Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
30-10-2012, 10:21:22

Perpetuum
Gdzie byłaś operowana jeśli wolno zapytać?
Początkująca
30-10-2012, 10:25:15

Byłam operowana w Tarnowie w Szpitalu Św. Łukasza. Moim opermistrzem był ordynator doc. Maciejczak. Mieszkam w Wałbrzychu stąd ta odległość 420 km
Taki, co lubi wcześnie wstawać - ranny ptaszek w głowę
Początkująca
30-10-2012, 10:29:50

as_kregoslup
na RTG czynnościowym niby wyszła stabilność. Nie wiem na co mam się zdecydować, tak jak mówicie nie mi podejmować decyzję ale decyzję gdzie chce być operowana jednak muszę podjąć. Mmam termin w Poananiu u tu istnieje możliwość włożenia dysków ruchomych, ale słyszałam dużo kiepskich opinii na temat tego szpitala. Potem Bydgoszcz ale na pewno stały implant, bo ruchome są zbyt drogie (tak mi powiedziano) i jeszcze Warszawa, tam mam zanjomego lekarza, ale powiedział podobnie jak lekarz z Bydgoszczy. Możecie coś więcej powiedzieć, gdzie byliście operowani? Pozdrawiam wszystkich
Początkująca
30-10-2012, 10:58:14

Jeżeli powiedzieli Ci w Bydgoszczy, że ruchome są za drogie mogłaś im odpowiedzieć sloganem reklamowym : Jestem tego warta!
Nie rozumiem tego, że za drogie. to znaczy, że nie ważne są wskazania medyczne tylko cena?? Nie wiem ile kosztują implanty i jaka jest różnica cenowa pomiędzy nimi bo miałam zabieg w ramach ubezpieczenia, ale podejście lekarzy, które opisujesz jest co najmniej dziwne. Tak jak pisałam powyżej zastosowanie określonej metody powinno być podyktowane dobrem pacjenta i wskazaniami medycznymi. W tym samym czasie co ja na oddziale leżała pacjentka, która koniecznie chciała mieć zainstalowane implanty typu cage ( czyli niby te tańsze), ale ordynator się nie zgodził bo uznał, że dla niej lepszym rozwiązaniem będą implanty ruchome ( czyli niby te droższe), pacjentka była wręcz oburzona, ale lekarz nie ustąpił. Te implanty są na tyle różne, że wydaje mi się, iż nie pacjent powinien wybierać ich rodzaj, ale ktoś kto ma do tego kompetencje, w tym przypadku neurochirurg. Co innego gdyby chodziło o taki detal jak na przykład kolor, co i tak jest bez znaczenia bo nosi się to wewnątrz siebie, ale dobór typu implantu kategorycznie należy do fachowca i to on powinien zadecydować, a nie pytać pacjenta co pan/pani woli. Bo cóż my pacjenci możemy rzetelnego wiedzieć o danym implancie? Tylko tyle co nam ktoś powie albo co wyczytamy u wujcia Google. Profesjonalną wiedzę posiada tylko fachowiec.
gość
30-10-2012, 11:01:26

http://www.implantykregoslupa.pl/pdf/bagueraL.pdf
to jest proteza ruchoma kórą ja mam...mam 34 lata, 3 m-ce PO operacji, rehabilitację zaczęłam w 7 dniu po operacji właśnie po to by się "ruszała". Od 2 neuro z innych miast i i 3 różnych fizjoterapeutów usłyszałam, że to najlepsze rozwiązanie. Po 5 tyg. gdy zobaczyłm na zdjęciach jak ładnie się "rusza" to miałam głęboki szacunek do operatora i postępu medycyny. Po operacji ból gardła 1 dzień, potem tylko rzy przełykaniu np. kanapek, ok 5 dni. Nigdy nie nosiłam kołnierza!!! Nikt na odziale nie nosił ani "sztywni" ani ja operacja Toruń.
Magda wpisz w naszą wyszukiwarkę na forum dyski dynamiczne
pozdrawiam.
Początkująca
30-10-2012, 12:15:34

perpetuum
Te implanty są na tyle różne, że wydaje mi się, iż nie pacjent powinien wybierać ich rodzaj, ale ktoś kto ma do tego kompetencje, w tym przypadku neurochirurg. Co innego gdyby chodziło o taki detal jak na przykład kolor, co i tak jest bez znaczenia bo nosi się to wewnątrz siebie, ale dobór typu implantu kategorycznie należy do fachowca i to on powinien zadecydować, a nie pytać pacjenta co pan/pani woli. Bo cóż my pacjenci możemy rzetelnego wiedzieć o danym implancie? Tylko tyle co nam ktoś powie albo co wyczytamy u wujcia Google. Profesjonalną wiedzę posiada tylko fachowiec.
Oczywiście. Z tym, że do pacjenta należy wybór lekarza. Nie jest to wybór łatwy, jeśli lekarze mają diametralnie różne opinie. Stąd pacjent pragnie mimo wszystko jak najwięcej rzetelnie wiedzieć o tym co ma w szyi. Wiedza zasadniczo nie szkodzi. Pozdrawiam serdecznie.
Magda
Początkująca
30-10-2012, 13:16:09

Magdo, zgadzam się z Tobą w 100%. Pacjent musi wybrać lekarza. Według mnie najważniejsze jest, aby wybrał lekarza do którego ma zaufanie i trzymał się konsekwentnie swojego wyboru. Nie jest to na pewno łatwy wybór i wymaga wielkiego namysłu. Dla mnie była to jedna z ważniejszych decyzji w życiu, ale podjęłam ją i do końca trzymałam się jej konsekwentnie. Zaufałam mojemu lekarzowi i jego profesjonalizmowi. Przed nim konsultowało mnie kilku specjalistów i każdy mówił mniej więcej to samo, ale wybór padł na tego konkretnego i jemu postanowiłam powierzyć swój kręgosłup. Co o tym zaważyło? z pewnością maczała w tym palce moja intuicja, ale też opinia lekarza ( nie mówię tu tylko o opiniach z netu) oraz to, w jaki sposób przedstawił mi obraz mojej choroby i to, co należy zrobić aby poprawić komfort mojego życia, bo dyskopatia mimo,iż jest bolesna nie jest chorobą śmiertelną. Jak do tej pory nie żałuję mojego wyboru. W Polsce jest wielu świetnych neurochirurgów trzeba tylko trafić na tego, któremu się zaufa, oddać mu się pod opiekę i prosić Bozię żeby miała pod opieką jego sprawne ręce i myśląca głowę
Forumowicz
30-10-2012, 14:09:48

Witam szyjki ladowe bolesne.U mnie bez większych zmian.A ktoś tu pisze ze jest wpisany na liste pilnych , to tak jak ja tez jestem i to na pozycji 2. Idac dalej lekarzy jest powiedzmy 8-10,i kazdu ma 2-4 to latwo policzyć szanse,poza tym moja ostatnia rozmowa była malo optymistyczna coś o jakimś leczeniu zachowawczym.kiedy podalem leki które biore to troche lepiej chyba,bo jutro mam dzwonić i poznac termin operacji.Dzisiaj kolejny kolega chciał dac mi namiar na rewelacyjnego kręglarza.Jak wiele szyjek z fotum,terz słyszałem że te ruchome o ile sie nadajemy to najlepszy wybór.pozdrawiam piotr.
gość
30-10-2012, 15:30:55

Dzięki Perpetuum za informacje.Wiadomo,że człowiek się denerwuje przed taką operacją i chce wiedzieć jak najwięcej,ale jak przyjdzie czas to i tak usypiają i nie ma już wyjścia...Mam nadzieję,że wszystko będzie ok.Bo jak już wiecie ja jestem już po dwóch operacjach L i jeszcze mnie raz chcą operować tylko w późniejszym terminie i jestem trochę zrażona bo myślałam ,że raz operacja i będe jak nowo-narodzona,a tu następne krojenie i nie widać końca i samopoczucie też nie najlepsze. Jak długo się leży po szyjce w szpitalu?
gość
30-10-2012, 15:40:59

Witam.
Sami chorzy gdzie ja trafiłem, o kręgosłupach piszą, bóle doskwierają, na operację czekają itp.
Spotkanie w Kraku się odbyło, nie wielu się zjawiło, mieli za daleko, niech piją kwaśne mlekoPrzybyły dwa Asiory.
Zosiu, fryzura wytrzymała mimo paskudnej aury do dnia dzisiejszego, mam fryzjerkę z polotem, kupiłem kilka lat temu za 100 zł.
Wesele,tańce były, musiałem się rozluźnić, i parkiet był mój. Ale dawne czasy wspominam z nostalgią, chyba było lepiej. Albo pamięć już nie ta.
Bogna, to już jesteś po odnowie, czas na odnowienie
Trzymajcie się ludziska, chorobą się nie dajcie, słuchajcie samych siebie, a będziecie w siódmym niebie.
=========================
Kiedy ludzie wyjdą z gówna, wtedy wszystko się wyrówna.
=========================
miłego, irek
krak62

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: