Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29019)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
17-02-2014, 11:22:50

pięknie słoneczko świeci, więc radosnego dzionka życzę wszystkim :)
staram się uzbrajać w cierpliwość, ale czasem już sił brak... kolejny tydzień próbuję się dodzwonić do mojego operatora... bez skutku... albo ma mój numer zapisany z adnotacją " nie odbierać"... albo... już nie wiem, co myśleć...
operacja: 30.09.13; discektomia C6/C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
Wtajemniczona
17-02-2014, 11:23:42

O majgat po wczytaniu się w Wasze posty okazuje się, że wiele osób uległo wcześniej wypadkowi i mniej więcej po 5 latach kręgosłup do naprawy. Ja mam właśnie taką wielopoziomową dyskopatię pourazową ( wypadek styczeń 2008). Wtedy dr Baranowski powiedział, że za 5 lat będę operowana. Czy mieliście odszkodowanie po wypadku? Może sprawa jeszcze jest na tyle świeża, że można coś wydębić od ubezpieczyciela, albo z powództwa cywilnego? Ja miałam adwokata i coś mi tam świta, że można, ale może Wy coś więcej wiecie?
Zbyszkowiec nie wiem czy z enefzetu fundują implanty m6, miałam operację komercyjną. Koszt implantu to ok.6,8 tys.
W styczniu odezwali się do mnie z enelmedu, że mogę mieć
operację na enefzet, ale miałam mieć dwa poziomy na
sztywno ( niestabilność). Zaryzykowałam wybierając
implant ruchomy, ostateczna decyzja miała należeć do
operatora podczas operacji. Dr mówił mi, że po operacji
ustąpi 70 -80% objawów. Ja niestety po wypadku miałam
uraz rdzenia, miałam niedowład lewostronny i uszkodzone
korzenie nerwowe, więc pewnie nie będzie idealnie.
Na razie mam taką huśtawkę od super samopoczucia do średniego. Czasami muszę wziąć leki, a czasem wystarczy kąpiel. Jednak większość czasu żyję już zupełnie normalnie.
Do poprzedniego sezonu śmigałam na nartach, ten sobie odpuściłam, ale w przyszłym zapowiadam swój powrót.
Pozdrawiam Wszystkich Marzącaonormalności
Myślę,że przy dyskopatii jednopoziomowej bez zmian zwyrodnieniowych implant ruchomy jest idealnym rozwiązaniem.
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
17-02-2014, 12:19:28

Anulka, u nas coraz więcej neuro skłania sie ku rehabilitacji. operacja to ostateczność. i jak widac na przykładach wielu z nas, objawy często ustepują po mądrze prowadzonej rehabilitacji.i zabieg można przełożyć nawet kilka lat. ale jak mus to mus. no i najwazniejsza jest własna decyzja. operacje na kręgosłupie najczęsciej nie sa tymi ratującymi życie, tylko maja poprawić jego komfort. jak tu ktoś, chyba buraczek, kilka razy pisał, operacja nie leczy. ona tylko ma za zadanie zapobiec pogorszeniu, usunąć ucisk. ale czy z operacją czy tez bez musimy o siebie dbać. i pamiętać, że oszczędzac trzeba się juz do końca życia. u jednych jest lepiej u innych gorzej.
Dana, ja też liczę na poprawę. wiem, ze dosyć długo chodziłam z uciskiem. ale u mnie przez miesiąc po zabiegu była duża, widoczna poprawa. objawy wracają lawinowo, pojawił się nowe, z poziomu wyżej, który jest dyskusyjny, ale tez z poziomu niżej, który był zupełnie zdrowy i to jest niepokojące.czekam na MRI i zobaczymy, co dalej. ja jestem z tych wierzących w rehabilitację. byłam po zabiegu już kilka razy. powięziowa nie pomogła, Kaltenborn tez nie. wszystko nasila neurologię. więc czekam na MRI i szukam pozytywów w swojej sytuacji :)
na Dolnym Śląsku nieustannie wiosna. daje kopa do zycia :)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Wtajemniczona
17-02-2014, 13:28:35

Anulka11, nie każdy ma nieodwracalny ucisk na nerwy. Niektórzy nawet przy zaawansowanej dyskopatii mogą się rehabilitować, co i ja z sukcesem i błogosławieństwem neurochirurga, neurologa i fizjoterapeuty robię.
Pozdrawiam wszystkich ze słonecznej Krynicy - jeżdżę na nartach, dużo spaceruję i relaksuję się po zaliczonej z sukcesem sesji na kolejnych studiach ;). Zaznaczę, że i neurochirurg, i fizjo nie mieli zastrzeżeń do moich planów sportowych, byle z umiarem.
Basia
Początkująca
17-02-2014, 18:30:10

Jestem na L-4 od października. Już raz ZUS mnie zaprosił na sprawdzenie, czy zwolnienie mi się należy, potem byli sprawdzić, czy ja prawidłowo wykorzystuję ZLA. A teraz ponownie dostałam wezwanie na kontrolę zasadności zwolnienia :( Po akcji, jak to powiedzieli facetowi ze złamanym palcem, że skoro Kowalczyk może na nartach to on może do pracy to w ciemnych barwach widzę moje dalsze chorowanie... Pracy nie mam, bo mnie zwolnili, depreszka do kompletu się przypałętała, pazury w nocy mi drętwieją, karczycho i głowa boli. No i co mam poopowiadać szanownej komisji? :( :( :(
Początkujący
17-02-2014, 19:00:57

Dziękuję za odpowiedź, a możesz jeszcze napisać kto cię operował ? To dosyć dziwne, że na nfz chcięli dać tylko implanty sztywne , a jak zapłaciłaś to masz implant ruchomy . Czy oni w tym nfz po najmniejszej lini oporu jadą na pacjentach?
Wtajemniczona
17-02-2014, 19:40:41

Zbyszkowiec tak wyglądała rzeczywistość pod koniec roku.
Byłam u 4 neurochirurgów, z tego co się zorietowałam 2 z nich wstawia implanty ruchome i sztywne a 2 tylko sztywne. Terminy z enefzetu były w listopadzie bardzo odległe. Jednak w styczniu odezwali się do mnie z enelmedu, że jest moja kolej ( tu dr Górski miał mi usztywnić 2 poziomy).
Ja jednak zaufałam dr Głowackiemu i wybrałam jeszcze w grudniu implant ruchomy.
Tak naprawdę to nie wiem czy z enefzetu w ogóle miałabym szansę na dysk ruchomy?
Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałeś.
Pozdrawiam z czwartego miejsca na kanapie
Początkująca
17-02-2014, 20:26:44

Zbyszkowiec były ze mna operowane jeszcze cztery osoby w ten sam dzień wszystkie z NFZ na poziomach c 6 dostały implanty sztywne , u mnie z powodu wielopoziomowej dyskopatii prof zaproponował imlant ruchomy by odciążyć pozostałe poziomy, zaproponowali najnowocześniejszej generacji UFO , we wrzesniu 2013 mialam operacje ,w pazdzierniku na wizycie kontrolnej okazalo sie , ze implant sie przesunal i stracil ruchomosc , mialam sie rehabilitowac 1 grudnia , ale zpowodu przesuniecia akcja zostala odwolana , jade w marcu mam pozwolenie operatora , świeży MR wykazał , ze dorobilam sie jeszcze jednego chorego poziomu i kilku paskudztw , lapki dretwieja teraz obie , wiec nie wiem czy dobrze , ze zdecydowałam sie na ruchomy , przy sztywnym moze nie byłoby tyle komplikacji, a moze ze mnie ten pechowy egzemplarz . Pozdrawiam
gość
17-02-2014, 20:33:47

Hamer jak sięgam pamięcią to miałem potworne bóle barku które budziły mnie nagle w nocy ,później pojawiły się bóle pleców miedzy łopatkami,tłumaczyłem to przewianiem cały czas otwarte okna w ciężarowce w upały,jak we wrześniu mnie rąbało porządnie i nic nie pomagało to pierwszy raz byłem u neurologa który powiedział że mam porażony cały splot barkowy od zmian w kręgosłupie.Zwykłe chodzenie np po lesie ,spacer jest dla mnie katorgą bo tak plecy bolą,dzisiaj od godz 4 rano jestem na chodzie niedawno wróciłem z trasy cały dzień bolało okrutnie,dopiero teraz ból maleje nasmarowałem się maścią.Chwile posiedziałem bez oparcia i plecy całe drętwieją.Najlepsza pozycja dla mnie to byłby chyba leżak na słonecznej plaży do końca życia mógłbym się tak wylegiwaćDzisiaj wyczytałem ze Zapalenie krążka międzykręgowego tez daje niezłe objawy,poczytajcie.
Wtajemniczona
17-02-2014, 20:58:12

Wygląda, więc na to, że na tym forum piszą tylko 3 osoby mające implanty ruchome, z czego dwie mają duże problemy z w/w dyskami ( beti 41 i pawik), a trzecia, czyli ja jeszcze się trzyma. Mam zamiar za ok. 2 tygodnie zrobić jakieś zdjęcia lub mri żeby zobaczyć co w szyi piszczy
Mam nadzieję, że położenie mojego dysku będzie podobne do tego sprzed 1,5 miesiąca.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: