Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
14-06-2015, 21:00:09

Snoopy...jeśłi jesteś zdecydowana iść do fizjo to napisz jaki rejon Polski Cię interesuje, może ktoś może kogoś godnego polecić :)
Początkujący
14-06-2015, 21:01:16

Pawik dziekuje za podpowiedz moze faktycznie źle ukladam szyję podczas jazdy musze to jutro zaobserwować ale co ma wysunieta szyja do takich dolegliwosci, pozdrawiam
Wtajemniczona
14-06-2015, 21:03:38

Tylko pamiętaj Pawiku,że to opis TK a nie rezonansu.
A tu troszkę inaczej się opisuje, bo właściwie nie widać struktur nerwowych i nie można precyzyjnie określić ucisku.
Zatem najlpiej zrobić rezonans zanim pójdzie się na rehabilitację....
Pozdrawiam
Ania
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
14-06-2015, 21:06:29

Pawik ,złota kobieto tak mi mów :). Mam nadzieje że ta neurolog spojrzy na płyte . A czy jest możliwość o konsultacjr płyty z innym radiologiem? Wiem wiem tonący brzytwy sie chwyta :). Do fizjo pójde na bank. Mogę dojechać do Częstochowy i niedalekich okolic albo Pajęczno,Radomsko i też ne dalekie okolice.Będe wdzięczna za jakieś polecone osoby
Początkująca
14-06-2015, 21:14:06

Dyskobolka.... Rezonans może wyjść jeszcze gorzej?
Początkujący
14-06-2015, 22:49:41

czesc wszystkim
snoopy, rezonans moze wyjsc lepiej:)tylko go zrob, bo jest potrzebny do porzadnej diagnozy
szoko skontroluj pozycje za kolkiem, wiem ze w ciezarowkach jest nieco lepsza ergonomia ale moze rzeczywiscie sie garbisz albo wyciagasz glowe do przodu
bujanie jest nieszkodliwe, niekorzystne sa mikrowstrzasy
ja niestety jezeli sie zapomne w aucie to pozniej nie mam czucia w rekach, ale to osobowka, inna bajka
natomiast jezeli siedze prawidlowo to nawet godzine moge jechac bez przerwy
pozdrawiam
Grzegorz
gość
15-06-2015, 06:53:50

Snoopy, rezonans się robi wtedy gdy są objawy neurologiczne, przynajmniej powinno się go zrobić. Jeśli chodzisz do neurologa to on Cię bada i takowe na pewno widzi. Rezonans lepiej, dokładniej obrazuje tkanki miękkie w tym uciski na struktury nerwowe (nerwy, rdzeń). Dla mnie jest to badanie, które powinno się wykonywać przy objawach uciskowych i oczywiście przed zabiegami. Uważam, że robi się je za często i nie leczy pacjenta tylko jego wynik. A ze 100 zbadanych losowo osób, 70 ma dyskopatię, 30 z nich nigdy nawet nie odczuwało bólu...MRI zawsze możesz zrobić, tylko mądry fizjo zupełnie go nie potrzebuje by zacząć poprawiać Twój stan. Pamiętaj pozwalasz pracować z Tobą temu co najpierw zbierze wywiad i zbada Cię. Pamiętaj też, że to forum i porad udzielają osoby z doświadczeniem dyskopatii ale nie widzimy Cię, nie badaliśmy Cię i nasze porady są subiektywne, opieramy się na swoich doświadczeniach.
Polecam forum fizjokliniki jeśli masz zacięcie i chcesz popytać. Można tam zamieścić zdjęcia i odpowiadają fachowcy :)
Powodzenia :)
Początkujący
15-06-2015, 08:12:11

Gogole dziekuje za podpowiedz moze faktycznie masz racje dziś przyjrze sie swojej jeździe moze fotel mam zle ustawiony i rece za daleko do kierownicy no i szyja samoistnie idzie do przodu jeszcze raz sedecznie Dziękuję i pozdrawiam
Forumowicz
15-06-2015, 08:28:25

Andy1 ból miałem na stojąco i siedzaco przez te tygodnie spałem na siedzaco po ok 1-2 godz-wtedy budzil mnie ból i chodzilem po ścianach do rana ok 0900 do zastrzyków no i tak do wieczora ,az do operacji.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
15-06-2015, 11:40:51

Pawiku bardzo Ci dziękuje. Ja miałam robione eng bo zcierpły mi trzy palce u lewej ręki kciuk,wskazujący i środkowy. Środkowy szybko puścił ,a kciuk i wskazujący czasem mniej czasem bardziej są odrętwiałe. Ale Pani na eng stwierdziła że są unerwione bardzo dobrze bo skakały na tym badaniu jak szalone . Myślałam że to od szydełka bo kciuk mnie bolał jak za długo robiłam. A moja mama miała kiedyś zespół cueśni nadgarstka ale neurolog stwierdziła że to nie to. Wynik eng brzmi. ...Niewielka redukcja amkpl.odp.M przy stymulacji proksymalnej w n. pośridkowym i łokciowym lewym z obniżeniem frekfencji fali F w n. pośrodkowym lewym. Pozostałe parametry przewodnictwa ruchowego i czuciowego badanych nerwów w normie. O to badanie sama się upomniałam bo neurolog stwierdziła że nie widzi zmian neuroligicznych a ja palce miałam jak obandażowane. Nie wiem czy to coś ma do rzeczy ale jak miałam robione z krwi to wszystko było ok tylko troche podwyższone miałam coś od stanu zapalnego. Nie dużo i neurolog stwierdziła że wszystko jest ok

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama: