Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
28-10-2012, 21:18:58

Małgosiu sytuacja zdarzająca się po usztywnieniu 1 poziomu kiedy na sąsiednich z powodu przeciążenia postępują zmiany dyskopatyczne.
Teoretycznie wypukliny nie są najwyższym stopniem zaawnasowania jednak neurochirurg może dokonać odmiennej interpretacji niż opisujący radiolog zważywszy na rozległość odczuwanych przez Ciebie objawów.
Loginowiec na jedym poziomie masz ucisk na rdzeń. Przez 5 miesięcy obraz zaawansowania mógł się zmienić.
W kwestii odpowiedniej/bezpiecznej metody leczenia pozwól wypowiedzieć się neurochirurgowi i fizjoterapeucie zajmującemu się dyskopatią.
Nikt z nas nie da Ci odpowiedzi wprost bo tu sami amatorzy z różnymi doświadczeniami operacyjno-rehabilitacyjnymi. Chyba,że pojawi się Marcin fizjoterapeuta ale ostateczna decyzja i tak zawsze po osobistej konsultacji. Z.
Początkująca
28-10-2012, 22:07:11

witam wszystkich
Zosiu skarbnico wiedzy szyjkowej, nie wiem co to za zabieg ten tlen, bo na razie chodziłam po wszystkich poradniach rehabilitacyjnych i miejsce na maj czerwiec 2013r.Czytam wasze forum (od 999-1121) jutro dalszy ciąg i może nalepiej jak zacznę od neurochirurga, mam już namiar i zobaczymy co powie.
Początkująca
28-10-2012, 22:11:20

bognaj
czy Twój sklepik jeszcze działa?!
pozdrawiam G
Początkująca
28-10-2012, 22:52:19

a gdyby tak znależc miejsce i skryc się na jakiś czas,
nie bac się nigdy wiecej, by nic nie martwiło nas,
wyrzucic z serca troski, poznac radości smak,
snuc pozytywne wnioski, poczuc problemów brak,
miec uśmiechniętą buzię,spokojny serca rytm,
życ na tak zwanym luzie, nie martwic się o byt,
nie walczyc z problemami, marzyc i spełniac sny,
zostawic zło za nami, tego chę życzyc Wam,
jeśli to miejsce znajdę, przysiądę na chwilę tam,
zaznaczę wyrażnie drogę. to miejsce potrzebne jest nam
Forumowicz
28-10-2012, 23:16:07

Czesc,bolesnym spac nie moge chyba tabletka do bani.W sprwie longinowca to mam przepukliny miedzy c5 ,a c6 i c6 ,a c7.jedna 5mm ,a druga 4mm i uciskaja znacznie worek oponowy i korzenie nerwów rdzeniowych po stronie prawej.Umiarkowane zwerzenie krazkow mk.Wymiar kanału kregowego wynosi 10mm i 9 mm.Co do bólu to ucisk kregoslupa,a miedzy kregoslupema, łopatka jakby ktos wbijal ci gwóżdż i do tego dretwienie prawej reki dłoni oraz 2 palce,.Reka rwie przy zmiane pogody.Piszesz cze coś można z tym zrobić.Mój neurochirurg powiedział ze mozna tak walczyc zbólem ale przyczyna zostaje i tylko ingerencja operacyjna.Co do kreglazy zalecil ostroznosć, bo przy przepuklinie niewskazane.Co do bolu to ortopeda i lekarz 1-ego kontaktu pomogli zmniejszyć ból zastrzykami i tabletkami.Po prawie 30 dniach moge sie polożyć w poziomie i spać wiecej niż jedna godzina.Pozdrawiam piotr
gość
29-10-2012, 17:56:10

Witam wszystkich.Ja dziś wróciłam od neurochirurga i ....załamanie.Operacja za 2 tygodnie w trybie pilnym ze względu na meliopatie,ucisk na rdzeń i zwężenie 4 dysków. Będe mieć wstawiany implant typu cage i mam pytanie czy ktoś z was ma taki implant? Proszę o odpowiedż
Forumowiczka
29-10-2012, 18:50:50

Marta implanty cage posiada większość z nas. Jest to rodzaj plastikowej klateczki wstawianej pomiędzy dwa trzony po usunięciu dysku. Są w niej metalowe znaczniki widoczne w rtg i mri.
Wrzucam link z modelami
http://www.alibaba.com/showroom/peek-cage.html
Te z dopiskiem cervical są szyjne.
Są to stabilizacje sztywne. Jeżeli niepokoi Cię jak się sprawują i czy uprzykrzają życie to bądź spokojna. Jestem posiadaczką 3 C4-5-6-7
Skręt głowy na boki coś ok.45 stopni, w prawo nawet chyba trochę więcej. Zupełnie wystarczająco w normalnym życiu i rozglądaniu się na boki. W początkowym okresie wspomagałam się obrotami tułowia i niepostrzeżenie już nie musiałam tego robić.
Sięgam brodą do klatki piersiowej w pełnym zakresie. Gorzej z odchylaniem głowy do tyłu. Jestem w stanie to zrobić ale jak przeholuję np. długie oglądanie i sięganie z wysokich półek w supermarketach odbija się na samopoczuciu. Ale ta pozycja i tak jest niewskazana przy dyskopatii.
Marta im szybciej operacja tym szybciej zaczniesz wracać do zdrowia. Głowa do góry, będziemy kciuczyć żebyś się zbytnio nie stresowała przed bo po będzie już tylko lepiej-no może jeszcze z małymi pagórkami.
Gdybyś miała wątpliwości pytaj.
Pozdrawiam Zosia
Forumowiczka
29-10-2012, 18:54:58

http://www.roneurosurgery.eu/atdoc/5CEPopescu1year.pdf
tu cage solis
gość
29-10-2012, 19:25:48

Witam w ten piękny zimowy jesienny wieczór
Fajnie w Krojantach ale wszystko co dobre się kończy. W środę wracam do domu. Dobrze, że prognoza pogody przewiduje ocieplenie....w pantofelkach i płaszczyku na tle śniegu...co robić, czasem i tak trzeba.
Pobyt zaliczam do bardzo udanych. Lżejsza o kilka kilogramów i młodsza fizycznie o parę lat:).
Zalecenia do domu to kontynuacja ćwiczeń i zakaz dźwigania ponad 2.5 kg...jakie to proste zalecić - trudniej wykonać.
Zosiu ja nie mam implantów cage moje są jakieś klinowe z amortyzacją śmigam na prawo i lewo oraz góra i dół bez problemów. Będę u swojego operatora na wizycie kontrolnej to wypytam co to za sprzęt wmontował.
Janusz co z Tobą? Martwi mnie Twoje milczenie...
Czy po tym locie bez otwartego spadochronu masz się dobrze czy coś ukrywasz? Melduj natychmiast proszę.
Surja - sklepik działa i zwiększył ofertę o doskonały przepis na poprawę ducha i ogólne wzmocnienie w walce z indolencją NFZu oraz lenistwem niektórych pseudo fachowców, którym się wydaje, że są doskonałymi lekarzami. Jakie szczęście mają ci, którzy trafią na lekarza człowieka i tego Wam kochane Szyjki życzę w drodze, jakże trudnej drodze w walce o poprawę Waszego zdrowia.
Pozdrawiam cieplutko
Bogna
Początkująca
29-10-2012, 20:48:40

Witam serdecznie. Czekam na operację kręgów szyjnych c3 c4 i c5 c6 byłam w Poznaniu na wizycie u dr Jankowskiego, który powiedział, ze zoperuje
i zrobi wszystko żeby wstawić dyski ruchome jeśli tylko będzie taka możliwość. Byłam też w Bydgoszczy i tam mi powiedziano, ze nie ma sensu wstawiać dysków ruchomych jeśli jestem osobą dość aktywna. Proszę pomóżcie, bo nie wiem jaką mam wybrać możliwość.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: