Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
27-10-2009, 21:07:09

Renatko, rodzaj klocka powinnaś mieć opisany w karcie wypisowej .
gość
27-10-2009, 21:48:09

No i wróciłem z basenu rybki fajnie pływały tylko ja stary rekin jakoś dzisiaj słabo pływałem ale za to powoli i z gracją . Życzę wszystkim spokojnej nocy Janusz
Wtajemniczona
27-10-2009, 21:56:56

dyscektomia C4-C6 ze stabilizacją Cage'ami, to ma być to?
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
gość
28-10-2009, 05:31:09

Dzień dobry ksiądz już na posterunku szeka na spowiedników miłego dnia Janusz
gość
28-10-2009, 07:46:30

Dwa dni wolnego i już człowiek się cieszy że nareszcie znów jest w pracy.

Troszkę te najpilniejsze sprawy pozałatwiałem i na chwileczkę zajrzałem na forum - co nowego.

Wczoraj byłem u pani neurolog - poodlądała zdjęcia z lędźwiowego i szyjnego. Na pierwszy powiada fatalny, na drugi trgiczny. Pytała mi sie czy pracę mam ciężką - więc musiałem trochę pofantazjować żeby ją uspokoić.
Bo - mówiła - zero dźwigania, uważne chodzenie, itd, itp.
Przytaknąłem ze tak, tak, pilnuję się tak jak pani dr. zaleca.
Trochę się zdziwiła - bo nie chciałem 2 tyg. zwolnienia.
Natomiast żeby określić przyczynę zawrotów głowy dostałem skierowanie na RM głowy i jakieś inne skierowanie na badanie Dopplera, muszę się zapytać Zosi - co to jest za badanie.

No a po południu, pełen szczęścia bo szyja mnie przestała gnębić spędziłem do 22 na mojej "siłowni".

Dziś jest narazie znośnie, więc może i ten lędźwiowy trochę solguje. Jest do wytrzymania - żeby tylko nie było gorzej.

A u Was co słychać ??.
gość
28-10-2009, 07:52:36

Znów zapomniałem się podpisać

Paweł
Początkująca
28-10-2009, 08:47:14

Dzień dobry wszystkim
Jestem po RTG i mam prośbę, czy ktoś może mi przetłumaczyć z Polskiego na nasze o co chodzi w tym moim opisie? A oto opis:
Stan po przebytym zabiegu operacyjnym w odcinku C5-7 kręgosłupa szyjnego. Kręgosłup szyjny nadmiernie wyprostowany. Zmiany zwyrodnieniowe w postaci zaostrzeń przednich i tylnych krawędzi trzonów na wysokości C5-6. Wysokość krążków międzykręgowych w odcinku C5-7 prawidłowa. Minimalne obciążenie krążka międzykręgowego C4-5.
Początkująca
28-10-2009, 11:32:19

Paweł,
dostałeś pewnie skierowanie na badanie tętnic szyjnych metodą Dopplera. W tym przypadku chodzi o określenie stanu tętnic szyjnych.
Badanie to służy do jak najwcześniejszego wykrywania nawet drobnych schorzeń tętnic i żył, które w konsekwencji mogą prowadzić do udaru mózgu.
Wcześniej na forum pisałam o swoich objawach żaden lekarz nie łączył moich objawów z dyskopatia szyjną.
Mój neurolog od ponad roku leczył mnie na zawroty głowy i lustrzane widzenie (bardzo sporadyczne i krótkotrwałe).
Miałam zrobione w 2008r.nastepujące badania:
• przepływy tętnic szyjnych (badanie Dopplera), z których wynikało, że mogę mieć ucisk na tętnicę,
• rezonans głowy (bez zmian)
• badania okulistyczne (bez zmian)
• badania laryngologiczne (bez zmian)
• USG oczodołów (bez zmian)
• RTG szyjnego (zwężenie tarcz międzykręgowych na poziomie C5/6/7 z osteofitami na przednich krawędziach)
• i na koniec MR odcinka szyjnego, który pokazał przepukliny C5/6/7, z modelowaniem opony twardej na poziomie C5/6
Po tych wszystkich badaniach (w ramach NFZ był tylko laryngolog, okulista i RTG) mój lekarz stwierdził, ze nie widzi przyczyny moich dolegliwości. Kiedy zapytałam się czy to nie jest związane z kręgosłupem szyjnym, usłyszałam, że NIE.

Wychodzi na to, że pacjent musi być mądrzejszy od lekarza.
Gdybym rozpoczęła rehabilitacje w zeszłym roku, być może teraz nie czekałaby mnie operacja kręgosłupa szyjnego.
Pozdrawiam Osia
Pozdrawiam Osia
Wtajemniczona
28-10-2009, 12:18:11

Gosiu mam nadzieję,że jakoś się rozpoznamy, może jakis znak szczególny??????????
Zosiu czy ty też będziesz na Wolskiej 3.11, czy dobrze zrozumiałam..........
ADA
Forumowiczka
28-10-2009, 12:41:23

Gość 2009-10-28 08:46:30
Wczoraj byłem u pani neurolog - poodlądała zdjęcia z lędźwiowego i szyjnego. Na pierwszy powiada fatalny, na drugi trgiczny. Pytała mi sie czy pracę mam ciężką - więc musiałem trochę pofantazjować żeby ją uspokoić.
Bo - mówiła - zero dźwigania, uważne chodzenie, itd, itp.
Przytaknąłem ze tak, tak, pilnuję się tak jak pani dr. zaleca.
Trochę się zdziwiła - bo nie chciałem 2 tyg. zwolnienia.

No a po południu, pełen szczęścia bo szyja mnie przestała gnębić spędziłem do 22 na mojej ,,siłowni ''

CYTAT]

Paweł ,po próżnicy się wczoraj nagadałam jak widzę
To ,że kantujesz lekarza Twoja sprawa ,to że nie chcesz zwolnienia przy Twoim trybie pracy i ruinie kręgosłupa -z lekka nieodpowiedzialne .
Twoje ostatnie zdanie z cytatu ...
Ech, szkoda słów , miało być ostrzej ale jesteś dorosły facet i sam za siebie odpowiadasz .
A zresztą możeszsz się obrazić bylebyś w końcu zrozumiał ,że już dostałeś poważne ostrzeżenie .Przewałkowliśmy temat wiec napiszę co myślę o takim szacunku do własnego zdrowia a może i życia
ROZUM TO DOBRA RZECZ TYLKO TRZEBA GO MIEĆ

Może ten wpis będzie przetrogą przed tą ,,siłownią ''
Paweł w Twoim stanie nie przewidzisz co może przelać kroplę ale prace o których mówileś to gwóźdź do....
Mielopatia szyjna
Rzadkim, ale poważnym powikłaniem choroby dyskowej kręgosłupa szyjnego jest stan określany jako mielopatia, czyli choroba samego rdzenia kręgowego. Chociaż proporcje między rozmiarem rdzenia i kanału kręgowego w odcinku szyjnym pozostawiają pewną rezerwę przestrzeni, nieraz zdarza się, że centralna przepuklina krążka wywiera ucisk na rdzeń.
Choroba zaczyna się podstępnie od osłabienia, drżeń lub skurczów w nogach. Dysfunkcja może również objąć kończyny górne. W zaawansowanej fazie mogą wystąpić trudności w wydalaniu moczu. Mielopatia szyjna jest stanem poważnym i stanowi wskazanie do pilnej operacji. Chirurgiczne usunięcie uciskającej masy stwarza szansę poprawy, rzadko jednak mielopatia przemija bez śladu. W przypadku choroby trwającej dłużej oraz u starszych pacjentów pewien stopień deficytu neurologicznego z reguły pozostaje.

Badanie Dopplera to badanie przepływów naczyniowych w tętnicach szyjnych i kręgowych .Wykonuje się tak jak USG .

RENATKO ,to właśnie ta malutka wzmianka o rodzaju implantów .Niewiele tego
Cage-koszyk, Peek -rodzaj materiału z jakiego impalnt jest wykonany(bardzo wysokiej jakości plastik,tak miałm przekazane ustnie) Te wszystkie dodatki Signus Rabea ,Solis to chyba subtelności od producenta.

GOSIU , nie sil się na interpretację radiologicznych opisów pooperacyjnych .Te prawidłowe wysokości krążków miedzykręgowych maja się tak do rzeczywistości jak moje wypukliny na poziomach gdzie juz nie ma dysków
Dla dr. Wilka ten papier jest nic nie znaczący.Sam ocenia zdjęcie -dopytasz osoby najbardziej kompetentnej .
Celem RTG pooperacyjnego jest ocena czy implanty nie uległy przemieszczeniu. Z opisu wygląda że możesz tych kilka nocy do wizyty spać spokojnie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama:
Reklama:
Reklama: