Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
26-01-2021, 20:15:06

Nat81 2021-01-26 19:41:41
Hejka! Czy mozliwa jest operacja przepukliny szyi z dostepu tylnego? Podobno robia takie w Polanicy Zdroj. Nie wiem, czy sa bezpieczne.
Robią chyba wszędzie.
W Mielcu robią na pewno. Widziałem osobiście u kobiety. Dojście wygolone maszynką do strzyżenia, taki wąski pasek od szyi do góry głowy z 5 cm.
Po zabiegu śmigała po korytarzu..
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkująca
26-01-2021, 20:58:12

kawo 2021-01-26 21:15:06
Nat81 2021-01-26 19:41:41
Hejka! Czy mozliwa jest operacja przepukliny szyi z dostepu tylnego? Podobno robia takie w Polanicy Zdroj. Nie wiem, czy sa bezpieczne.
Robią chyba wszędzie.
W Mielcu robią na pewno. Widziałem osobiście u kobiety. Dojście wygolone maszynką do strzyżenia, taki wąski pasek od szyi do góry głowy z 5 cm.
Po zabiegu śmigała po korytarzu..
Od czego to zalezy? Mi sugerowano od przodu, ale boje sie tego przesuwania tchawicy, ze sie udusze.
Wtajemniczona
26-01-2021, 21:39:22

W tchawicy będziesz miała rurkę intubacyjną wiec z pewnością się nie udusisz.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
gość
26-01-2021, 21:52:21

Dokładnie. Czy dostęp przedni czy tylni to nieczulenie dotchawiczne. Więc udusić się nie udusisz.
Forumowiczka
26-01-2021, 21:57:56

Gość 2021-01-26 22:52:21
Dokładnie. Czy dostęp przedni czy tylni to nieczulenie dotchawiczne. Więc udusić się nie udusisz.
Wylogowało mnie :)
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Forumowicz
27-01-2021, 09:16:48

rupafin 2021-01-26 22:39:22
Ponadto nad aby wszystko było z Tobą dobrze, będzie czuwał anestezjolog
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkująca
27-01-2021, 11:26:03

Witajcie, poniżej opis mojego MR:
Lordoza zniesiona w pozycji badania z ustawieniem lekko kyfotycznym w zakresie C5-C7.
Wysokości trzonów kręgów zachowane.
Naczyniak trzonu Th1 8x5mm, kolejny naczyniak lub ognisko stłuszczenia 6mm w trzonie Th2 - jak
poprzednio.
Poza tym sygnał trzonów kręgów prawidłowy.
Drobne osteofity na przednich krawędziach trzonów C5, C6, C7.
Cechy wielopoziomowej dehydratacji krążków m-k.
Na poziomach C3/C4 i C4/C5 bez istotnych zmian - szerokopodstawne niewielkie wypukliny krążków m-k z
dyskretnym modelowaniem worka oponowego.
Na poziomie C5/C6 szerokopodstawna wypuklina krążka m-k z przerwaniem pierścienia włóknistego.
Osteofity na krawędziach trzonów. Modelowany rdzeń od str. brzusznej, wymiar AP kanału kręgowego
9mm - obraz jak w badaniu poprzednim.
Poziom C6/C7 - pośrodkowo-prawoboczna protruzja krążka m-k skierowana dogłowowo oraz osteofity na
krawędziach trzonów kręgów - zmiany są przyczyną ucisku rdzenia kręgowego po str. prawej z brakiem
rezerwy płynowej w przedziałach przednim i tylnym (wym. AP kanału 8mm) - efekt masy jak poprzednio.
Oprócz tego zmiany przewężają prawy otwór m-k. W mniejszym stopniu osteofity krawędziowe przewężają
lewy otwór m-k. Dyskretnie podwyższony sygnał rdzenia na poziomie uciśniętego odcinka.
Poza tym rdzeń kręgowy w odc. szyjnym o prawidłowym sygnale.
Wn.: w porównaniu do badania z 06 2020 obraz stabilny.
Drodzy uciekałam 2 lata przed operacją, ale już do niej dojrzałam tzn. na tyle przeszkadzają i dokuczają mi objawy, żę nabawiłam się nerwicy i postanowiłam ogarnąć temat.
SZUKAM GODNEGO POLECENIA NEUROCHORURGA Z WARSZAWY KTÓRY OPERUJĘ NA NFZ.
Będę Wam bardzo wdzięczna za opinię dot. lekarzy oraz jakby mi ktoś przełożył ten mój opis czy mam tą sentozę? czy tylko ucisk na rdzeń jest u mnie niebezpieczny?
Początkująca
27-01-2021, 11:28:01

dodam jeszcze, że byłam na 3 konsultacjach i 2 lekarzy mówi o operacji 2 poziomów na sztywno natomiast prof. Mandat jako jedyny mówi o operacji 1 poziomu tego który uciska na rdzeń. I teraz nie wiem komu mam zaufać......
Początkująca
27-01-2021, 15:10:39

kawo 2021-01-27 10:16:48
rupafin 2021-01-26 22:39:22
Ponadto nad aby wszystko było z Tobą dobrze, będzie czuwał anestezjolog
Dzieki za slowa otuchy. Z tym, ze Ja jestem bardzo wrazliwa na bol. Moi rodzice, ktorzy mnie znaja, mowia, ze nie przezyje tej operacji. Dla mnie ta przepuklina jest jak wyrok. Kazdy z nas jest inny. Chcialabym byc taka silna i pozytywna jak wy. Jestem wciaz zla na siebie, bo wiem dokladnie co robilam, zeby sie tak rozchorowac. Teraz zaluje.
Wtajemniczona
27-01-2021, 15:18:18

Nat strasznie się koncentrujesz na tym co zlego moze sie przydarzyc. Co to znaczy, ze nie przezyjesz operacji? Niezłe wsparcie...
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama:
Reklama:
Reklama: