Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
15-06-2015, 19:02:24

snoopy mnie na tomografii wyszły przepukliny na zupełnie innych poziomach niż na rezonansie . podczas wizyty neurochirurg wcale nie chciał je joglądać ,twierdząc że jest to badanie dla tego schorzenia niespecyficzne i niepotrzebnie dałam się napromieniowaćchyba każdy tak ma ,że po przeczytaniu opisu rezonansu zwala go z nóg . Ja zanim go dostałam układałam drewno w piwnicy ,prawda bolała mnie szyja miała rwę barkową i zerowa ruchomość ale całkiem dobre samopoczucie . po przeczytaniu swojego opisu zaległam w kołnierzu na tapczanie i płakałam całymi dniami patrząc w sufit.
Co do jazdy samochodem to głowa prosto a broda podciągnieta max do siebie aczkolwiek nie wiem czy da radę tak długo jechać -na pewno nie 3-4 godzinydla mnie pozycja w samochodzie jest nawet gorsza niż 8- godzinne siedzenie przed kompem
Początkująca
15-06-2015, 20:27:38

Szczerze tutef to ja aż się boje co by mi wyszło na rezonansie. Znając moje szczęście to nawet że wyrasta mi druga szyja :). Ja teraz gdyby nie te odrętwiałe palce to bym już nie pamiętała że coś mnie bolało.A najśmieszniejsze jest to że właśnie tą lewą ręke mam silniejszą niż prawą. :) Głową moge kręcić we wszystkie strony choć po opisie staram się nie merdać nią tak bardzo. Chyba wpadam w błędne koło
Początkująca
16-06-2015, 11:49:09

snoopy ćwicz wzmacniaj mięśnie przygrzbietowe, rób pompki, deski, wzmacniaj tzw. korpus ....ja miałam podobny rezonans 5 lat temu i nikt mi wtedy nie powiedział, że ćwiczenia dobry fizjo to najlepsza rada na dyskopatię...teraz już mam przepukliny ale dalej sie nie poddaję...najgorsze, a propo, siedzenia, jest dla mnie właśnie ono...wróciłam do pracy po wychowawczym i dla mnie 8 h to masakra...mam sztywna całą szyję po takim siedzeniu ...póki co jestem na urlopie, a od sierpnia poprosze o 1/2 etatu...wczoraj jeździałam po wawie ok 3 h w samochodzie i też wyszłam cała sztywna....resztka sił dowlokłam się na pilates-, pawik ty skaczesz na skakance ::))?????mi Brożynski zabronił::)) powiedział, że mogę większość oprócz padów i skoków na skakance...cała reszta , jak nie wywołuje objawów mogę kontyunuować:)
Miłego dnia dla wszystkich, dziś mi pęka głowa ale , to chyba od pogody.....1/2 ketonalu już we mnie...staram się nie brać ale wiedziałam , że się ból rozbuja i nie dam rady kontynuować dnia a basen z dzieciakami, godzina bieżni, pranie, gotowanie i inne zajęcia przede mną....pozdrawiam z Warszawy!!!! a i podziwiam tych, którzy dają radę na siedząco te 8 h przy mojej c4-c5 i małej c6-c7 to abstrakcja!!!
Początkująca
16-06-2015, 12:49:50

Mex dziękuje . Niezazdroszcze bólu :(. A czy z każdego takiego uwypuklonego krążka zrobi się przepuklina? Czy dobry fizjoterapeuta da tade to jakoś wepchnąć na miejsce?. I mam jeszcze pytanko czy ten mega straszny ból zawsze wraca? Ja nie pracuje jestem w domu. Ćwicze na stepperze ,kręce kołem,rower i jakieś ćwiczenia czasem z chodakowską.
Mex a co Ci te 5lat temu powiedzieli na ten rezonans?
Wtajemniczona
16-06-2015, 15:03:33

No i właśnie dlatego powinnaś Snoopy zrobić rezonans do pełnej diagnostyki, obniżenie frekwencji fali oznacza uszkodzenie nerwu, czyli ubytek neurologiczny.
W dyskopatii najlepszym badaniem jest rezonans magnetyczny, niestety lekarze oszczędzają kasę funduszu i zlecają tk.
To badanie kosztuje ok.150 zł rezonans 400 zł.
Uważam, że zanim udasz się do fizjoterapeuty powinnaś zrobić rezonans.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
16-06-2015, 16:48:32

Czyli że na rezonansie może mi wyjść jakaś przepuklina? A nie tylko uwypuklenie :( ???. Najdziwniejsze dla lekarzy niby było to że cały ból lokalizował się w łokciu i dłoni...głową kręciłam normalnie i nic mnie przy tym nie bolało a dłoń myślałam że sobie sama na żywca odgryze. I bark mnie bolał na początku
Początkująca
16-06-2015, 19:07:32

no właśnie dyskopatia ma to do siebie ,że rozwija się powoli, całymi latami a my na nią mniej lub bardziej pracujemy
czekanie w obawie ,że a nuż mi coś gorszego wyjdzie nie jest dobrą metodą
objawy pojawiają się w różnym czasie i różnym nasileniu czasem wbrew temu co mówią lekarze np, nie po tej stronie
zdiagnozuj się ,znajdz dobrego fizjo i zacznij dbać o swój kręgosłup im wcześniej zaczniesz tym lepiej..innej drogi nie ma
Początkująca
16-06-2015, 19:43:13

Tutef.....ja to wszystko wiem,ale świadomość że za niedługo mogę być sparaliżowana czy zesztywniała doprowadza mnie do histerii. ;( Cały czas miałam nadzieje że to przez silny wstrząs po śmierci bliskiej osoby jakiś skurcz mnie złapał czy coś.....a tu taki armagedon. :(. Łapie mnie atak paniki dosłownie. Mąż na mnie już krzywo patrzy..... Bo tylko szukam w necie. I coraz przerażające fakty i opisy znajduje :(
Początkująca
16-06-2015, 20:18:31

nikt nie jest gotowy na wiadomość o chorobie, ja też przeżyłam szok na widok swojego opisu rezonansu i oczami wyobrażni od razu widziałam się na wózku ... niesprawna oszalała z bólu ...i mogę Cie zapewnić, że teraz daleko mi do tego- wróciłam do pracy i normalnego życia , fakt niektórych rzeczy nie mogę robić i nawet jak mnie czasem kusi spróbować to rozsądek zawsze powtarza -nie warto wiele czasu , wysiłku i łez kosztowało mnie dojście do stanu w jakim jestem, jak pisałam w skali 1-10 to około 12 tylko to 12 mierzę po chorobie troszkę inną miarką niz przed
Początkujący
17-06-2015, 08:06:52

snoopy
ty nie histeryzuj, tylko bierz sie za siebie
Im pozniej to zrobisz tym gorzej
diagnoza, fizjoterapia i bedzie lepiej
oczywiscie nie musiasz tego wszystkiego jutro zalatwic, to nie pozar, zmiany postepuja wolno(no chyba ze masz jakis wypadek)
nastaw sie ze to zalatwisz i zacznij cwiczyc. Tylko musisz wiedziec co, stad wizyta u fizjo
nastaw sie dobrze, mozesz jeszcze bardzo duzo sobie pomoc, wiec nie wpadaj w panike
pozdrawiam
Grzegorz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: