Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
08-11-2012, 11:46:47

cyt 2012-11-07 15:26:02 W maju 2011r miałam operację kręgosłupa szyjnego,stabilizator ,wszystko było ok.Od kwietnia 2012r ból barku i blokada,nie mogę poruszać ręką -okazało się zespół bolesnego zamrożonego barku ale w między czasie kontrolne MR odcinka szyjnego-Dostrzega się okrężne uwypuklenia pierścieni włóknistych krążków międzykręgowych C4/C5 i C5/C6 z objawami szerokopodstawnych dokanałowych protruzji tych krążków powodujących na tych poziomach wtórne stenozy kanału kręgowego zmniejszając wymiary strzałkowe kanału do ok.9,5-10mm.Wykazane protruzje uciskają i modelują przednie powierzchnie worka oponowego.Czytam codziennie wpisy i chciałam się poradzić,ponieważ od wczoraj zaczęło boleć mnie kolano najbardziej przy chodzeniu i mam pytanko czy ktoś wie czy ma to związek z szyjka czy to nowa dolegliwość.Pozdrawiam
W sprawie kolana nie wypowiem sie bo nie wiem ale co do reszty to byłam w identycznej sytuacji. W grudniu 2006 pierwsza operacja szyjnego C6/C7, po dwóch latach zamrozilo mi bark, jak u Ciebie. Zespoł zamrozonego barku pochodził od kolejnej dyskopatii C4/C5, kolejna operacja w 2009 r. Przyczyne usunieto ale objaw wtórny - zamrozony bark pozostał. To nie przechodzi niestety z dnia na dzień. po dwóch latach rehabilitacji ruchomośc powróciła prawie w 100 %.
Jeśli moge cos doradzić to nie nalezy zwlekac z kolejna operacją. Niestety
Spinka
Forumowicz
08-11-2012, 12:08:50

Witam WSZYSTKICH BOLESNYCH tych z nad morza i tych ze stalego ladu.Pozdrawiam świeżych :ewaparza i niematahari.Sam czekam i sie niemigę doczekać operacji.Terminu jak niema tak niemialem i niebęde miał.To wiem po wczorajszej rozmowie z lekarzem.Jestem na liście pilnych i mam czekać na telefon od lekarza, a w każdą środę mam sam dzwonić do niego.Wy przynajmniej wiecie kiedy ,jestem spakowany od ponad 60 dni i świadomosć telefonu który to wcześniej dzwonił w glowie.Teraz to prawie się pogodziłem kiedy wczoraj wymienil dwie operacje które wykonywal ratujac zycie,mężczyzna z wewnętrznymi powiklaniami i kobieta z guzem.Co tu dodać- chyba tylko cierpliwość.Tak więc Wam zazdroszcze terminów.Dzisiaj odmówili mi szczepienia przeciw żółtaczce poniewaz za wcześnie i poprzednia pani pielegniarka się pomyliła,mego lekarza pierwszego kontaktu nie było,obslugiwała mnie inna pani lekarz szef przychodni i jeszcze była wielce zdziwiona że takowego szczepienia niemam ,bo o to powinien zadbac specjalista.Jestem jak statek na mieliznie, tylko czekac na holowniki sam to sobie moge ponazekać.Ale wiem wiem DAMY RADĘ.Pozdrawiam -piotr
Wtajemniczona
08-11-2012, 12:32:07

ewaparz2
Ja jestem PRZED.Miałam termin na dzisiaj, ale ... no właśnie muszę mieć odstawione leki przed operacja i niestety to wymaga czasu.
mój kierunek to Bydgoszcz
Nie władam biegle żadną łapką,lewa po manulanej terapii(2 miechy)zdziebko lepiej,ale...mrówy,drętwienia,bóle to dla mnie chleb powszedni i raczej ból traktuje jako kumpla bo lepiej jest żyć.Nogi funkcjonują na tyle ile się da,czyli kulnę sie gdzie trzeba,nie zawsze z uśmiechem.
Mam zaawansowaną dyskopatię nie tylko szyjkową ale jak wiekszość lędzwiową i jak czasami niektórzy mają, mocno "zszorowany" i piersiowy(nie wiem czy czasami nie wypada gorzej niż szyjkowy).
Czy ktoś może orientuje się czy RFA to coś dobrego na bólik.Moze ktoś takie coś miał robione?
Wiem,że troche wypadam z szyjkowego na lędzwiak ale są tutaj osoby ,które i z lędzwiowym mają spore kłopoty
Kasia
Początkująca
08-11-2012, 12:46:05

Witam .Piotr ja czekam juz pol roku chociaz tez kwalifikowalam sie do pilnej (stenoza na poziomie c6/c7 i c7/ th1 zredukowana do 5,8 mm ) ale jak sa pilne przypadki zagrazajace zyciu -to my idziemy na bok bo jeszcze sie jakos kulamy .
niematachari moj operator to lekarz ktory operuje w roznych szpitalach -kiedys takze w Bydgoszczy .
ewa
Wtajemniczona
08-11-2012, 12:46:45

Jak ktoś miał niedowłady łapek PRZED to proszę o wpiskę jak i kiedy i w jakim stopniu przechodziło,a ile pozostało?
Kasia
Początkująca
08-11-2012, 13:00:46

kazulu
Takie zalecenia odstawienia lekow mialas od neuro ? ja tez biore leki na arytmie serca no i oczywiscie ostatnio
uspokajajace bo wiadomo ze siada psyha ale nikt mi nie zwracal uwagi ze cos musze odstawic z tych lekow
ewa
Od neuro..mam tylko zalecenia -zadna rehabilitacja przed ani po .
ewa
gość
08-11-2012, 13:22:45

Spine bardzo dziękuję.Byłam u neurochirurga który operował mnie w 2011 i powiedział ze bark to nie od szyjki i żebym się nie spieszyła z operacją,jak najdłużej mam wytrzymać a jak nie dam rady to on coś wymyśli tak mi powiedział.Tylko że z poradni leczenia bólu otrzymałam plastry transtec, których boję się używać bo mają duże skutki uboczne.W sumie zostałam dalej z bólem ,zamrożonym barkiem i nie wiem co robić
Wtajemniczona
08-11-2012, 14:01:33

ewaparz2
nie chodzi tu o leki psych...,ale np. mydocalm *** i inne różności...
Forumowiczka
08-11-2012, 17:19:21

cyt .W sumie zostałam dalej z bólem ,zamrożonym barkiem i nie wiem co robić
co wiem od mojej koleżanki która przeszła leczenie barku - dosyć dobrym badaniem diagnozującym jest zwykłe USG barku wykonane przez ortopedę.
No i kosztuje mniej niz prywatny rezonans, czeka się na niego tez krócej jeżeli ma być z kasy chorych.
Można zobaczyć wysięki. Leczenie jest bardzo długie a efekty powolne, czasami stan zapalny potrafi przejść na drugi bark. Ważne jest czy ból nasila się nocą bo to jest jakaś dosyć charakterystyczna cecha stanu zapalnego w samym barku (nie ma tego przy bólu barku od kręgosłupa). Oprócz leków przeciwzapalnych miała tez krioterapię, potem powoli ćwiczenia i na koniec obowiązkowo chyba 2-3 razy w tygodniu basen. Leczenie PONAD pół roku!
Ale zacznij od tego USG, nawet prywatnie - ale u ortopedy, bo oni wiedzą czego szukają w obrazie.
Asia
gość
08-11-2012, 20:58:01

Hej Kochani :)
Wróciłam z Olsztyna. I hmm..diagnoza jest bardzo ciekawa.. Otóż kręgosłup szyjny ma zwyrodnienia, lecz nie jest operacyjny. Problem za to jest z głową. pan dr uznał, że prawdopodobnie miałam udar co spowodowało "dziurę" "przestrzeń" w mózgu, w korze czuciowej, który jest dla niego bardzo dziwnym przypadkiem. No i nie wiemy co z tym robić dalej. Bo operacyjnie nic nie można. Czekają mnie kolejne konsultacje, ale przynajmniej wiem dlaczego mam takie objawy a nie inne...;)
Pozdrawiam nowicjuszy i weteranów.
PS: Ja mam objawy rwy barkowej. Mi krio nie pomagało, a tylko mi pogorszyło...
Życie nie jest łatwe, ale jest po to żeby się nie poddawać.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: