Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
03-09-2011, 15:27:22

MRI pooperacyjne nie jest standardowym badaniem wykonywanym u wszystkich pacjentów poddanych operacji kręgosłupa. O dobrym efekcie pooperacyjnym świadczy poprawa samopoczucia i ustąpienie objawów neurologicznych.
Logicznie rzecz ujmując przy utrzymywaniu się złego samopoczucia zwracasz się o pomoc do operującego neurochiurga bo to on jest kompetentny w ocenie stanu zdrowia. Neurochiurdzy niekiedy wykonują operacje w ramach oddziału chirurgii bądź ortopedii i specjaliści z tej dziedziny nie mają podstaw do oceny neurochirugicznej i wystawiania skierowań.
Trochę roszczeniowo zadane pytanie. Pacjent zgłasza się z istniejącym problemem do neurochirurga a ten decyduje o konieczności bądź nie wykonania MRI.
Jeśli przedoperacyjnie byłeś prowadzony przez neurologa bądź ortopedę można u tych specjalistów zasięgnąć porady i uzyskać skierowanie.
gość
04-09-2011, 14:44:04

To nie o mnie chodzi, a o Ewę z Białegostoku, która jest na leczeniu uzdrowiskowym i nie ma w tej chwili dostępu do internetu, poprosiła mnie o pośrednictwo.
Nie miało zabrzmieć roszczeniowo. Ewa przebywa tam juz dwa tygodnie i ma wątpliwości w kwestii rehabilitacji, potwierdzone w rozmowie nieoficjalnej z pewnym lekarzem z oddziału na którym przebywa.
Kontakt z operatorem jest teraz praktycznie niemożliwy, ponieważ z jakichś względów ustała współpraca między nim a tym szpitalem a Ewa nie jest zadowolona z lekarzy ją prowadzących, czuje się zbywana a jej samopoczucie nie jest najlepsze.
Może nie mam racji ale widzę to na zasadzie "X operował to niech się zajmuje swoimi pacjentami" itp.
Dodam, że to są trzy różne miasta: szpital, miejsce zamieszkania Ewy i stałe miejsce pracy operatora.
Ale najlepiej będzie chyba jeśli Ewa odezwie się do Ciebie osobiście, bo o ile wiem już rozmawiałyście. Zaproponuję jej to, o ile nie masz nic przeciwko.
Włodek
gość
04-09-2011, 15:08:40

witajcie Szyjki,
we wtorek miałam operację a w sobotę do domu. Wymieniono mi 2 dyski. Mam tylko jedno nacięcie bezszwowe na szyji za kilka dni zdejmę opatrunek zobaczę jak to wygląda. Czuję się w miarę dobrze, pobolewa mi szyja i kark, czasami promieniuje do ręki i nogi ciepło, chodzę w kołnierzu, śpię bez ale na poduszce ortopedycznej. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wsparcie przed operacją to bardzo pomaga.
Ania z Olsztyna
Forumowiczka
04-09-2011, 18:24:55

Włodku,rozmawiałam już wczoraj z Ewą i troszkę ukierunkowałam w miarę mojej wiedzy. Mam nadzieję że postępując metodycznie uda Jej się uzyskać oczekiwaną pomoc. Pozdrawiam Zosia
gość
05-09-2011, 11:35:39

Zosieńko...
Uściski najcieplejsze przesyłam:)***

Halina z mielopatią...
gość
05-09-2011, 11:40:19

Aniu z Olsztyna....

Teraz tylko cierpliwości....Będzie dobrze!

Halina z mielopatią...

pozdrawiam Wszystkie Drogie Szyjki....
miłego dnia...

Halina z mielopatią...
Forumowiczka
05-09-2011, 17:34:01

Halinko, dziękuję.Mam nadzieję,że mimo Twoich zawirowań zyciowo zdrowotnych nie upadasz na duchu.
Dla mnie teraz bardziej uciążliwym problemem są kolana. Z szyją właściwie poza (jak porozrabiam) epizodami jest ok. więc i moich wypowiedzi mniej. Wpadam do NAS ,,towarzysko'' bo rozstać się trudno
Pozdrawiam Z.
Forumowiczka
07-09-2011, 10:30:44

Właśnie! Towarzysko mamy zaległości

Proponuję więc kolejne spotkanie w Warszawie, 8 października, sobota.

Kto chętny?
Spinka
gość
09-09-2011, 07:56:32

Witajcie Szyjki,
dla mnie na spotkanie na tarasach w Warszawie to jeszcze za szybko, ale może za pare miesięcy... Jestem 10 dobę po operacji, mam wstawione 2 implanty międzytrzonowe solis na c5-c6 i c6-c7. Mam nosic kołnierz miękki z grubej gąbki, w nocy spać bez, na poduszce ortopedycznej. Nie boirę żadnych leków przeciwbólowych. Dretwienie ręki przeszło ale nadal boli mocno szyja i kark a teraz dodatkowo mięśnie miedzy łopatkami. Boli przy poruszaniu się i podczas snu przy zmianie ułozenia. Ból do wytrzymania ale b. dokuczjący. Nie wiem czy ma nadal bolec? Kiedy mieliście po operacji pierwsze zabiegi rehabilitacyjne? Mam dopiero na konsultacje za 3 tygodznie i wtedy lekarz wypisze mi zabiegi. Proszę o te informacje tych, którzy to przeszli.
Pozdrawiam
Ania z Olsztyna
gość
09-09-2011, 09:44:32

Aniu..
.u mnie bylo bardzo podobnie po operacji jak u Ciebie!!!Ból utrzymywał się dosyć długo...i jeszcze do tej pory tak jest..Też mam 2 implanty i do tego stabilizator...Rehabilitację dopiero miałam po 6 -miesiącach..Ale ze mną to jest jeszcze inna sprawa...
2 dyski następne do operacji...no i mam tą cholerę! mielopatię szyjną...:((

Spinko...mam wielką ochotę jechać do W-wy!!!!!
3oo km bym miała do pokonania....
Ale ochota na spotkanie z Wami....Może?...wybiorę się...
Jeszcze trochę czasu - pomyślę....:)))

Dnia bez bólu!!!...Moi Drodzy!

Halina z mielopatią...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: