Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-06-2008, 17:38:00

Zosiu,
jak ten czas leci
Dopiero wyjezdzalas a juz wracasz.
Tak wiec na Twoj powrot wyskrobie do Ciebie maila, wczesniej nie pisalam bo nie chcialam Ci zaklocac wypoczynku.
Ale jak juz wracasz to Ci znowu pomarudze
Pozdrawiam cieplo
Emila
gość
22-06-2008, 19:22:00

Emilko , mam nadzieję że w końcu jakis promień nadziei się pojawił u Ciebie
W uzdrowisku miałam stały podgląd na forum i coś tam nieraz poklikałam .
W drodze powrotnej zaliczyłam małą wspinaczkę na ruiny w Chęcinach i Jaskinię Raj . Oj daleko mi w samopoczuciu do raju ale staram się trzymać fason.
Pozdrawiam Zosia
gość
25-06-2008, 13:47:00

Zosiu,
wyslalam maila
Emila
gość
27-06-2008, 13:50:00

ja mam pytanko. Moja mama miała operacje kregosłupa w odcinki szyjnym. Tydzień po operacji swędzą ją dłonie i krocze. Dlaczego? Prosze o szybką odpowiedz..
gość
27-06-2008, 17:56:00

Trudno doszukać się związku . Może była pooperacyjnie obstawiona antybiotykami bez osłony?Jeśli tak to mogą być zmiany grzybicze.
gość
27-06-2008, 20:19:00

Witam, jak większość tutaj mam dyskopatię odcinka szyjnego. Chciałabym prosić Was o odpowiedź na najważniejsze dla mnie pytania: jakie ćwiczenia wykonywać? (czy może lepiej samej nie kombinować a udać się do rehabilitanta?); co z chodzeniem - jak najwięcej czy wręcz przeciwnie?
Dzięki
gość
27-06-2008, 20:47:00

Dyskopatia dyskopatii nie równa zarówno w ocenie badań obrazowych jak i objawów więc nie ma jednego złotego środka jeśli chodzi o metody lecznia zachowawczego.
Ze względu jednak na delikatną strukturę tego odcinka kręgosłupa nie jest wskazana samodzielna gimnastyka.
Powinna być ukierunkowa przez rehabilitanta po zapoznaiu się ze stanem pacjenta.
Jeśli byłyby zlecone zabiegi bez wcześniejszego badania radziłabym takiego rehabilitanta unikać -może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Jeśli jest zaawansowana dyskopatia potwierdzona badanie MRI to w takim wypadku należy poszukac fizjoterapeuty specjalizującego się w rehabilitacji kręgosłupa . W pewnych stanach (zaburzenia neurlogiczne,ucisk na rdzeń)rehabilitacja czynnościowa może być niewskazana.
Chodzenie bez znaczenia , zależnie od kondycji.Unikać jednak należy sytuacji wstrząsorodnych z powodu zmniejszonej amortyzacji w dyskopatycznym kręgosłupie- ograniczyć lub wykluczyć bieganie ,ekstremalna jazdę na rowerze itp.
gość
28-06-2008, 07:12:00

dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
gość
05-07-2008, 11:17:00

Pozdrowionka dla wszystkich forumowiczów.Od 19 sierpia sanatorium w ramach prewencji w Lądku Zdroju.

Zosiu wysłałam CI @.

Szczególne pozdrowienia dla naszych obecnych kuracjuszek- Inki i Grażyny.Dziewczyny czekamy na Was.Wracajcie uzdrowione.

Grażynko nie zdażyłam Ci odpowiedziec,obiecuję,że napiszę jak wrócisz z Augustowa.

Monika
Początkująca
05-07-2008, 14:10:00

Witajcie
mam dylemat : neurolog mowi - intensywna rehabilitacja; ortopeda- operacja polegająca na trwałym usztywnieniu kręgosłupa (na początek może tylko szyjnego, a wizyta u neurochirurga jeszcze przede mną.
Wynik rezonansu :
kregosłup szyjny - zniesienie lordozy szyjnej z kyfotycznym wygięciem n poziomie C4-C6.Zmiany zwyrodnieniowe krążka mk. C5/C6. Na pozomie C5/C6 centralno-lewoboczna wypuklina krążka mk. osteofity na krawędziach trzonów wpuklają się do lewego schyłka.
kręgosłup L-S - zmainy zwyr. krążków L2/L3 ; L3/L4 ; L4/L5 z obnizeniem ich sygnału i wysokości. Na poziomie L4/L5 centarlana wypuklina krążka mk. rzebudowa zwyrodnieniowa trzonów kręgów.
I co wy na to? Proszę napiszcie swoje opinie, może pomogą mi podjąć decyzję dot. dalszego leczenia Pozdrawiam Elastyna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: