Dudek, ja również jestem przed operacją i podobnie jak ty mam problemy z przełykaniem. Nie zawsze to u mnie występuje ale jest. Mam nieraz dosć duże problemy z połknięciem tabletek i pokarmów. Dławię się. Nawet jak piję czuję jakbym się dławiła. Oprócz tego nieraz czuję jakby ucisk z jednej strony u dołu szyi. Szyja moja jest trochę przekrzywiona i coś się dzieje z jednym ścięgnem na szyjce- chyba mi zanika
(nie wiem co z nim jest ale jak napnę mięśnie to z jednej strony nie widać ścięgna. Głupio to wygląda bo nie ma symetrii. Już parę miesięcy temu zauważyłąm, że jest jakby mniejsze a teraz wogóle go już nie widać-nie napina się. A może to coś z mięśniami szyjkowymi???)Czasami, gdy inaczej ustawię szyję, to z przełykaniem jest łatwiej. Nie mam pojęcia czy to jest od dyskopatii czy może na tle nerwowym???? Bo niestety stres swoje też robi Lekarze i rehabilitanci u których byłam mówili, że mam niezły bałagan w kręgosłupie i że wygląda jak po wypadku. Może kręgi są poprzesuwane a dodatkowo jakieś zmiany-osteofity i to powoduje uciski na przełyk i problemy z przełykaniem.