Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
07-03-2013, 18:19:07

Dobry wieczór.Karolina mi po operacji kazał się ruszać juz w szpitalu z tym ,że powoli.Po kazdym takim spacerku lezakowanie.Kołnież miękki ubierac dla bezpieczenstwa .Mam uwazac gdy jest lud,śnieg-by orla nie wywinąć i nie wrócic na stół.Odkuzanie zaliczyłem po 3 miesiącach.A i prasowanie. Zmywanie że lubie i sie przy nim odpreżam to po 2 miesiącach z tum że kupiłem suszarke na blat by ręce nic niepodnosiły powyzej głowy.Cieżary tj. zakupy bardzo stopniowo 1kg,2kg,3kg na każdą reke.Jeśli coś niosłem w reku to przytulone do siebie.Do porzadków w piwnicy wziołem kolege-do dzwigania.Na poczatku do odśnieżania tez pomoc jest konieczna.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
07-03-2013, 18:28:14

Kasek 84 masz dobry pomysł moze bys mogła wyławiac z wypowiedzi wczesniejszych tych bardziej doswiadczonych właśnie takie potrzebne nam informacje -to sugestia.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
07-03-2013, 19:22:58

to i ja się wtrące w tym co robie, niby nie sprzątam ale....pare talerzy czy 2 kubeczki to umyje i odstawie na suszerke na ociekaczu, wczoraj tez usmażyłam schabowe (mąż rozbił, ale smażenie gorzej mu wychodzi)mnie doktor powiedział po mału wracać do normalności, od początku mojego pobytu w domu robie sobie jeść, trudno byłoby mi wytrzymać do 16 jak mąż wróci z pracy, więc sobie coś tam szykuje, jakieś kanapki, jajecznice, czy też sałatke sobie podziabie z 2-3 składników, staram się nie nachylać, nie sięgać do góry, nie zdejmować rzeczy z pólek,oglądam tv, leże, pisze na lapku...włoże pranie do pralki ,oczywiście nie wieszam i nie zdejmuje ze sznurka ,ale takie proste domowe rzeczy robię, zdażyło mi się też zamieść kuchnie szczotką na kiju...
a dziś mija 4 tygodnie, a że luty jest inny to mija mi 1 miesiąc
bark jeszcze troche boli, dziś np. mniej, ale dzisiaj mnie boli glowa koło ucha, nawet nie wiedzialam że tu jest taki mocny mięsieńwłaściwie to nie głowa wewnętrznie tylko takie pieczenie, palenie mięśnia i palenie mięsni karku, jakby mi ktoś szpileczki wkłuwał, ale póki co dzisiaj nie brałam tabsó p/bólowych
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Forumowiczka
07-03-2013, 19:32:34

du250669
Co z domowymi obowiązkami , czy można do nich wrócić i kiedy ? Rozumiem że już nie będziemy malować sufitów i kopać ogródków ale trochę normalności chyba jest dozwolone.Tylko nie piszczie że to sprawa indywidualna i należy wsłuchać się we wlasne ciało bo to jest oczywiste.
Karolina
no i jak ci tu nie napisać że jest różnie skoro ..... jest różnie :)
obiady robiłam dosyć szybko ale na początku mało skomplikowane i proste. Bez tarcia i bez miksowania.
Trzeć mogę już teraz - ponad rok PO (chociaż wciąż mnie to szybko meczy) ale nie pamiętam kiedy przestało mnie przy tym bolec. Długo bolało - nawet nie próbowałam brać tarki do reki :)
Z prasowaniem przestałam mieć kłopoty chyba dopiero 6 miesięcy PO, co nie znaczy, że wcześniej nie prasowałam. Po prostu robiłam w kołnierzu i tylko chwilkę, po 10-15 min i przerwa na coś odprężającego. No i nauczyłam prasować swoje dzieci.
Wigilię robiłam u siebie ale tylko dla mojej rodziny i rodziców. To było 2 miesiące PO. Nie było ogromnej ilości dań i pierogi zamówiłam u kogoś już gotowe, ale zupę, rybę - takie rzeczy się dało zrobić.
Wszystko nie przejdzie PO, część ograniczeń pozostanie. Ja teraz np. próbowałam zrobić kilka takich jajek - karczochów z wstążki nabijanej w kawałeczkach szpileczkami na styropian i ..... oj jest ciężko. Jak posiedzę 20-30 min, to zrobię raptem 3 -4 rządki ale cała lewa strona od karku do ręki mnie wtedy boli. Czyli pozostają czynności, których nawet rok PO nie będziesz mogła wykonywać, bo szkodzą.
Zdrowy człowiek tego nie czuje, my już tak. po takim grzebaniu w kręgosłupie sa po prostu inne odległości i krzywizny i cały ten aparat mięśniowo- powięziowo- nerwowy się inaczej zachowuje. Nie wspominając już o bliznach :)
Nie będziesz miała gwarancji na pełne ustąpienie dolegliwości PO, to są pojedyncze przypadki, ze niektórym się tak udaje - większość szyjek PO ma pobolewania, tyle, że się do nich można przyzwyczaić. Da się z tym żyć, pracować, czerpać z życia radość, ale ze zdrowym człowiekiem już się nie porównasz.
Asia
Asia
Wtajemniczona
07-03-2013, 20:44:29

o Tym czy wrócimy do pełnej sprawności decyduje b. wiele czynników.Jaki stopień zwyrodnienia ile poziomów jaką metodą jak przebiegnie operacja czy nie ma powikłań. Wiem że mają operacje ludzie młodzi i wracają do aktywnego życia. Ja też mam taką nadzieję chociaż mam dorosłego syna i osiemnaście lat dawno skończyłam. Mam nadzieje wrócić do jazdy na rowerze do pływania a może do spokojnej jazdy na koniach, chociaż tego lekarz mi nie obiecał powiedział zobaczymy po. Wszyscy mi mówią im wcześniej tym lepiej mniejsze spustoszenie w kręgach. Nie wyobrażam sobie abym po operacji miało być gorzej. Teraz czuje się dobrze mam tylko lekki ból głowy ręka nie drętwieje bark nie boli ale robimy to po to aby było lepiej. Pozdrawiam wszystkich zwłaszcza szyjki marcowe. Renata
gość
07-03-2013, 21:28:28

Dobry wieczór :)
Stokrotko - Marzenko - cieszy mnie poprawa Twojego samopoczucia. Zadam pytanie - schabowego kto ubijał? Mam nadzieję, że nie Ty.....
Z własnego doświadczenia PO - unikać, chyba, że to konieczność, wszelkiego rodzaju przegrzewania szyjki PO. Mój rehabilitant oraz operator wyjaśnili mi bardzo obrazowo dlaczego. Tak więc wszelkie zabiegi rozgrzewające, prądy - zakazane. Krioterapia w okolicach szyjki także nie jest wskazana. Implanty zanim się zrosną są po prost bardzo podatne na temperaturę, jakby jest oczywiste, nie są wszak zbudowane z kości. W moim przypadku najbardziej pomogła mi Zosia, Janusz, Irek, Halinka - po prostu wyhamowali moje ADHD radości PO....dziękuję po raz kolejny. Dyskopatą pozostaje się do końca życia. Zabieg operacyjny jedynie przerywa proces degeneracji kręgosłupa wraz z pochodnymi. Trzeba mieć tego świadomość, wówczas łatwiej się "zdrowieje". Tak naprawdę można wiele i nie ma przeszkód, przynajmniej dla mnie, w normalnym funkcjonowaniu. Z tym, że już nie wyczynowo. Należy też to wziąć pod rozwagę i pracę operatora, własne cierpienie, zwyczajnie szanować.
Serdeczności Wam przesyłam wraz z życzeniami spokojnej nocy :)
Bogna
gość
07-03-2013, 21:30:37

Stokrotko - Marzenko - doczytałam i już posiadam wiedzę, że to nie TY szalałaś z tasakiem w kuchni....uf...Pozdrawiam i jutro się do Ciebie odzywam na tel. Buziale Maluchu :)
Forumowicz
08-03-2013, 05:12:15

Cociaż już przeminęły dni świetności tego święta To ja Wszystkim Paniom piszącym na tym forum życzę w Dniu ich święta wszelkiej pomyślności zdrowia spełnienia marzeń tych normalnych i szalonych życzy Janusz
Ważne są każde wskazówki przekazywane na forum jak postępować Po lecz jedynym argumentem jest słuchanie swojego ciała co ono nam mówi nawet podczas wykonywania prostych prac domowych i nauczenia się wyciągania wniosków co mi wolno a czego nie . Czasem nawet najbardziej wyszukana najlepsza rehabilitacja nie przyniesie efektów poprawy jeśli nie będziemy pokorni wobec własnego ciała
Z Pozdrowieniami
ks Janusz
Forumowicz
08-03-2013, 06:25:56

Dzień doberek.Bognaj napisalaś o krioterapii,że niewskazana to jak mi lekarz wpisał miejscowa.Na mój rozum to dotyczy zapewne barku nie szyi.Odpisz-te manewry zaczynam od wtorku.piotr
Wtajemniczona
08-03-2013, 07:59:15

Witam,
Ze swojej strony dziekuje za pamiec i zyczenia:)
Piotrze- Bogna miała raczej na mysli poczatki PO. JA w sanatorium miałam i nagrzewanie soluxem i miejscowa krioterapie (azot) po tych zabiegach wskazane sa cwiczenia tych partii ciała na które było to stosowane. Tak jak powiedział nam doktor na wykładzie ze najlepirw nalezy miejsce rozgrzac, albo oziebic a potem cwiczyc. Taki zestaw działa najlepiej i nigdy w odwrotnej kolejnosci.
Pozdrawiam
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: