Anianit,
tam były podane linki. widocznie niedozwolone :( szkoda, bo w necie jest masa informacji na temat naszego schorzenia. dobrze, gdyby to forum było miejscem, gdzie mozna przekazywać sobie sprawdzone, ciekawe linki. nie robimy tego przeciez w ramach reklamy tylko ku zdrowieniu.
Anulka, masz nr tel. do swojego operatora? albo adres mailowy?
kabernet, nie jestem dobrym przykładem. jestem osobą wierzącą w rehabilitację dopóki się da. 5 lat temu podczas wypadku przerwał się mój k/m na c5/c6/ wszyscy mówili, żeby sie operować. znalazłam cudowną osobę fizjo, dzięki której za pomocą rehabilitacji moje objawy niedowładu i całą prawie cała neurologia ustapiły. istotne, że uraz był świeży. trzymałam sie ponad 4 lata. teraz jestem po operacji i jest kiepsko. neurolog mówi,że poszłam za pozno, że ucisk na korzenie był za długo, ze się nie zregenerują. neuro, że to może być poziom wyżej. do tego ujawniła się inna moja dysfunkcja, która może powodować moje niezdrowienie.
piszę to wszystkim będącym w rozterce, zeby w tej trudnej sytuacji, kiedy pada słowo "operacja" nie dać sie zwariować. nie słuchać ludzi postronnych, którzy informacje na temat operacji kręgosłupa, szczególnie szyjnego, maja przekazywane z dziada pradziada i generalnie je demonizują. żeby porozmawiac z mądrym neuro, mimo wszystko spróbowac rehabilitacji, ale mądrej, ze sprawdzonego zródła. ale jeśli OBJAWY nie ustępują, mimo ćwiczeń, oszczędzającego trybu życia, fizjo, są potwierdzone niekorzystnym wynikiem MRI to nie czekać tylko dać pole do popisu dobremu neuro. zawsze można takiego znalezc. nie można bawić się w wymówki, że za daleko, że nie można itp.warto walczyć o siebie, bo jesteśmy najwyższa wartością, jaką posiadamy :)
trochę patetycznie mi to wyszło, ale tak na dziś myślę.
no i z nadzieją spoglądam w przyszłość. cieszą bardzo sukcesy naszych olimpijczyków:)
Kabernet, dobra manualna może trochę bolec, nie bardzo. na stronie Mirosława dębskiego o terapii manualnej jest zdanie, że niektórzy manualni mówią, że przez kilka dni po zabiegu może boleć. dębski mówi,żeby dodać "po zle wykonanym zabiegu" .strona ciekawa,pewnie część z Was zna.
no i oczywiście relaksik :)
tak mnie dziś wzięło na filozofowanie. chyba mam słabszy dzień :(
życze Wam wieczoru bez bólu :)