To znaczy mam czucie, ruszam nią, ale wszystkie palce oprócz kciuka są takie jakby były zmarźnięte, jakby biegały w nich mrówki, nie wiem jak to opisać :).
Rodzinny dał mi leki przeciwbólowe/przeciwzapalne i zwiotczające, miało przejść, ale jak się pewnie domyślacie nie przeszło. Zrobiłam RTG kręgoslupa szyjnego zwykłe i czynnościowe i z wynikami udałam się do ortopedy.
Ortopeda wiele mi nie pomógł, kazał leki po 2 tygodniach brania odstawić, stwierdzając, że jak do tej pory nie pomogły to i nie pomoga, nie ma sensu ich brać. Zresztą po tych lekach czułam się fatalnie. Powiedział, że zwyrodnienia
kręgosłupa szyjnego są dość zaawanasowane, polecił zrobić rezonans i zapisać do neurochirurga.
Zrobiłam więc rezonans i bardzo prosiłabym o pomoc w jego interpretacji, oraz o info., czy zmiany tam opisane i objawy jakie posiadam kwalifikują mnie do operacji, czy jest może jakaś inna metoda, która może pomóc.
Szczerze mówiąc to jestem trochę przerażona. Nie bardzo wiem też do którego neurochirurga najlepiej byłoby w Warszawie się zapisać.
Będę wdzięczna za pomoc.
Oro wynik:
Zniesienie
lordozy odcinka szyjnego kręgosłupa w pozycji leżącej z wytworzeniem niewielkiej spoczynkowej kofozy – szczyt C5-C6. Niewielkie lewoboczne skrzywienie bez cech spoczynkowej niestabilności.
Wielopoziomowe niewielkie zwyrodnieniowe zniekształcenie trzonów od C4 do C6.
Znaczne zmiany zwyrodnieniowe krążka m-k C5-C6 wyrażone jego obniżeniem i dehydratacją z osteofitozą na tylko-bocznych krawędziach przyległych trzonów, wczesne krązka m-k C4-C5.
Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe w stawach m-k segmentów górnych.
Na wys. C2-C3 drobne zaostrzena ma tylko-bocznych lewych krawędziach trzonów, bez ucisku na korzenie nerwowe.
Na Wys. C4-C5 szerokopodstawna tylna środkowa przepuklina krążka m-k nieco zlateralizowana na lewo, przemieszczona o 3 mm poniżej poziomu krążka modelująca worek oponowy i brzuszne korzenie nerwowe C5 z przewagą po lewej.
Na wys. C5-C6 szerokopodstawna tylna środkowo-boczna lewa wypukilna krązka m-k dptykająca do rdzenia, uciskająca na lewy brzuszny korzeń C6 w mniejszym stopniu nna prawy brzuszny korzeń C6. Poboczne uwypuklenia krążka m-k i osteofity trzonów zwężają otwory m-k i uciskają na dalsze odcinki korzeni C7 obustronnie. Przednie uwypuklenie krązka m-k. Niewielka przciążeniowa przebudowa tłuszczowa szpiku przylegających trzonów.
Rdzeń w odcinku szyjnym bez zmian ogniskowych, bez obrzęku.
Struktury pogranicza czaszkowo-szyjnego w normie.
Tkanki miękkie przykręgosłupowe w normie.
Torbiele w prawym płacie tarczycy.