Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
03-06-2008, 20:21:00

Monika - wysyłam tamtego @ jeszcze raz
Nie sądzę żeby kierowali się terminem operacji, taki po prostu był w moim oddziale czas oczekiwania na prewencję. Lekarka zasugerowała mi na komisji, że będzie to pewnie w okolicach czerwca.

A Zosia bardzo zadowolona, od dziś zaczęła rehabilitację pełną parą

Pozdrawiam
inka
gość
04-06-2008, 11:27:00

Bardzo proszę o jakieś inforamcje. Starałęm się przeczytać wszystkie posty i wiele się dowiedziałem, ale nadal mam wiele wątpliwości. Przede wszystkim dużo przedstawionych tu wyników MR było w moim mniemaniu bardzo podobnych do mojego, ale być może są jakieś ważne, subtelne różnice. Dajcie znać proszę!
Mam 28 lat i przeraża mnie fakt rezygnacji z większości rzeczy. O tym jednak zaraz.
Na początek wynik badania:
"Zniesienie lordozy szyjnej. Zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych na poziomach C3-4, C4-5 i C5-6. Przepuklina centralno-lewnostronna jądra miażdżystego krążka C5-6 szchodząca do dołu uciska worek opony twardej oraz w niewielkim stopniu rdzeń kręgowy. Mniejsza przepuklina centralna C3-4 uciska worek opony twardej. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych. "
Byłem u neurologa, który dał mi skierowanie na rentgen i rezonans oraz do neurochirurga. Neurochirurg u którego byłem dał skierowanie na rehabilitację i powiedział, że operacja nie jest konieczna. Co prawda mocno oponowałem tuż po samym wejściu do gabinetu, poieważ mam dużo pracy i nie mogę sobie pozwolić na tę operację teraz.
Najbardziej zależy mi na następujących informacjach:
-czy rehabilitacja może mi zaszkodzić? (większa część rehabilitacji na którą uczęszczam to działania mechaniczne). Noszę również kołnierz kilka godzin dziennie, co polecil mi rehabilitant. Czy to dobrze?
-czy operacja w takich przypadkach to koniczność i neurochirurg u którego byłem czegoś niedopatrzył, czy też ktoś z Was zna przypadki cofnięcia się przepukliny przez rehabilitację?
-czy przy każdej tego rodzaju operacji trzeba wszczepiać sztuczny dysk, czy też są jakieś metody, które usuwają przepuklinę i naprawiają problem?
-czy każdy rodzaj operacji kręgów szyjnych wiąże się z naruszniem krtani? (jest to dla mnie szczególnie ważne, bo od dziecka mam problemy z gardłem, a pracuję głosem)
-czy ktoś z Was może wie czy przeciwwskazaniem do operacji może być zaawansowana astma w trakcie leczenia?
- i wreszcie czy z tą przypadłością można uprawiać sporty czy trzeba się ich wyrzec. Mam na myśli zarówno stan w którym jestem obecnie, jak i potencjalny stan po ewentualnej operacji i przebytej rehabilitacji? (tzn mam na myśli uprawianie sportów takich jak: koszykówka, siłownia, pływanie, rower itp.)
Na koniec dodam, że moja praca często wiąże się również z dużym wysiłkiem fizycznym, tzn gram koncerty i jestem wokalistą, w zwiąku z tym dużo poruszam się po scenie, czasem biegam po niej, zdarza mi się bardzo długo trzymać ręce zwrócone ku górze itd.
I jeszcze jedna istotna rzecz: przeczytalem tu, że dopiero objawy neurologiczne kwalifikują do operacji,a ja takich nie posiadam (z wyjątkiem badzo sporadycznie, nieznacznie drętwiejącej ręki, ale zwrócilęm na to uwagę tylko dlatego, że wiem o takiej możliwości). Jedyne co mi dolega to ból szyji. Na razie do zniesienia, powiem więcej uciążliwy tylko czasami. Chcę się jednak dowiedzieć czy ewentulnie lepiej jest robić operacje zanim stan się pogorszy, czy też można lub nawet warto czekać?
BARDZO ZALEŻY MI NA WASZYCH ODPOWIEDZIACH!!!
P.S. Oczywiście jestem zapisany do lekarza i zapiszę się jeszcze do jednego, ale to czekanie jest do zniesienia szczególnie w obliczu wiedzy jaką zdążyłem posiąść.
gość
04-06-2008, 11:49:00

Nie wiem Gościu jak masz na imię więc wybacz - będzie bezosobowo

Nie czuję się na siłach by komentować wynik MRI ale większość z nas wie mniej więcej jaki rodzaj uszkodzenia jest poważny, a jaki nie jest bezwzględnym wskazaniem do zabiegu. Zwykle przepukliny nieuciskające rdzenia jakoś można przeczekać, u Ciebie jest jakiś ucisk ale niewielki więc może neurochirurg nie zadecyduje o operacji na tę chwilę.
Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania:
- rehabilitacja może zaszkodzić. Trzeba diabelsko uważać żeby nie pogorszyć tego stanu, a z doświadczenia wiem, że bardzo często rehabilitanci nie wiedzą co i jak robić. Przykre ale prawdziwe
- kołnierz... Ilu ludzi tyle teorii. Nie jestem zwolennikiem kołnierza i wiem, że dobrze, że nie nosiłam go (mimo zaleceń) przed operacją. Częściowo pomaga ale to, co robi z mięśniami szyi jak dla mnie go dyskwalifikuje. Powtarzam - jak dla mnie
- co do konieczności operacji to trudno powiedzieć - są lekarze, którzy w takiej sytuacji będą operować od razu, inni będą próbować rehabilitacji
- każda operacja szyjnego (od strony przedniej, a chyba już tylko takie są) wiąże się z naruszeniem krtani. Nie każdy jednak ma z tą krtanią poważne problemy
- myślę, że w dobie dzisiejszej medycyny astma nie jest przeszkodą. Oczywiście trzeba bardziej uważać ale moja koleżanka z zaawansowaną astmą miała operację tarczycy i wszystko było pod kontrolą
- no i sport... trudne pytanie. Ja miałam zakaz absolutny przed operacją, teraz, pół roku po operacji też jeszcze nie wolno mi korzystać z basenu, nie wspominając o jeździe na rowerze... marzenie...
- piszesz o objawach neurologicznych. Zależy to wszystko od stanu zaawansowania zmian, u mnie zmiany neurologiczne zaczęły się w ostatniej fazie pojawiać z dnia na dzień, już w szpitalu, na 4 dni przed operacją doszło potworne drganie kciuka, które nie chciało ustać, mimo, iż EMG wyszło prawidłowo.

Reasumując - każdy przypadek jest bardzo indywidualny. Od siebie mogę dodać tylko tyle, żebyś bardzo uważał bo kiedy ucisk będzie większy, kiedy nie daj Boże jak u mnie lekarze doprowadzą do sytuacji, że dojdzie do zwapnienia kręgów, dochodzenie do siebie po operacji może być o wiele trudniejsze.
Powodzenia!

Pozdrawiam
inka
gość
04-06-2008, 13:41:00

Dziewczyny już po strachu.Jestem bardzo zmęczona.Inka poszło super ! Odezwe się wieczorkiem )
pozdrawiam
Monika
gość
04-06-2008, 17:37:00

Inka-wysłałam @.
gość
04-06-2008, 23:02:00

Inko bardzo dziękuje za odpowiedź! To dla mnie ważne! Chyba nie najlepiej radzę sobie z tego typpu sprawami
Byłem dziś do prof. Podgórskiego. To podobno jeden z lepszych lekarzy, ale nie był zbyt sympatyczny i odpowiadał zdawkowo.
W każdym razie mimo wszystko zdaję się na jego opinie, bo ufam że jest dobrym fachowcem. Może znasz tego lekarza? Albo ktoś inny mógłby mi cokolwiek więcej powiedzieć?
Na razie mam skierowanie na intensywną rehabilitację i muszę wziąć pod uwagę operację. Tzn z tego co zrozumiałem ta decyzja zostanie podjęta po rehabilitacji. Muszę się zapisać na teramin, który na pewno będzie odległy, a w międzyczasie się rehabilitować i starać się wieść normalne życie. Według dr. podgórskiego na razie mogę tylko pływać. Najprawdopodobniej będę miał tę operację. Trochę się tego obawiam, gdzie "obawiam" to eufemizm
Życzę Ci, żebyś jak najszybciej mogła zacząć jeździć na rowerze!
Wybacz, jeśli pisząc to przesadziłem, ale w kwestii dyskopatii jestem laikiem i nie wiem jaka jest twoja sytuacja i rokowania na przyszłość.
Właśnie! Chciałęm zapytać jeszcze jak to jest z tym sportem? Czy to jest zawsze po takiej operacji rzecz tymczasowa i różni się przeważnie tylko tym ile trwa rehabilitacja?Mam a myśli to czy po jakimś czasie po operacji jest szansa na jeżdżenie na rowerze, siłownie, koszykówkę, czy też zawsze trzeba na siebie bardzo uważać?
Czytałęm o zaleceniach po operacji, ale czy to są zalecenia na całę życie, czy na jakiś okres. Wiem, że każdy przypadek jest indywidualny i moje pytanie jest odrobinę abstrakcyjne, ale oczekuję odpowiedzie jak to jest "mniej więcej" (np jeśli operacja jest udana).
Czy wiesz może ( lub kyoś z Was ) jakie zagrożenia niesie za sobą samo posiadanie wszczepionego dysku? To przecież zawsze obce ciało.
Będę wdzięczny za kolejne informacje. Może trochę podniosą mnie na duchu.
By the way: mam na imię Paweł - ten 28-latek dwa posty wstecz.

gość
05-06-2008, 08:28:00

Pawle - prof. Podgórski to naprawdę dobry fachowiec, sama nie byłam u niego ale słyszałam same dobre opinie. Może po prostu trafiłeś na jego gorszy nastrój
Co to znaczy intensywna rehabilitacja? Wiesz już jakiego rodzaju mają być te zabiegi? Pamiętaj o jednym - nie gódź się na zabiegi, które będą powodowały ból, to mit, że musi boleć żeby potem przestało. Szyja jest diablo delikatna i czasem rehabilitacja może być zbyt intensywna.
Mnie mój neurochirurg nie pozwalał pływać (i nadal, pół roku po operacji nie pozwala jeszcze) ale wiem, że niektórzy lekarze pozwalają. Sama byłam u kilku specjalistów i muszę stwierdzić, że "co kraj, to obyczaj", dosłownie czasem opinie się wykluczają. Trzeba szukać sensownego środka, zwykle we własnym zakresie.
Dziękuję za życzenia związane z rowerem - zrobię wszystko by móc (pewnie już nie w tym roku ale w przyszłym) jeździć! I koniec kropka
Po operacji trzeba bardzo uważać i naprawdę i rodzaj uszkodzenia, i sposób operacji, i sam przebieg rehabilitacji dopiero odpowie na pytanie co wolno. Początkowo niewiele ale jeśli z umiarem i głową będzie się podchodzić do swojej choroby (bo przecież operacja nas nie wyleczy z niej), to do wielu spraw będzie się dało wrócić. Wiem, że z implantami nie ma mowy o bieganiu, o jeździe konnej, o spotach, które narażałyby implant na zgniatanie (mam na myśli takie implanty jak mój - z tworzywa) - wiem jednak, że kiedy dolegliwości są bardzo uciążliwe, człowiek byle w miarę normalnie funkcjonować, jest w stanie zrezygnować z wielu rzeczy.

Pytasz jeszcze o zagrożenia związane z implantami.
Przez 5 tygodni miałam podwyższoną temperaturę, czułam się naprawdę nieciekawie (choć ucisk dłoni i drganie kciuka minęły od razu po operacji). Ból utrzymywał się bardzo długo - z różnym nasileniem ale był ciągle. Ale u mnie była inna sytuacja - mój dysk zdążył się zwapnić zanim znaleziono przyczynę... brak słów.
Pół roku to ten czas konieczny na zrost implantu z trzonami kręgowymi, najważniejszych jest pierwsze 6-8 tygodni kiedy tworzy się kostnina, ale tak naprawdę te pół roku to czas potrzebny na dojście do siebie i rozpoczęcie rehabilitacji. W tym okresie warto wystrzegać się niemal wszystkiego niebezpiecznego. Ale mimo wystrzegania, w miarę normalnie funkcjonować. Wiem, że brzmi dziwnie ale naprawdę tak się da

Pozdrawiam
inka
gość
05-06-2008, 13:21:00

Paweł, może z pełnym zuafniem podejść do opinii prof. Podgórskiego .Nie zrażaj się nieco oschłym sposobem kontaktów.
Jeśli w rehabiliatcji interesuje Cię Warszawa to podpowiem
mgr. Balik- www.plw.pl i mgr. Sobol -www.plw.pl i Orto Królewska 1
Pytasz o konsekwencje posiadania dysku- są z materiałów nie odrzucanych przez organizam .Ich podsaidanie wiaże się jednak z przciążeniami na sąsiednich poziomach co wymusza zaminę trybu życia. Przy implantach nie wolno również stosować zabiegów regabilitacyjnych wywołujących przgrzanie ale jak zgłosisz fakt ich posiadania to rehabilitamt będzie wiedział o co chodzi.
Masz dyskopatię wielopoziomową i raczej nie ma co liczyć na cud życia jak przed chorobą ale nieraz dylematem nie jest komfort zycia tylko bezpieczeństwo neurlogiczne.
Pozdrawiam z rehabilitacji .
Zosia
gość
05-06-2008, 13:22:00

Paweł, może z pełnym zuafniem podejść do opinii prof. Podgórskiego .Nie zrażaj się nieco oschłym sposobem kontaktów.
Pytasz o konsekwencje posiadania dysku- są z materiałów nie odrzucanych przez organizam .Ich podsaidanie wiaże się jednak z przciążeniami na sąsiednich poziomach co wymusza zaminę trybu życia. Przy implantach nie wolno również stosować zabiegów regabilitacyjnych wywołujących przgrzanie ale jak zgłosisz fakt ich posiadania to rehabilitamt będzie wiedział o co chodzi.
Masz dyskopatię wielopoziomową i raczej nie ma co liczyć na cud życia jak przed chorobą ale nieraz dylematem nie jest komfort zycia tylko bezpieczeństwo neurlogiczne.
Zosia
gość
05-06-2008, 13:22:00

Zosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: