Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
16-11-2012, 14:27:16

hejka
nie wiem czy się nie przechwaliłam że mnie tak bardzo nie boli, bo wczoraj wieczór nie mogłam się ułożyć żeby usnąć tak mnie bolała szyjka, dźgało, kuło, przy najmiejszym poruszeniu ból był taki iglasto-przeszywający od potylicy po pieczenie między łopatkami, drętwiała mi skóra na potylicy i dokuczał ledźwiowy, wiec jak kura się mościłam i mościłam i bez ketonalu 100, się nie obeszło,
dzisiaj szary dzień, mgła, przejmujące mokre zimno....brr
dzisiaj też boli mnie między łopatkami i w góre do osadzenia głowy na kręgosłupie, aż mi skora drętwieje boli i już i promieniuje na lewy bark, mięsnie łapki tez bolą
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Forumowiczka
16-11-2012, 16:44:57

faktycznie pogoda niestety nie pomaga.
Nie jesteś sama - mnie też pika, chociaż głównie wieczorami, jak zaczyna łapać mróz. Dzisiaj rano w czasie tej mgły (u nas długo była) też mnie gniotło.
Ciekawe co nam się dzieje wtedy z tymi nerwami - okolice puchną? coś musi się zmieniać w tkankach ale co?
papa
Asia
Początkująca
16-11-2012, 20:06:56

Cześć szyjki
Jestem po wizycie u ortopedy i muszę powiedzieć że człowieczy to był lekarz, powiedział mi że bark i mięśnie na plecach bolą niestety od szyjki, ale mam się nie denerwować bo rekonwalescencja po takim zabiegu może trwać miesiące i niestety nie da się tego niczym przyśpieszyć. To są korzenie nerwowe i pora roku jest niesprzyjająca na rehabilitację. Powiedział mi że jest przeciwny wizycie u osteopaty i nic na siłę się tu nie zdziała, potrzeba niestety czasu, trzymać się ciepło, oszczędzać i delikatnie ćwiczyć rękoma i ramionami ale nie na siłę. Mówił że należy się cieszyć że jest naprawione, nie każdy ma taką szansę i wykazać więcej cierpliwości, nie przesadzać z lekami przeciwbólowymi, nie będzie poprawy z tygodnia na tydzień ale z miesiąca na miesiąc będzie lepiej. Stówkę wziął ale lepiej mi po tej rozmowie. Piszę Wam to wszystko bo może komuś ta wiedza choć maglowana już tu i powtarzana coś pomoże.
Trzymajcie się szyjki, musi być dobrze
Ewa
Forumowiczka
16-11-2012, 20:50:04

powiedział ci same prawdziwe rzeczy, natomiast zastanawiam się jeszcze czy nie pomylił osteopaty z chiropraktykiem lub kręgarzem, bo z tego co ja się orientuję, to wielu lekarzy "normalnych" medycznych specjalności nie kojarzy kto to jest osteopata :)
Zresztą na Stronie Towarzystwa Osteoptów Polskich nie ma zbyt dużo specjalistów z tej nowej w Polsce dziedziny i większość miast jest ich pozbawiona.
Nie piszę tego, żeby cię do czegoś zachęcać - twój lekarz ma rację, ze najpierw trzeba poczekać, dopiero potem szukać pomocy jak już cierpliwości zabraknie.
A z cierpliwością u nas jest ciężko, oj ciężko..... :)
pozdrowionka, Asia
gość
17-11-2012, 09:02:52

Witam Szyjkowe grono
Poczytałam zaległości...no cóż, dyskopatia nie jest przyjemnością...c.e.c.h.u.j.e się objawami bólowymi i zabieg operacyjny tak naprawdę nie niweluje dolegliwości bólowych w 100%. Po operacji nigdy już nie będzie bezboleśnie i z tym trzeba się pogodzić. Dyskopatia zoperowana nadal jest dyskopatią. Wiele zależy od nas samych. W moim przypadku, dzięki forum. przechodzę praktycznie "na miękko" przez okres pooperacyjny. 19 listopada mija 7 miesięcy po operacji na 2 poziomach i jest miodzio . To, że tak jest w dużej mierze zawdzięczam Zosi, Januszowi, Irkowi oraz Halince z tego forum. Wielokrotnie dziękowałam i nadal to będę czyniła. Zastosowałam się też do rad i sugestii mojego operatora i nie żałuję. Po 4 miesiącach wróciłam do pracy i tak naprawdę nie odczuwam żadnych dolegliwości. Owszem, pojawiają się sytuacje gdzie nagły skręt szyjką kończy się lekkim bólem ale to jest wynik mojej dynamiki ruchu. Uczę się być bardziej wyrafinowana w oglądaniu się za fajnymi mężczyznami .
Osobiście nie żałuję decyzji jaką podjęłam o operacji. Nie mam już niedowładów, drętwień czy też rwy barkowej. Rehabilitację odbyłam 6 miesięcy po operacji, tak jak zalecał mój operator. Nikt nie grzebał w okolicy szyjki. Skupili się na zabiegach usprawniających moje kończyny oraz na rozpinaniu mięśni.
Myślę sobie, że fakt pogodzenia się z mojej strony ze stanem rzeczy daje mi większą siłę i radość z tego, że jestem już bezpieczna i wózek póki co mi nie grozi. To jest jasna strona mocy, którą wybieram w życiu.
Powodzenia w dochodzeniu dla tych, którzy już po oraz cierpliwości dla tych przed.
Pozdrawiam jak zwykle serdecznie.
Bogna
Początkująca
17-11-2012, 15:25:02

Iwa 63
Ja też tak miałam,ale z dnia na dzień jest lepiej.Jak dłużej posiedzę (30 min)to wracają, ale nie z takim natężeniem. .Ja to okropnie nie mogę bezczynności !Jakoś niestety muszę wytrzymać.Pozdrawiam wszystkie Szyjki!
Początkująca
18-11-2012, 10:46:16

Witam wszystkich serdecznie.
Ulidko- twoje słowa napawają mnie optymizmem.Też liczę na to, że z dnia na dzień będzie lepiej.Ogólnie i tak jest super.Mam silniejsze nogi i prawą rękę. Barki niewiele, ale odpuściły.Biorę już tylko 1 tabletkę p/bólową dziennie, dopiero wtedy gdy mnie przyciśnie, bo chciałabym się już od nich uwolnić.Jest dobrze.Czuję się jeszcze osłabiona, ale czego można wymagać 10 dni PO.Aby tak dalej.Życzę wytrwałości wszystkim oczekującym, Wasz czas nadejdzie i musi być lepiej.Pozdrawiam.
Iwa
Forumowicz
18-11-2012, 21:14:03

Witam Wszystkie SZYJKI BOLESNE I NIEBOLESNE .nie pisałem bo dostałem w poniedzialek o 1600 telefon że jest miejsce dla mnie na operacje i znow miałem 15 min na decyzje o wyjezdzie wieczorem do szpitala, a rano operacja.I tak sie stało ,a dzisiaj mnie o 1600 wypisano, odpoczołem i pisze choć chwilke.Wprawdzie operacja byla 13.11.2012 o 0900,ale czuje sie dobrze.Operacja się udala pacjent przezyl, a reszta sie okarze póżniej.BÓL USTAŁ. Na razie szyjki pozdrawiam piotr
Wtajemniczona
19-11-2012, 07:34:18

piotr
co za wspaniełe wieści, szczerze gratuluje
jak dobrze że już za tobą, mam nadzieję że szybko zapomnisz o nieprzespanych nocach, zycze ci szbykiej i bezbolesnej rekonwalescencji
uważaj na siebie, czuj się jak król
może i ja niedługo będę po twojej stronie mocy..?
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Forumowiczka
19-11-2012, 08:51:11

Piotr ale nas zaskoczyłeś :)
Gratulacje, odpoczywaj!
tylko nie przed komputerem :)
trzymamy kciuki
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: