Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
03-09-2011, 15:27:22

MRI pooperacyjne nie jest standardowym badaniem wykonywanym u wszystkich pacjentów poddanych operacji kręgosłupa. O dobrym efekcie pooperacyjnym świadczy poprawa samopoczucia i ustąpienie objawów neurologicznych.
Logicznie rzecz ujmując przy utrzymywaniu się złego samopoczucia zwracasz się o pomoc do operującego neurochiurga bo to on jest kompetentny w ocenie stanu zdrowia. Neurochiurdzy niekiedy wykonują operacje w ramach oddziału chirurgii bądź ortopedii i specjaliści z tej dziedziny nie mają podstaw do oceny neurochirugicznej i wystawiania skierowań.
Trochę roszczeniowo zadane pytanie. Pacjent zgłasza się z istniejącym problemem do neurochirurga a ten decyduje o konieczności bądź nie wykonania MRI.
Jeśli przedoperacyjnie byłeś prowadzony przez neurologa bądź ortopedę można u tych specjalistów zasięgnąć porady i uzyskać skierowanie.
gość
04-09-2011, 14:44:04

To nie o mnie chodzi, a o Ewę z Białegostoku, która jest na leczeniu uzdrowiskowym i nie ma w tej chwili dostępu do internetu, poprosiła mnie o pośrednictwo.
Nie miało zabrzmieć roszczeniowo. Ewa przebywa tam juz dwa tygodnie i ma wątpliwości w kwestii rehabilitacji, potwierdzone w rozmowie nieoficjalnej z pewnym lekarzem z oddziału na którym przebywa.
Kontakt z operatorem jest teraz praktycznie niemożliwy, ponieważ z jakichś względów ustała współpraca między nim a tym szpitalem a Ewa nie jest zadowolona z lekarzy ją prowadzących, czuje się zbywana a jej samopoczucie nie jest najlepsze.
Może nie mam racji ale widzę to na zasadzie "X operował to niech się zajmuje swoimi pacjentami" itp.
Dodam, że to są trzy różne miasta: szpital, miejsce zamieszkania Ewy i stałe miejsce pracy operatora.
Ale najlepiej będzie chyba jeśli Ewa odezwie się do Ciebie osobiście, bo o ile wiem już rozmawiałyście. Zaproponuję jej to, o ile nie masz nic przeciwko.
Włodek
gość
04-09-2011, 15:08:40

witajcie Szyjki,
we wtorek miałam operację a w sobotę do domu. Wymieniono mi 2 dyski. Mam tylko jedno nacięcie bezszwowe na szyji za kilka dni zdejmę opatrunek zobaczę jak to wygląda. Czuję się w miarę dobrze, pobolewa mi szyja i kark, czasami promieniuje do ręki i nogi ciepło, chodzę w kołnierzu, śpię bez ale na poduszce ortopedycznej. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wsparcie przed operacją to bardzo pomaga.
Ania z Olsztyna
Forumowiczka
04-09-2011, 18:24:55

Włodku,rozmawiałam już wczoraj z Ewą i troszkę ukierunkowałam w miarę mojej wiedzy. Mam nadzieję że postępując metodycznie uda Jej się uzyskać oczekiwaną pomoc. Pozdrawiam Zosia
gość
05-09-2011, 11:35:39

Zosieńko...
Uściski najcieplejsze przesyłam:)***

Halina z mielopatią...
gość
05-09-2011, 11:40:19

Aniu z Olsztyna....

Teraz tylko cierpliwości....Będzie dobrze!

Halina z mielopatią...

pozdrawiam Wszystkie Drogie Szyjki....
miłego dnia...

Halina z mielopatią...
Forumowiczka
05-09-2011, 17:34:01

Halinko, dziękuję.Mam nadzieję,że mimo Twoich zawirowań zyciowo zdrowotnych nie upadasz na duchu.
Dla mnie teraz bardziej uciążliwym problemem są kolana. Z szyją właściwie poza (jak porozrabiam) epizodami jest ok. więc i moich wypowiedzi mniej. Wpadam do NAS ,,towarzysko'' bo rozstać się trudno
Pozdrawiam Z.
Forumowiczka
07-09-2011, 10:30:44

Właśnie! Towarzysko mamy zaległości

Proponuję więc kolejne spotkanie w Warszawie, 8 października, sobota.

Kto chętny?
Spinka
gość
09-09-2011, 07:56:32

Witajcie Szyjki,
dla mnie na spotkanie na tarasach w Warszawie to jeszcze za szybko, ale może za pare miesięcy... Jestem 10 dobę po operacji, mam wstawione 2 implanty międzytrzonowe solis na c5-c6 i c6-c7. Mam nosic kołnierz miękki z grubej gąbki, w nocy spać bez, na poduszce ortopedycznej. Nie boirę żadnych leków przeciwbólowych. Dretwienie ręki przeszło ale nadal boli mocno szyja i kark a teraz dodatkowo mięśnie miedzy łopatkami. Boli przy poruszaniu się i podczas snu przy zmianie ułozenia. Ból do wytrzymania ale b. dokuczjący. Nie wiem czy ma nadal bolec? Kiedy mieliście po operacji pierwsze zabiegi rehabilitacyjne? Mam dopiero na konsultacje za 3 tygodznie i wtedy lekarz wypisze mi zabiegi. Proszę o te informacje tych, którzy to przeszli.
Pozdrawiam
Ania z Olsztyna
gość
09-09-2011, 09:44:32

Aniu..
.u mnie bylo bardzo podobnie po operacji jak u Ciebie!!!Ból utrzymywał się dosyć długo...i jeszcze do tej pory tak jest..Też mam 2 implanty i do tego stabilizator...Rehabilitację dopiero miałam po 6 -miesiącach..Ale ze mną to jest jeszcze inna sprawa...
2 dyski następne do operacji...no i mam tą cholerę! mielopatię szyjną...:((

Spinko...mam wielką ochotę jechać do W-wy!!!!!
3oo km bym miała do pokonania....
Ale ochota na spotkanie z Wami....Może?...wybiorę się...
Jeszcze trochę czasu - pomyślę....:)))

Dnia bez bólu!!!...Moi Drodzy!

Halina z mielopatią...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Reklama: