Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
05-03-2013, 10:35:01

Dzień dobry PERYSKOPKI.Uprzejmie donoszę ,ze dodatkowo mam krio terapie zaczynam od wtorku i do konza miesiaca 30 zabiegów.to pozytyw.Rafu moze i masz racje bo ostatnio jak się "wstawiłem" to niemoge zmienić zdjecia-niemam pojecia jak.Wilkien niezły kołowrotek niby niemusi być reoperacja,z drugiej strony ćwiczenia, a z trzeciej kolejny neurochirurg-niezły zgryz.Rozumiem ,że tym pierwszym był operator czy moze inny? W sprawie rechabilitanta to niepomoge bo takiego ASA nieznam.Zato powodzenia życze i wytrwałośći bo sprawiedliwość musi być po naszej stronie nie po ich.........piotr ze słonecznej wyspy
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
05-03-2013, 11:45:54

du250669 2013-03-04 21:53:08
Teraz o mielopatii.Nie rozumiem dlaczego twoje mięśnie mają pracować coraz gorzej , przecież uszkodzenie nerwu już się nie pogłębia po operacji.Nerw został odbarczony.Nerw może najwyżej się nie zregenerować , co nie jest prawdą bo z czasem się regeneruje ale dlaczego miałoby być gorzej z mięśniami ?
Karolina
Wiesz... Fachowo to ja Ci nie odpowiem. Powtarzam to, co powiedział mi neuroch., mogę sobie tylko spekulować, że rdzeń przez mielopatię gorzej niż dotychczas przewodzi impulsy nerwowe więc mięśnie powinny być zmuszane do intensywniejszego wysiłku, aby wymusić na rdzeniu silniejsze przewodzenie "prądu" w miejscu uszkodzenia. I jeśli nie będę ćwiczyć mięśni, to one otrzymując zbyt małą dawkę energii będą co raz słabsze. Tak to ja sobie na chłopski rozum tłumaczę. Tylko z drugiej strony, tak mogłoby być gdybym była osobą leżącą i nie używała mięśni w ogóle, ale przecież ja staram się robić w miarę możliwości wszystkie te czynności co zdrowy człowiek, więc mięśnie regularnie są używane. Zamiast piłeczki ściskam w dłoniach np. miotłę, zamiast ciężarków podnoszę siatkę z zakupami (oczywiście, że do 3 kg!). Nie wiem... może to jeszcze wyższa szkoła jazdy i chodzi o coś zupełnie innego.
Powtórzę więc po Bogusi: " i bądź tu mądry!!! Zosiu wracaj!!!
Mogłaby też wrócić Halinka, bo ma chyba największe doświadczenie z mielopatią, ale coś się ostatnio nie odzywa, czy ktoś wie co u Niej? Może nas chociaż poczytuje?
Aha, a jeszcze a' propos wniosku o świadczenie reh., to składasz go oczywiście na 6 tygodni przed wyczerpaniem 182 dni zasiłku chorobowego. Nie jest to bezwzględny termin, jednak wyznaczony dla bezpieczeństwa pacjenta, aby nie został on bez środków do życia w razie przedłużającej się procedury przyznawania świadczenia.
Pozdrowionka, Wiktoria
Forumowiczka
05-03-2013, 12:08:32

oj nie nadążam za wami, za szybko piszecie :)
Raf ty łobuzie jeden - jesteś mistrzem marketingu, aleś się tu "sprzedał" :) .......
Kasiu ja nie miałam aż tak poważnej sytuacji jak ty PRZED, ale mimo odbarczenia nerwu nie mogę prawej reki przemęczać, bo boli. Tak więc nie wiem czy dobrze jest ćwiczyć ją na siłę, skoro organizm ci sygnalizuje że coś mu nie gra... ale to tylko ja tak myślę, nie muszę mieć racji.
Asia
Początkująca
05-03-2013, 12:16:20

piotr19 2013-03-05 11:35:01 Wilkien niezły kołowrotek niby niemusi być reoperacja,z drugiej strony ćwiczenia, a z trzeciej kolejny neurochirurg-niezły zgryz.Rozumiem ,że tym pierwszym był operator czy moze inny? W sprawie rechabilitanta to niepomoge bo takiego ASA nieznam.Zato powodzenia życze i wytrwałośći bo sprawiedliwość musi być po naszej stronie nie po ich.........piotr ze słonecznej wyspy
Ahoj Piotrusiu!
Tym pierwszym nie był nasz operator, tylko ten inny "najlepszy". Dr S., bo gdybym miała powtórnie operować się w Szczecinie to teraz już tylko u niego, no ale on jak widzisz, może nie chce poprawiać po koledze? Czort wie. Dowiem się może czegoś więcej jutro, od tego dra z Torunia. Tylko jeśli powtórzy się diagnoza z grudnia to chyba nie pozostanie mi nic innego tylko udać się do jeszcze trzeciego doktora aby potwierdził jedną albo drugą diagnozę. Masz rację, czysta kałabania z tą moją panią "D".
Ale za to Ty masz fajnieee... Cieszę się, że tak dobrze Ci się wszystko układa. Jesteś żywym dowodem na to, że w porę zrobiona operacja może człowiekowi przywrócić chęć do życia. Gratuluję.
Serdeczne pozdro, Wiktoria.
Wtajemniczona
05-03-2013, 14:52:46

Smutno bez Zosi i Irka dobrze że Janusz" przykuśtykał"

Wracajcie!!!
A ja sprawdzę w marcu czy w Kamieniu Pomorskim jest jakiś fajny masażysta od łapek i z pewnością przyjadę w lepszej kondycji i będę mogła zaangażować się bardziej w trzymanie łapek za kolejne szyjki,które czekają na operację.
Pozdrawiam nóweczki ale też i te które już głeboko zanurzyły się w czasie pooperacyjnym.
Kasia
Forumowicz
05-03-2013, 15:28:07

Witajcie szyjki ja powoli i z uporem Barana powracam do zdrowia dzisiaj odwazyłem sie na trzy godzinny spacer jedynym utrudnieniem było to że szwy mnie ciągną i bardzo swędzą .
Wiktorio widzę że odwiedzisz moje miasto może jakaś kawa zapraszam w razie co kontakt @ janusz-kur2@wp.pl
Kasiu ja chodzę sprawnie jak łoś tzn powoli i dostojnie

Pozdrawiam
ks Janusz
Wtajemniczona
05-03-2013, 16:23:53

agachrb ( P>S nie wiem jak masz na imię)
Ja za 11 dni operacja w Wałbrzychu. A ty kiedy i gdzie- decyzja zapadła.
Tak jak wszyscy bije się z myślami , zwłaszcza jak dolegliwości nie są duże i czuje sie o.k..
Czarne mysli krąża co będzie po , czy napewno będzie lepiej. Ale po to robimy aby było lepiej. Pozdrawiam.
Renata
Wtajemniczona
05-03-2013, 16:27:09

Januszu aczkolwiek nie miałam nic złego na moich myslątkach tak w przenośni mi zakwitło(bo już prawie wiosna itd...),ja chyba gorzej kuśtykam niż Ty bo jednak schody to zdziebko problemu dla mnie a poręcz- asekuracja- jakbym chciała zabrać do domu.
Kasia
Wtajemniczona
05-03-2013, 16:28:35

Renatko trzymam moje łapki za Ciebie i wiadomo będzie OKi
Kasia
Forumowicz
05-03-2013, 16:46:47

Kasiu i ja nie mam nic złego na myśli ja jestem żartowniś Trzymaj tak dalej ja potrafię sie smiać
ks Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: