Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
05-06-2008, 13:22:00

Paweł, może z pełnym zuafniem podejść do opinii prof. Podgórskiego .Nie zrażaj się nieco oschłym sposobem kontaktów.
Jeśli w rehabiliatcji interesuje Cię Warszawa to podpowiem
mgr. Balik- www.plw.pl i mgr. Sobol -www.plw.pl i Orto Królewska 1
Pytasz o konsekwencje posiadania dysku- są z materiałów nie odrzucanych przez organizam .Ich podsaidanie wiaże się jednak z przciążeniami na sąsiednich poziomach co wymusza zaminę trybu życia. Przy implantach nie wolno również stosować zabiegów regabilitacyjnych wywołujących przgrzanie ale jak zgłosisz fakt ich posiadania to rehabilitamt będzie wiedział o co chodzi.
Masz dyskopatię wielopoziomową i raczej nie ma co liczyć na cud życia jak przed chorobą ale nieraz dylematem nie jest komfort zycia tylko bezpieczeństwo neurlogiczne.
Pozdrawiam z rehabilitacji .
Zosia
gość
05-06-2008, 13:27:00

Inka witaj,
co było powodem zwapnienia dysku u Ciebie? Na czym polegała operacja i na jakich poziomach?
Pozdrawiam
Emila
gość
05-06-2008, 13:32:00

Witaj Zosiu !
Co u Ciebie? Jestem po komisji.Faktycznie nie miałam sie czego obawiać.Tak jak myslałam zostałam skierowana na rehabilitację z prewencji,a świadczenie przedłużono mi na kolejne 5 msc.O terminie wyjazdu zostanę powiadomiona .Gdyby jednak okazało się,ze termin bedzie bliski ,mam możliwośc dokonania zmiany( tak rzekł milutki lekarz orzecznik).
Pozdrawiam
Monika
gość
05-06-2008, 14:25:00

Emilko - to mój wynik MRI:

Zniesienie lordozy w szyjnym odcinku kręgosłupa z wytworzeniem kydozy. W segmencie C4/C5 stwierdza się zmiany zwyrodnieniowe krążka międzykręgowego w postaci uogólnionego uwypuklnia i obniżenia wysokości oraz osteofitozę tylnoboczną krawędzi trzonów kręgów, które powodują redukcje przedniej przestrzeni płynowej worka oponowego, bez ucisku rdzenia kręgowego. W segmencie C5/C6 stwierdza się zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe krążka
międzykręgowego w postaci uogólnionego uwypuklnia i obniżenia wysokości oraz osteofitozę tylnoboczną krawędzi trzonów kręgów, które powodują redukcje przedniej przestrzeni płynowej worka oponowego; ponadto cechy tylnobocznej, prawostronnej przepukliny jądra miażdzystego/częściowo uwapnionej co wskazuje na jej przewlekły charakter/ dotykającej rdzenia kręgowego. W segmencie tym widoczne są również oznaki zwężenia otworów międzykręgowych.
W pozostałych segmentach prawidłowy obraz krążków międzykręgowych.

Lata całe leczono mnie na powtarzające się rwy barkowe, nikt nie robił mi sensownych badań bo po co...? Brak słów.

Operację miałam 20-go listopada (operacja m. Smiths-Robinson na poziomie C5-C6, odbarczenie worka oponowego, stabilizacja klatką m.-trzonową f. Synthes Cervios 7mm klinową). Innymi słowy implant cage peek. Póki co jeden poziom, za kilka lat czeka mnie kolejny.

Pozdrawiam
inka
gość
05-06-2008, 20:02:00

Inko,
mam nadzieje, że odczuwasz poprawę po operacji.
Nic mi nie mówi nazwa metody, która byłaś operowana. Implant cage peek to implant ruchomy czy stały?
Czy odczuwasz teraz jakies dolegliwości?
Jeśli masz chęć to napisz mailem, będzie miło. emila1967@wp.pl.

Zosiu,
widze, że mimo rehabilitacji tęsknisz za nami Pozdrawiam ciepło.
I masz wrócić naprawiona

Ja jestem po komisji w sprawie renty. Przyznano mi częściowa niezdolnośc do pracy na okres roku. Teraz czekam na decyzję

Pozdrawiam Emila

gość
06-06-2008, 08:04:00

Emilko
Oczywiście, że teraz już odczuwam olbrzymią poprawę. Ból utrzymywał się długo ale powiedziano mi, że po odbarczeniu u mnie, ból może się utrzymywać do 2 lat, z różnym nasileniem.
Cage peek to implant stały.
Dolegliwości czasami są słabsze, czasami bardziej dotkliwe ale teraz już, pół roku po operacji, mogę śmiało napisać, że idzie ku lepszemu. W porównaniu z tym, co było jest świetnie wprost.
Teraz zacznie się rehabilitacja - za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam na prewencję do Lądka Zdroju - mam nadzieję na jeszcze lepsze samopoczucie

Pozdrawiam wszystkich
inka
gość
06-06-2008, 14:47:00

Inko,
tak trzymać. Wogóle dziewczyny to Wam troche zazdroszcze, ze zus wysyla was na prewencje do sanatorium. Nasz wroclawski zus wysyla na prewencje do jednej z przychodni wroclawskich, gdziew zreszta jakosc rehabilitacji pozostawia wiele do zyczenia.
Ech chyba sobie zafunduje sanatorium sama
Pozdrawiam
Emila
gość
06-06-2008, 14:48:00

Inka,
a gdzie byłas operowana i przez kogo?
Emila
gość
06-06-2008, 16:18:00

Emilko ! Moje problemy z kregosłupem szyjnym tak
> > naprawdę zaczęły się,a może dały znać o sobie od sierpnia 2007.Brak
> > czucia,osłabienie siły kończyny górnej,bóle karku,barku lewego ,no i
> > głowy z towarzyszacymi wymiotami,Było tak :położyłam się spać zdrowa a
> > rankiem nie mogłam głowy oderwać od poduszki.Myślałam podobnie jak
> > lekarze i wszyscy pozostali ,ze samo weszło samo wyjdzie.Wykorzystałam
> > więc najpierw urlop wypoczynkowy bo nie chciałam isc na zwolnienie.
> > Wszystkie leki,sterydy ,blokady,rehabilitacja
> > zawiodły(ibuprofen,nefopam,dicloberl,diclofenac,tolperis,meloksam,dexaven,olfen,movalis,miozepam,ketonal,tegretol).
> > Nikt nie potrafił mi pomóc
>OTO OPIS:odcin.szyjny o zniesionej lordozie w czesci
> > c3-c6,zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe krawedzi trzonów kręgów z
> > osteofitami na przednich krawędziachc3-c4 centralna przepuklina krażka
> > modelujaca zarys wiezadła podłuznego tylnego.c4-5 lewoboczna przepuklina
> > ograniczajaca swiatło otworów. c5-c6 tylno -lewoboczna przepuklina
> > zweżająca kanał i otwór lewy.uogólniona przepuklina c6-c7 z kompresją
> > więzadła podłuznego.dehydrytacja c3-c7. Obecnie jestem prawie 3 msc. po
> > zabiegu.Zabieg miałam przeprowadzany w łodzi.Operacja polegała na
> > usunięciu przepukliny jądra miażdżystego c5-c6 i zastosowaniu implantu sztywnego signus
> > RABEA .Nadal czuję się źle,zażywam tabletki uspokajające i nasenne.Wciąz
> > zadaję sobie pytanie :czy to bóle pooperacyjne czy może te pozostałe
> > przestrzenie nadal mi dokuczają. Tak jak pisałam na forum wykorzystałam
> > już 4 msc. swiadczenia.4 czerwca stanęłam ponownie na komisję.Tym razem przyznano mi 5 msc.Otrzymałam podobnie jak Inka rehabilitację z prewencji.Teraz czekam na termin.
Pozdrawiam
Monika

gość
06-06-2008, 20:15:00

Emilko
Byłam operowana w Częstochowie przez świetnego fachowca, doktora Kopra. Wcześniej odwiedziliśmy kilku neurochirurgów (również w Piekarach Śląskich) ale byliśmy dość rozczarowani tymi "sławami"

Pozdrawiam
inka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: