Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
07-03-2013, 08:07:20

Witam wszystkie PERYSKOPKI.Elcia peryskop to dla mnie szyja nic z podtekstem.Kazdy marynarz to wie, a poza tym jestem z wyspy Uznam miasto Świnoujście.Tak wiec wszystkie PERYSKOPKI [ przed ] do góry i cała NAPRZÓD bez oglądania się wstecz bo nie zastopujecie.Ładnego dnia bez bólu.piotr Raz z obranego kursu nie schodzić.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
07-03-2013, 11:01:13

ahoj!!!! piotrze
widzę,że teraz już piszesz że mieszkasz na wyspieżeby nikt nie myślał jak ja że świnoujście leży na stalym lądzie, no wiesz, w tamtych rejonach nigdy nie byłam z geografii pamiętam że mamy dwie wyspy Uznam i Wolin,ale ze świonujście leży na wyspie tego nie pamiętałam, no cóż lata robią swojea tak to każdemu napiszesz i nie będzie się dopytywał co tam robi marynarz, fajnie że humor ci dopisuje...muszze i ja zacząc stosować metodę upadło niech sobie lezy, może mi to moje ramie dokucza bo jakoś nie potrafie być ślepa, oj piotrze chyba musisz jeszcze raz spisać kodeks dla szyjeczek przed i dla szyjeczek po
oraz prikazy co wolno przed operacją, chyba to trzeba odświeżyć dla nowiciujszy przed bo to bylo pisane ze 150 stron temu
ja zaczynam prikazy przed operacją, dolaczajcie się;
1. dwa tygodnie przed nie wolno przyjmować aspiryny, polopiryny vit C i innych leków rozrzedzających krew,
2. bezwzględny tydzień przed nie wolno spożywać alkoholu
3. w dniu operacji tuż i przed kobiety nie mogą mieć okresu
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Wtajemniczona
07-03-2013, 11:16:12

Stokrotko
Ja nie wiem na której stronie są te wszystkie dobre rady Zosi jeżeli pamiętasz lub ktoś wie gdzie na której stronie szukać to przypomnijcie . Albo jeżeli ktoś wie jak to zrobić to można taki specjalny wątek utworzyć albo zakładkę na naszym forum to wszyscy nowi mogli by tam zajrzeć i nie trzeb szukać. Ja np. cały czas po pobycie w szpitalu przyjmuje 2x dziennie betaserc. Lekarz laryngolog mówił że to nie przeszkadza jeśli chodzi o operację. Ale... Pozdrawiam wszystkich
Renata
Forumowicz
07-03-2013, 13:18:29

Dobry dzionek WSZYSTKIM PERYSKOPKOM.Co do ABC szyjek to też tak myślę, że powinna być zakładka .W niej rady i ostrzeżenia dla przed i po.Sam tego zrobić niepotrafię moze ktoś młodszy.Stokrotka jeszcze pkt.4 badania tarczycy.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
07-03-2013, 13:41:45

ABC- SZYI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu , prasowaniu , jazda rowerem, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6.Ogladanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7.Zwalczaj nadwagę !
8.Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9.Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10.Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11.Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12.Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikać przeciągów.
14.Nieprzeciążać organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15.Nie krzyżuj nóg.
16.Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17.Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
SŁUCHAJ WŁASNEGO CIAŁA I LEKARZA>>>OSTROŻNIE!!!!!!
Początkująca
07-03-2013, 14:31:54

Przynajmniej przez dziesięć dni przed przyjęciem do szpitala nie wolno stosować leków obniżających krzepliwość krwi np. ACARD , POLOCARD, ACENOCUMAROL , WAEFARYNA.
W ich miejsce można włączyć jeśli to konieczne inne leki,np:CLEXANE,FRAGMIN -tyle wiem z informacji którą przysłał mi szpital.No i zakupić kołnierz CAMPA.
To oczywiście wytyczne na "przed"

Pozdrawiam i dzięki za każdą cenną wskazówkę.
baszas
Wtajemniczona
07-03-2013, 14:47:24

Baszas - w Suwałkach operowany był Adam47, mozesz sie jego podpytac o operacje i ogolnie. Ja równiez mialam byc operowana w Suwałkach, ale wyszło inaczej :) Kołnierz Campa w suwałkach stosuja, ja w Wawie miałam miekki, a sporo osob nie miało w ogóle kolnierza, wiec to nie reguła.
A co do tego ABC, to ja sie zgłaszam, zakładam watek na ktorym wszyscy maja wpisac informacje odnosnie przed i po :)
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Wtajemniczona
07-03-2013, 16:25:23

Dzień dobry
Napiszcie proszę co wolno robić a przynajmnie próbować i od jakiego czasu "PO" .
Czy spacery mają być też czasowo ograniczane , czy można sobie pozwalać na 3-4 godzinne lub dłuższe wędrówki nie ryzykując powtórną operacją?
Co z domowymi obowiązkami , czy można do nich wrócić i kiedy ? Rozumiem że już nie będziemy malować sufitów i kopać ogródków ale trochę normalności chyba jest dozwolone.Tylko nie piszczie że to sprawa indywidualna i należy wsłuchać się we wlasne ciało bo to jest oczywiste.
I jeszcze coś .Może macie jakieś sposoby na bezsenność ?
Karolina
Początkująca
07-03-2013, 17:05:40

Kasiu,gdzie i jak skontaktować się z Adamem? Z chęcią popytam co i jak.Myślałam,że ten kołnierze to konieczność i chyba wolałabym ten miękki ale cóż.
Popieram Karolinę.Też chętnie poczytam co i kiedy.
Karolina,na sen proponuję książkę-zajmie myśli i pozwoli choć na chwilkę przenieść się w inną rzeczywistość.
baszas
Wtajemniczona
07-03-2013, 18:16:54

Najlepiej to chyba wejdź na jego profil i dodaj go jako znajomego wpisując tam pytanie do niego. Jeśli czyta maile które dostaje z forum to powinien się odezwać.
Niedawno się udzielał to może czyta nasze forum.
http://www.forumneurologiczne.pl/profil/adam47
Pozdrawiam
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
Reklama: