Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
17-06-2015, 19:18:23

Mex, myślałam o Tobie już kilka dni :) 1/2 etatu to jest strzał w 10 jak finansowo można sobie na to pozwolić, możesz się rozglądać za pracą inną w której nie będziesz przykuta do krzesała :)
Tak skaczę ( w MRI ucisk na rdzeń dwóch poziomów), w badaniu wygórowane odruchy kolanowe...Fizjo mówi, że delikatnie, nie jak słoń...Nie skaczę wyczynowo, dla rozruszania, mało ważę, nic się nie dzieje, skakankę "uprawiam" od 2 lat (albo skakanka albo orbitrek).
Obserwuje się i tyle...I mogę powiedzieć, że obecnie mam się dużo lepiej jak po operacji...Nie bagatelizuje, wiem czym jest ucisk na rdzeń, ale nawet Brożyński mi powiedział że na dziś usuwanie dwóch dysków i dwóch trzonów to jest masakra, a objawy po manualnej pięknie się wyciszyły, więc idę dalej w tym kierunku...Boli i mam złe dni, ale częściej nie przez szyję, tylko piersiowy i lędźwiowy...
Zatem powodzenia :)
Początkująca
17-06-2015, 20:21:49

Pawik cudownie!!!! lubię takie twarde babki!!! też się do nich zaliczam hi, hi!!!! a co do finansów to będzie ciężko ale i tak lepiej niz dotychczas na wychowawczym nie zarabiałam nic.::)) ..jeszcze co prawda nie mam zgody mojego szefa...ale zobaczymy....póki co mam jeszcze 2 tyg urlopu::))) super, że manualna pomaga ja tez raz w tygodniu odwiedzam Pana Brożynskiego, dowcipnisia jakich mało!!! ale tak cudownie rozrywa i ugniata po kawałku moją łabędzią szyję, że mu to wybaczam, żartowałam, to przesympatyczny facet...od razy poznał przyczynę mojej przepulkiny, miałam wypadek samochodowy ,zanim cokolwiek mu powiedziałam, jak tylko looknąl na mój c4-c5......Pawik ciesze się twoim dobrym samopoczuciem, wspieram , ściskam i tego samego oczekuję!!!::))
Początkująca
17-06-2015, 21:47:48

Google dziękuje :). Wypadku nie miałam. Jutro mam wizyte u neurologa zobaczymy co powie.
Tutef ciesze się że u ciebie jest dobrze :) ,zawsze to pocieszenie dla nas że jednak może być lepiej ;).
Początkująca
18-06-2015, 11:20:25

Wizyta u neurlog i jej wypowiedz a raczej to co z niej wyciągam...... czeka mnie pewnie jeszcze prywatna wizyta.Może coś więcej się dowiem
Jak na mój wiek to zmiany są dość duże ale tragedii nie ma bo nie są bardzo zaawansowane. Dyskopatii ona jako takiej nie widzi.Zwyrodnienia mogą powodować bóle ale żadnych paraliży. Ból może a nie musi wracać.Moze być tak ze przez kilkanaście lat mnie nic nie dopadnie albo i nigdy a może i tak ze co jakiś czas. W moim przypadku to tylko rehabilitacja,ćwiczenia i oszczędzać się. Twierdziła ze eng też nie jest najgorsze.........Skierowania na rezonans mi nie da bo nie ma takiej potrzeby.Jak jej powiedziałam ze przecież mam palec ścierpnięty to powiedziała ze gdzieś te zwyrodnienia mi drażnią pewnie nerw...no to chyba by się zdał rezonans? Nawet skierowania na rehabilitacje mi nie dała. Oszaleć idzie.
Kazała się cieszyć ze już nie boli i myśleć że już nie będzie boleć.I teraz nie wiem czy cieszyć się ze to tylko zwyrodnienia a nie dyskopatia? czy lepiej żeby była dyskopatia a nie zwyrodnienia?
Początkujący
18-06-2015, 21:12:01

Snoopy to ja Ci cos napisze na temat neurologow juz wcześnie tu na forum pisalem wiec tak bylas u nerologa takiego przez NFZ powiedział co Ci powiedział ciesz sie ze leków nie przepisał jakis drogich ale nie myśl sobie ze prywatnie neurolog cos wiecej Ci powie napewno nie tylko kase wyrzucisz ja bylem u trzech prywatnie kazdy gadal co innego zlecal badania ktore okazywały sie dobre leki mi przepisywali po których czułem się fatalnie nikt nawet na plyte rezonansu nie spojrzał tylko na opis ja mowie co mi dolega a lekarze to nie od tego ale leki przepisywali ale ok mowie poszukam sobie czegoś w internecie wpisalem trzy dolegliwosci ktore mnie mecza i odrazu wyskoczylo ze to od kregoslupa szyjnego wiec udalem sie do neurochirurga mowi trzeba operować mysle sobie no pojde do jeszcze jednego ten mowi tez trzeba operowac ja rozumiem ze nie wszyscy popieraja operacje tyko najpierw fizjo a jak to nie pomoze to wtedy ale lekaz mowi i tak to predzej czy pozniej trzeba to zrobic tego nie unikne wiec poszedlem do fizjoterapeuty i pani zerknela na plyte i mowi ze te moje objawy ktore mam sa od tego wlasnie wiec tylko mnie utwierdzila we wszystkim . Pisze to dlatego ze nie mam pojecia po co sa neurolodzy i za co kase biora jak i tak pojecia o niczym nie maja wystarczy byc troche rozgarnietym i poszperac w internecie np. Na forum takie jak tu gdzie ludzie maja wieksza wiedzę od tych lekarzy pozdrawiam wszystkich serdecznie którzy doradzaj bardzo madrze .
Początkująca
19-06-2015, 07:18:45

Szoko,ja wiem że nasi lekarze to duża ich liczba zna się tyle co ja :). Tylko ze ja jak mi założyli te taśmy i ból zszedł to prawie 3 miesiące nie wiem co to ból.Nic mnie nie boli,nic mnie nie kłuje...... jak zapytałam neurologa czy to możliwe żeby to było od mięśni,to popatrzała na mnie na opis i stwierdziła ze raczej od kręgosłupa.A mnie najpierw pokręciło mięśnie jak cegłówki a dopiero potem ból barku,ręki ,dłoni i tak jakbym nie miała mięśni w karku głowa mi sama leciała w dół.Po taśmach wszystko jak ręką odjął.Pomijając ze ja do niej mówię o tych taśmach a ona myślała ze ja o plastrach rozgrzewających do niej gadam :) No rozbawiła mnie tym :)
Początkująca
19-06-2015, 10:36:14

szoko dobrze gada!!!tez kiedyś poszłam do neuro, chyba chciała żebym się zaćpała na smierć poprzepisywała mi z 4 opak leków zwiotczająco-luzujących, gdzie w każdym przeciwskazaniem bylo prowadzenie auta, nawet ich nie wykupywałam recepty wylądowały w śmieciach...
wczoraj byłam u swojego fizjo, pytałam o swój zniszczony c4-c5..powiedział , że wygląda to groźnie ale nie ma ucisku na rdzeń, jeśli go nie ma np ledwo modeluje worek to dać sobie spokój z operacjami no i oczywiście jeśli oprócz bólu nie ma objawów n euro....opowiadał mi , że widział wiele rezonansów sprzed i po operacji, część z nich, w sensie operacji, w ogóle nie powinna mieć miejsca...ludzie są po prostu nieświadomi...sluchaja neuro jak Bogów....na zachodzie póki mozna robi sie wszystko, żeby uniknąć wymiany implantów, stawia sie na osteopatię, póki można....sam operacja często nie niweluje bólu samego w sobie....tak tylko w ramach ostrzeżenia dla tych nadgorliwych.....::)) miłego dnia wszystkim!!!
Początkujący
19-06-2015, 12:14:03

Witam.
Snoopy-1984 wyjaśnij proszę o jakich taśmach piszesz, o co chodzi ze zniknięciem bólu?
Dziękuję.
Początkująca
19-06-2015, 12:27:28

Andy1,te plastry a raczej elastyczne taśmy to fachowo nazywa się kinesiotaping.Przykleja ci rehabilitant takie taśmy ,on sobie tam zaznacza co i jak i wie gdzie kleić.U mnie to był bark,kark i ramie. Łagodzą ból,odciążają mięśnie.Często stosują je sportowcy.Nawet ostatnio Małysz był w jakimś programie i też mu wystawały zza bluzki :) Mnie na mój ból nie pomagało nic.Żadne leki żadne lampy ,nawet zastrzyki działały tylko od zastrzyku do zastrzyku.A jak mi chłopak nakleił te taśmy to zanim wyszłam ze szpitala ból minął.Byłam w szoku.Miałam je 7 dni bo tylko tyle maxymalnie mogłam je mieć.I od tamtej pory jak przestało boleć już nie zabolało.Idzie 3 miesiąc.Może to nie dużo ,ale ,mam nadzieje ze taki ból jak wtedy już nie wróci :). Modle się o to heheh.
Początkujący
19-06-2015, 13:26:46

kada metoda jesli pomaga jest dobra.aczkolwiek dykopatia to choroba indywidualistów i co jednemu pomaga drugiemu moze nie pomagac:)ale warto szukac. co do postu mexa to w pelni sie zgadzam. ciecie to ostatecznosc przy bólach uniemozliwiajacych funkcjonowanie lub przy silnych objawach neuro. przy słabszych bólach warto sie jednak przyzwyczaic do bólu. bo z operacja jest tak ze nie zawsze usuwa dolegliwosci. u mnie neuro powiedzial tak (a posiadam l2-l3 przepukline i pare wypuklin w l-ce)ze moze bc tak ze zoperuje przepuklinke l2-l3 a sie okaze ze dolegliwosci nie mina bo powoduje je te mniejsze wypuklinki. moze byc równiez tak ze za jakis objaw neuro który podejrzeamy ze sie bierze z l-ki odpowiedzialny jest np dysk z odcinka piersiowego lub szyjnego. taki totolotek:)mi lekarz powidzial ze dopoki nie ma silnych objawów neuro to mam spiac dupsko na rehabilitacji i nawet nie myslec o krojeniu:)bo to ostatecznosc. tak ze najpierw rehab i wszystkie inne metody a zabieg na samym szarym koncu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: